Poznáte GHÍ? Maslo, ktoré vyrábali aj naši predkovia
Viete, že ghí je v skutočnosti upravené (prepustené) maslo, známe je aj pod pojmom indické maslo? Indovia ho dodnes považujú za elixír.
Ale takýmto spôsobom si maslo bežne upravovali už naši predkovia, najmä preto, aby im maslo vydržalo dlhé mesiace, keďže vtedy chladničky neexistovali.
Očami odborníčky: Maslo alebo margarín?
Takéto maslo vyrábali aj naši predkovia
Podstatou výroby masla je dlhý proces roztápania, počas ktorého sa zbiera vzniknutá pena. Tak sa odstránia mliečne bielkoviny a takéto maslo neobsahuje laktózu, podporuje vstrebávanie vitamínov a minerálov, pomáha detoxikovať, podporuje látkovú výmenu a vraj má i protivírusové účinky.
Môže sa použiť nielen na natieranie chleba, ale aj na vyprážanie, jednoducho ho možno použiť všade tam, kde pridávate tuk, pokrmom však dodá jemnú chuť. Nemusíte si ho prácne vyrábať doma, dostanete ho kúpiť takmer v každom kvalitnom BIO obchode či predajni so zdravými potravinami.
Zdravý postreh z redakcie Mama a ja
Michaela Klamová, mama Šarlotky, obrazová editorka, redaktorka a fanúšička zdravého varenia:
"Spomínané ghi maslo sa mi osvedčilo nielen pri varení, ale i v rámci domácej kozmetiky – pri masážach, výborné je na suchú pokožku.“