O detskej duši

PR | 16. február 2024
O detskej duši
foto: MUDr. Peter Pöthe

Čo deti cítia, ako vnímajú seba, rodičov, aký vplyv má výchova a vzťahy, ako im budovať sebavedomie a zdravie, ako sa vyvíja mozog, čo je psychická trauma, ako sa chrániť, ako “funguje” detská psychoterapia, prečo si dospievajúci ubližujú?

Na tieto a podobné otázky hľadá odpovede uznávaný detský psychoterapeut a psychiater MUDr. Peter Pöthe.

Jeho citlivý a odborne fundovaný pohľad do vnútorného sveta detí a rodičov môžete sledovať v podcaste O detskej duši.

Prečo ste sa rozhodli pre nakrútenie takéhoto podcastu?

Uvedomil som si, že dosah terapeutickej, prednáškovej a publikačnej činnosti je nedostatočný. Detí a dospievajúcich, ktorí psychicky trpia, je bohužiaľ oveľa viac ako tých, čo im vedia účinne pomôcť.

Takže ste ním chceli osloviť hlavne rodičov? 

Áno rodičov, ale podcasty dnes počúvajú aj dospievajúce deti. A potom samozrejme aj odborníkov, ktorí sa chcú vzdelávať. Nedostatok porozumenia a nesprávne medicínske a výchovné postupy sa na duševnom zdraví detí dnes podpisujú možno viac ako v minulosti. 

Čím si myslíte, že je to spôsobené?

Má to viacero dôvodov. Nám dospelým často chýba pocit bezpečia a istoty. Máme od detí vysoké očakávania, ale nedokážeme predpovedať ani to, ako bude spoločnosť a svet vyzerať za päť alebo desať rokov. Deti a dospievajúci majú dnes veľa dôvodov a vďaka internetu aj nekonečne veľa možností uniknúť z “našej” reality. 

S akými ťažkosťami za vami rodičia najčastejšie prichádzajú? 

So smutnými, úzkostnými, nahnevanými, zranenými a zraňujúcimi sa deťmi ale aj sami so sebou. Snažím sa s nimi hľadať a odstraňovať príčiny ich trápenia. Našim spoločným cieľom je nielen to, aby boli ich deti šťastnejšie, ale i to, aby mohli zdravo rásť. A práve o to mi ide aj v podcaste.

Pýtala sa MUDr. Martina Rodáková

Podcast O detskej duši môžete sledovať a odoberať na herohero.co/detskaduse

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: