Mamičky, nepripravte sa o peniaze, na ktoré máte nárok!

Redakcia | 13. marec 2017
Mamičky, nepripravte sa o peniaze, na ktoré máte nárok!

Popri všetkých starostiach, ktoré vás po narodení bábätka čakajú, nezabudnite ani na „papierovačky“, aby ste sa nepripravili o peniaze, ktoré vám patria.

Nezabudnite nahlásiť rodné číslo dieťaťa

Na to, aby vám dávka materské bola vyplácaná aj po dovŕšení troch mesiacov vášho bábätka, nezabudnite nahlásiť na príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne jeho rodné číslo. Môžete tak urobiť napríklad prostredníctvo kópie rodného listu a to čo najskôr po narodení bábätka. Následne sa prihlásite ako poistenec, za ktorého poistné platí štát.
Sociálna aktuálne opäť rozbieha spoluprácu so slovenskými pôrodnicami. Tu mamičky získajú informačné letáky „Povinnosti matky po pôrode“ s kompletnými informáciami o povinnostiach voči Sociálnej poisťovni.

Kampaň zahŕňa gynekologicko-pôrodnícke oddelenia a čakárne gynekologických ambulancií v mestách Bratislava (Kramáre, Ružinov, Antolská), Prešov, Banská Bystrica, Martin, Trnava, Nové Zámky, Trenčín, Žilina, či Nitra. 

Postupne pribúdajú mestá Stará Ľubovňa, Čadca, Skalica, Partizánske, Žiar nad Hronom, Rimavská Sobota, Rožňava, Spišská Nová Ves, Svidník, Vranov nad Topľou, Trebišov, Humenné, Michalovce, Galanta, Dunajská Streda, Komárno, Krompachy, Košice-Šaca, Zvolen, Bánovce nad Bebravou a Liptovský Mikuláš.

Pred rodičovskou dovolenkou sa nezabudnie prihlásiť na dôchodkové poistenie

Sociálna poisťovňa na svojej stránke informuje tiež o tom, že mamičky sa zabúdajú prihlasovať na dôchodkové poistenie. V súvislosti s neprihlásením následne vznikajú ďalšie problémy, ktoré vedú k pozastaveniu výplaty dávky. 
Pozor! Pokiaľ sa na dôchodkové poistenie prihlásite až dodatočne, čas medzi začiatkom rodičovskej dovolenky a termínom prihlásenia sa vám ani dodatočne nezaráta do odpracovaných rokov na dôchodkové poistenie!
Po skončení materskej dovolenky treba ísť na Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý vám bude vyplácať rodičovský príspevok.

Všetky tieto informácie nájdete na uvedenom informačnom letáku Sociálnej poisťovne alebo tu: http://www.socpoist.sk/narodenie-dietata/48651s#Povinnosti%20matky.

Prečítajte si: Výbavička pre bábätko - na nič ste nezabudli?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: