Lekári oddelili siamské dvojčatá. Fotografie sú neuveriteľné!

Marika Koscelníková | 19. február 2018
Lekári oddelili siamské dvojčatá. Fotografie sú neuveriteľné!

Medicína dokáže neuveriteľné veci. Len pred pár týždňami sa v Texaskej detskej nemocnici udial malý zázrak. Lekárom sa podarilo oddeliť pár siamských dvojčiat. Anna a Hope sa narodili spojené trupom a spoločnou srdcovou cievou. Po dvoch rokoch v nemocnici sa teraz opäť vracajú do života po neuveriteľne zriedkavej a zložitej operácii.

Siamské dvojčatá Anna a Hope sa narodili spojené hrudníkom a bruchom

29. decembra 2016 Jill Richards porodila dvojičky sekciou v 35 týždni. Siamské dvojčatá sa narodili spojené hrudnou stenou a spoločnou veľkou krvnou cievou.

Mama Jill vedela, že sú bábätká v jej brušku budú iné. Preto sa aj s rodinou rozhodli, že urobia všetko peto, aby im príchod na svet čo najviac uľahčili. Dočasne sa presťahovali do Houstonu, kde lekári v Texaskej detskej nemocnici pracovali na pláne bezpečného pôrodu a postnatálnej starostlivosti. Od narodenia sa dievčatá zdržiavali v nemocnici.

Lekári začali pracovať na plánoch na oddelenie dvojčiat už krátko po narodení

Najprv museli zistiť, či by bolo možné ich oddeliť. A aj keby to bola fyzicky reálne, podarí sa zachrániť obe dievčatá? Nasledovali mesiace dôkladného plánovania s rozsiahlym výskumom, zobrazovaním a 3-D modelovaním, kým mohli túto život ohrozujúcu operáciu vykonať.

siamské dvojčatá

Operácia trvala dlhých sedem hodín

13. januára 2018  boli lekári i dievčatá pripravení na dlho očakávaný zákrok. "Za tento deň sme sa modlili takmer dva roky," so slzami v očiach hovorí ich matka Jill.

Masívna operácia trvala sedem hodín, počas vysoko rizikovej operácie spolupracoval tím takmer 75 zdravotníckych pracovníkov. Tím zahŕňal anesteziológov, kardiológov a sestry z ôsmich špecialít, ktoré spolupracovali na operácii.

"Úspech tohto neuveriteľne zložitého chirurgického zákroku bol výsledkom tvrdej práce našich špecialistov počas celého minulého roka," povedal vo vyhlásení Dr. Larry Hollier, šéf chirurg a šéf plastickej chirurgie v Texas Children's. "Prostredníctvom simulácií a nespočetných stretnutí sme sa mohli pripraviť na situácie, ktoré by mohli vzniknúť počas oddelenia dvojčiat."

siamské dvojčatá

Operácia sa podarila a siamské dvojčatá  boli úspešne oddelené

"Je to neopísateľný pocit, že vidíme naše dievčatá v dvoch samostatných posteliach," dojato skonštatovala mama Jill po operácii.

"Dievčatá sú na tom pomerne dobre, Anna sa zotavuje rýchlejšie, už dýcha sama, je veľmi aktívna a hladná...“ , hovorí s nadšením ich matka.

Lekári veria, že všetko dopadne dobre a Anna a Hope budú mať šťastný a zdravý život. Zatiaľ zostávajú v nemocnici v starostlivosti odborníkov.

Zdroj: www.cafemom.com

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: