Čo je Vojtova metóda?

Bc. Viera Rusnáková | 1. december 2023
Čo je Vojtova metóda?
foto: NÚDTaRCH Dolný Smokovec

Ako dať dieťatku správny štart k pohybu, Vám objasní Bc. Viera Rusnáková, vedúca fyzioterapeutka, NÚDTaRCHu n.o., Dolný Smokovec, certifikovaná terapeutka Vojtovej metódy.

Profesor MUDr. Václav Vojta bol detský neurológ, autor konceptu reflexnej lokomócie, nazývanej aj Vojtova metóda. Venoval sa predovšetkým deťom s detskom mozgovou obrnou, a vďaka jeho celoživotnej práci dnes dokážeme pomáhať pacientom, ktorých psychomotorický vývoj je ohrozený. Založil Medzinárodnú Vojtovu spoločnosť, ktorá dnes vzdeláva terapeutov po celom svete, aby mohli pokračovať v jeho práci a posolstve. Aj v Národnom ústave detskej tuberkulózy a respiračných chorôb n.o. v Dolnom Smokovci je možné absolvovať terapiu u certifikovaných terapeutov Vojtovej metódy.

Čo je Vojtova metóda?

Vojtova metóda reflexnej lokomócie je koncept cvičebných techník. Ich základným princípom je skutočnosť, že v centrálnom nervovom systéme (CNS) dieťaťa sú zakódované vrodené pohybové vzory. Profesor Vojta tieto vzory pozoroval a popísal. Vďaka vopred presne určeným polohám a aktivácii spúšťových bodov dokáže terapeut navodiť u pacienta správny vrodený pohybový vzor. U detí, ktoré majú z nejakého dôvodu svoj psychomotorický vývoj narušený, je možné tieto vzory aktivovať priamo v mozgu. Vďaka tomu dochádza k úprave vývoja CNS a pohybu pacienta.

Akí pacienti sú vhodní adepti na terapiu pomocou Vojtovej metódy?

Sú to predovšetkým detí do 1. roka života, pretože u nich sa CNS vyvíja a je najľahšie ovplyvniteľná. Patria medzi nich predčasne narodené deti, deti s popôrodnými komplikáciami, u ktorých hrozí poškodenie CNS. Taktiež sú to deti s vrodenými chybami ako šikmý krk, vrodenými chybami dolných končatín, deti s nešpecifickým zaostávaním psychomotorického vývoja a s asymterickým psychomotorickým vývojom. Ďalšou skupinou sú pacienti s neuromuskulárnymi ochoreniami. Vojtovu metódu je ale možné aplikovať aj u starších pacientov a dospelých.

vojtová metóda

Ako prebieha terapia Vojtovou metódou v praxi?

Správne prevedenej terapii predchádza precízne vyšetrenie, pri ktorom terapeut určí hlavný problém dieťatka. Počas celej terapie sa cielene zameriava na tento problém, určí vhodné polohy, aktivuje potrebné spúšťové body a taktiež určí dávkovanie a dĺžku terapie. Hlavným terapeutom dieťaťa je ale jeho rodič, najčastejšie matka. Fyzioterapeut preberá skôr úlohu inštruktora. Matka cvičí s dieťatkom 4x denne aj v domácom prostredí. Je to preto, lebo detský mozog, ktorý sa ešte rozvíja, si aktivované pohybové vzory dokáže zapamätať približne 3 – 4 hodiny. Aby si ich dieťa fixovalo a začalo používať v bežnom pohybe, musíme tieto pohybové vzory dávkovať v pravidelných intervaloch.

Vojtova metóda je často medzi rodičmi démonizovaná ako cvičenie, pri ktorom dieťa plače. Čo očakávať od cvičenia Vojtovou metódou?

Plač dieťaťa počas cvičenia je skôr ako protest, nie je to plač od bolesti. Cvičenie Vojtovou metódou nesmie bolieť. Dieťa je v labilnej polohe, aktiváciou správneho pohybového vzoru u neho vyvoláme stav, ktorý detský mozog nedokáže spracovať a preto kričí. Vďaka správnemu prístupu terapeuta aj rodiča je možné cvičiť aj bez plaču. Dieťa musí mať počas cvičenia jasné a jednoduché pokyny primerané jeho veku. Vďaka neustálej komunikácii a pochvale mnohé deti po čase plakať prestanú a spolupráca je oveľa lepšia. Samozrejme, aj výsledok cvičenia.

Ako vyzerá cvičenie pomocou Vojtovej metódy?

Dieťatko cvičí úplne nahé, najlepšie aj bez plienky. Vo Vojtovej terapii sú tri pozície, ktoré sa variabilne využívajú – reflexné plazenie, reflexné otáčanie a prvá pozícia. Ktorú pozíciu a v akej variabilite v terapii využijeme, určí terapeut na základe daného hlavného problému dieťatka. V danej pozícii sa následne aktivujú spúšťové body. Vďaka tejto kombinácii, ktorá ale musí byť precízne a správne nastavená, dochádza k aktivácii správneho vrodeného pohybového vzoru v mozgu. Nesprávne zvolená a neprofesionálna terapia môže psychomotorický vývoj pacienta stagnovať alebo mu môže aj uškodiť. Preto je vhodné vyhľadať certifikovaného terapeuta a necvičiť podľa videí na internete.
Pri zanedbaní terapie môžu u pacienta vzniknúť ďalšie sekundárne poruchy, ktoré sa ťažšie ovplyvňujú. Dieťa si potom so sebou nesie budúci problém pohybového aparátu, ktorý sa môže prejaviť vo vyššom detskom veku, ale aj v dospelosti. Napríklad zo zanedbanej liečby šikmého krku môže vzniknúť v budúcnosti skolióza, s ktorou prichádza poškodenie chrbtice a bolesti v dospelom veku. Včasnou diagnostikou a cielenou motorickou liečbou možno pohybovú poruchu dieťaťa minimalizovať a dať mu ten správny štart k pohybu na celý život.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: