Ako odlíšiť bežnú letnú virózu od šíriaceho sa COVID-19

PR článok | 25. júl 2024
Ako odlíšiť bežnú letnú virózu od šíriaceho sa COVID-19
foto: Boiron

V letných mesiacoch sa často stretávame s rôznymi virózami, ktoré môžu byť spôsobené viacerými vírusmi. Zároveň sa stále musíme mať na pozore pred ochorením COVID-19, ktoré aj po niekoľkých rokoch od začiatku pandémie má svoje obdobia vzostupu a letné obdobia nie sú výnimkou. Aktuálne zaznamenávajú nárasty prípadov USA, Veľká Británia a Francúzsko.

Tour de France 2024, jeden z najprestížnejších cyklistických pretekov na svete, aktuálne čelí výzve šírenia COVID-19 medzi pretekármi, členmi tímov a fanúšikmi. 

Vzhľadom na vrcholiace letné cestovanie a rastúci počet ľudí v klimatizovaných priestoroch v súvislosti s pretrvávajúcimi vlnami horúčav sa očakáva, že COVID-19 bude naďalej rásť.

Aké sú hlavné rozlišovacie znaky bežnej letnej virózy a COVID-19

V roku 2024 sa v súvislosti s novými variantmi COVID-19 objavili viaceré príznaky, ktoré je dôležité sledovať. Okrem už známych príznakov, ako sú únava, bolesti hlavy, horúčka, kašeľ a výtok z nosa alebo upchatý nos, sa môže u niektorých ľudí objaviť aj strata chuti alebo čuchu. Novým príznakom, ktorý sa teraz častejšie pozoruje, je hnačka. Tento nový príznak nie je úplne novinkou, pretože sa vyskytoval už pri predchádzajúcich variantoch, avšak teraz je zaznamenaný častejšie. Dôležité je však vedieť, že hnačka sama o sebe nevedie k závažnejším formám ochorenia COVID-19.

Aktuálne neexistuje žiadny príznak, na základe ktorého by sa dalo s určitosťou povedať, že máte COVID-19. Preto je testovanie kľúčové. Ak pociťujete niektorý z uvedených príznakov, neváhajte sa otestovať a konzultovať svoj stav s lekárom. Tento prístup vám poskytne presnú diagnózu a pomôže predísť šíreniu ochorenia.

Domáce diagnostické testy

Na základe príznakov môže byť náročné odlíšiť bežnú letnú virózu od COVID-19, preto sú diagnostické testy kľúčové. V lekárňach sú dostupné klasické domáce antigénové testy Flowflex, ale aj diagnostické testy Boiron, ktoré vám pomôžu rozlíšiť bežnú chrípku od ochorenia COVID-19.

Ich výhodou je rýchlosť. Výsledky sú dostupné do 15 - 30 minút, čo je vhodné pre rýchle ďalšie rozhodovanie o liečbe.  V úplnom pohodlí ich možno vykonať doma. Tieto testy sú dostupné v kamenných lekárňach ako aj v online lekárňach.

V prípade neistoty je vždy najlepšie konzultovať svoje príznaky s lekárom, ktorý môže poskytnúť odborné usmernenie a odporúčania pre ďalšie kroky.

Boiron Test & Care 2-in-1 a Flowflex SARS-CoV-2 sú zdravotnícke pomôcky. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: