7 krokov k zdravým zubom

redakcia | 25. október 2017
7 krokov k zdravým zubom

Krúžiť či šúchať? Tlačiť alebo čistiť zuby s citom? Po jedle či pred? Všetko o zdravých zuboch.

1.    Čistý zub sa nepokazí!

Neexistuje produkt, ktorý by dokázal rozpustiť zubný kameň bez toho, aby sa neporušila sklovina. To môžete urobiť iba vy – správnou a dôslednou dentálnou hygienou.

2.    Pred raňajkami alebo po raňajkách?

To je častá otázka, ktorú sa ľudia pýtajú. Odpoveď odborníka je: počkajte minimálne 20 minút. Na raňajky totiž často mávame ovocné šťavy a podobne, ktoré narušia vnútorné prostredie úst a ak by sme zuby navyše začali čistiť, zbytočne by sme narúšali zubnú sklovinu.

3.    Nepríjemný zápach

Ak s ním máte problém, je to opäť o nedôslednej dentálnej hygiene a najmä nevyčistených medzizubných priestoroch. Dajte si trochu pasty na medzizubnú kefku a dôkladne si tieto priestory vyčistite.   

Odporúčame:  Čistíte si zuby naozaj správne?

4.    Krúžiť, vibrovať alebo stierať?

Tiež vám niekto radí, že je správne čistiť si zuby stieraním zhora-dolu, prípadne jemne vibrovať pri koreni? V zásade je to jedno, dôležité je využívať danú techniku správne a skutočne odstraňovať zubný povlak zo zubov.

Ako najoptimálnejšia sa však ukázala metóda tzv. krúženia, čiže pri čistení robíte rukou kruhy. Tiež je dôležité čistiť dostatočne dlhý čas – čiže nielen „pro forma“ si pobehať po zuboch... Práve pri takomto rýchlom čistení často zabúdame najmä na zadné partie zubov, čo môžete spozorovať silnejšou vrstvou zubného kameňa. Následne treba použiť medzizubné kefky a nezabúdať ani na single kefku. 

5.    Len poriadne sa ráta!

Tiež máte pocit, že zuby sú čisté len vtedy, ak si ich umyjete poriadne a najlepšie silným tlakom? Takto sa skôr dopracujete k vydretým ďasnám, odhaleným krčkom a zničenej zubnej sklovine.

Môže vás zaujímať:   Snažíte sa o bábätko? Dajte si do poriadku zuby!

6.    Správna „preventívka“

Robí váš zubár preventívnu prehliadku iba pohľadom do úst a „obhliadnutím“ situácie? Potom to nie je celkom správne – drobné kazy, alebo kazy medzi zubami sa totiž nedajú vidieť voľným okom, a preto by vám mal najskôr urobiť röntgenové snímky! Iba tak je totiž kontrola dostatočná a vy môžete skutočne opustiť jeho ambulanciu s pokojným svedomím a vedomím, že je všetko v poriadku... 

7.    Nesprávna hygiena spôsobuje infarkt i cukrovku

Zápal v ústach, ktorý vzniká nedostatočnou (alebo nesprávnou) ústnou hygienou spôsobuje, že látky prenášajúce zápal sa dlhodobo dostávajú do organizmu. Vyvolávajú aterosklerotické ochorenia ciev. Pravdepodobnosť infarktu myokardu je u pacientov trpiacich parodontitídou 1,5- až 2-krát vyššia. 2,8-krát vyššie je riziko vzniku mozgovej mŕtvice. Spôsobiť však môže i cukrovku alebo zápaly uzlín.  Aj to sú dôvody, prečo nemožno podceňovať komplexnú a dôslednú dentálnu hygienu.

MLIEČNE ZÚBKY: Pokazí ich nočné dojčenie?
Žlté zuby u dieťaťa: nedostatočná hygiena alebo užívanie liekov?

čistenie zubov

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: