Vitamín D - v týchto mesiacoch ho budeme potrebovať viac

Dagmar Baluchová | 23. október 2020
Vitamín D

O jeho dôležitosti sa v posledných rokoch veľa hovorí.

Je nevyhnutný pre zdravé kosti a ako prevencia krivice u detí. To je ale len jeden z mála benefitov tohto zázračného vitamínu, ktorý budeme v nasledujúcich mesiacoch potrebovať viac.

O jeho dôležitosti sa v posledných rokoch veľa hovorí. V početných štúdiách nachádzajú vedci množstvo nových pozitívnych účinkov, ktoré má na ľudské zdravie. Dôvodom, pre ktorý sa primárne odporúča užívať malým deťom, je jeho vplyv na kosti. Ako vieme, kosti nerastú, ak nemajú dostatok vápnika. Avšak ľudské telo dokáže vápnik vstrebávať iba vtedy, ak je v organizme dostatočná koncentrácia vitamínu D

Vitamín D pre deti i dospelých

V skutočnosti je vitamín D skupina vitamínov rozpustných v tuku. Najznámejšie sú D2 (ergocalciferol) a D3 (cholecalciferol). Nízke koncentrácie vitamínu D sú spojené s mnohými nepriaznivými zdravotnými problémami a následky sú ďalekosiahle. Nejde len o zdravie kostrového tkaniva, nízke hladiny tohto vitamínu ovplyvňujú aj imunitný, nervový, reprodukčný a kardiovaskulárny systém. 

Nová štúdia z Brazílie, ktorej výsledky boli publikované v časopise The North American Menopause Society (NAMS), napríklad naznačuje, že vitamín D môže u žien podporovať väčšiu citlivosť na inzulín, čím znižuje hladiny glukózy a riziko vzniku diabetu 2. typu.

Unikátna štúdia Rutgers University zasa zistila, že staršie ženy, ktoré užívali viac ako trojnásobok odporúčanej dennej dávky vitamínu D, vykazovali zlepšenie v pamäti a učení, čo hrá úlohu pri normálnom fungovaní centrálneho nervového systému.

Potvrdený je aj preventívny účinok vitamínu D pri liečbe niektorých onkologických ochorení a ani páry snažiace sa o potomstvo by naň nemali zabúdať.

Ako získame vitamín D?

Zatiaľ čo pediatri sústavne upozorňujú na užívanie vitamínu D u bábätiek, u starších detí na to zabúdame. A pritom nedávna francúzska štúdia zistila, že staršie deti majú vážne nedostatky tohto vitamínu. Je to dôsledok nedostatočnej stravy, experimentovaním s diétami u tínedžerov, ale i ich nedostatočného sa vystavovania slnečnému žiareniu v prírode.

To poukazuje na možné spôsoby, ako vitamín D získavať: 

  • vystavením pokožky slnečným lúčom,
  • konzumáciou potravín bohatých na tento vitamín (napr. žĺtok, fortifikované mlieka a mliečne výrobky, tvrdé syry, ryby – pstruh, losos, tuniak, sardinky, niektoré druhy mias atď.). 

Odborníci však upozorňujú na to, že ani zvýšená konzumácia potravín obsahujúcich tento vitamín, ani pravidelné opaľovanie sa v čase, keď slnečné lúče nie sú škodlivé pre pokožku, nedokážu permanentne a dostatočne pokryť jeho nedostatok.

Aj preto sa odporúča deťom i dospelým užívať ho aj formou doplnkov. Platí to aj pre deti, ktoré sú dojčené, pretože hoci sa vitamín D nachádza i v materskom mlieku, je to iba v nízkych koncentráciách.

Keďže je to vitamín rozpustný v tukoch, užívať ho je potrebné spolu s výdatným jedlom, obsahujúcim tuky, alebo s mliekom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: