POZOR: Umelé sladidlá ako súčasť detskej stravy

Redakcia | 28. december 2020
Sladidlá v detskej strave

Aké množstvo sladidiel deti skutočne skonzumujú a čo vieme o ich účinkoch?

Vyhlásenie  AAP (Americkej akadémie pediatrov) hodnotí doteraz známe údaje, spolu s medzerami v dôkazoch o ich účinkoch na zdravie detí.  

Nízkokalorické alebo umelé sladidlá sú čoraz väčšou súčasťou amerických diét a v súčasnosti ich konzumuje najmenej každé štvrté dieťa. Tento trend je známy aj v našich končinách. Nové vyhlásenie o politike Americkej pediatrickej akadémie (AAP) ponúka súhrn existujúcich údajov o umelých sladidlách a odporúča skúmanie ich vplyvu na váhu, preferencie chutí, riziko cukrovky a dlhodobú bezpečnosť detí.

Vyhlásenie AAP „Používanie nízkokalorických sladidiel u detí “ zverejnené v časopise Pediatria odporúča, aby bolo množstvo týchto bezkalorických alebo nízkokalorických sladidiel uvedené na etiketách výrobkov, aby rodiny a vedci mohli lepšie pochopiť, koľko týchto sladidiel deti skonzumujú a aby mohli lepšie skúmať akékoľvek možné účinky na ich zdravie. 

O vplyve umelých sladidiel na zdravie vieme ešte veľmi málo

„Pri pohľade na dôkazy sme zistili, že o vplyve nízkokalorických sladidiel na zdravie detí sa musíme ešte veľa dozvedieť, “uviedla Carissa Baker-Smith, MD, MPH, FAAP, hlavná autorka vyhlásenia AAP. „Potrebujeme ďalší výskum v oblasti používania týchto sladidiel a rizika obezity a cukrovky typu 2 , najmä u detí. Vzhľadom na to, koľko detí pravidelne konzumuje tieto výrobky, ktoré sa stali všadeprítomnými, by sme mali lepšie pochopiť, aký vplyv majú na dlhodobé zdravie detí. “

Pred viac ako 60 rokmi boli do výživy dodávané nízkokalorické sladidlá, ktoré napodobňovali chuť sacharózy (stolový cukor) bez pridania kalórií. Osem nízkokalorických sladidiel je schválených americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA). Ako prídavné látky v potravinách boli schválené sacharín, aspartám, draselná soľ acesulfamu, sukralóza, neotam a Favorit, zatiaľ čo stévia a luo han guo (ovocie mnícha) sú schválené pod označením „všeobecne uznávané ako bezpečné“ (GRAS). Tieto výrobky sú 180 až 20 000-krát sladšie ako cukor.

Pomáhajú umelé sladidlá pri nadváhe?

Keď sa prvýkrát začali používať nízkokalorické sladidlá, obavy o zdravie sa zameriavali najmä na potenciálne riziko rakoviny, čo sa v následnom výskume nepodarilo potvrdiť. Otázky ohľadom zdravotných problémov súvisiacich s týmito výrobkami sa aktuálne zmenili. Pretože epidémia obezity spôsobila zvýšené používanie týchto výrobkov, pozornosť sa zameriava na protichodné dôkazy o tom, či nízkokalorické sladidlá skutočne pomáhajú regulovať hmotnosť. Väčšina krátkodobých štúdií naznačuje, že nahradenie umelého sladidla cukrom môže podľa AAP znížiť prírastok hmotnosti a podporiť malé množstvá úbytku hmotnosti u detí. Údaje sú však obmedzené.

Existuje tiež výskum, ktorý naznačuje možné súvislosti medzi použitím nízkokalorických  sladidiel a prírastkom hmotnosti. Niektoré štúdie navyše naznačujú súvislosti medzi používaním nízkokalorických sladidiel a zmenami chuti do jedla a chuťových preferencií, ako aj zmenami v črevnom mikrobióme, ktoré môžu ovplyvňovať hladinu cukru v krvi a viesť k metabolickému syndrómu, inzulínovej rezistencii, cukrovke a prírastku hmotnosti. Zistenia však zostávajú nekonzistentné. 

umelé sladidlá v detskej strave

Aké množstvo sladidiel deti skutočne skonzumujú?

AAP odporúča, aby výrobcovia potravín a nápojov uvádzali obsah sladidiel na etiketách potravín a nápojov ( nielen aby ich uvádzali medzi prísadami), pretože sú teraz tak široko dostupné a konzumované. Národný prieskum skúmajúci zdravie a výživu z rokov 2009 - 2012 ukázal, že viac ako štvrtina detí v USA uviedla spotrebu nízkokalorických  sladidiel, pričom 80 percent z týchto detí uviedlo ich denné užívanie. 

„V súčasnosti je ťažké vedieť, koľko sladidla je v produkte, pretože od výrobcov sa nevyžaduje, aby uvádzali tieto údaje," uviedla Dr. Baker-Smith. „Uvedenie množstva sladidla, ktoré výrobok obsahuje, by pomohlo rodinám a výskumníkom pochopiť, aké množstvo skutočne spotrebujú jednotlivci i populácia aby mohli ďalej hodnotiť potenciálne súvisiace účinky na zdravie, “uviedla doktorka Baker-Smith.

Viete, koľko sladidiel skonzumuje vaše dieťa?

Výskum naznačuje, že mnoho rodičov nevie, že ich dieťa konzumuje tieto výrobky. Jedna štúdia zistila, že iba 23% rodičov dokáže správne identifikovať potravinové výrobky, ktoré obsahujú umelé sladidlá. Okrem toho 53% rodičov uviedlo, že vyhľadáva položky označené ako „nízkokalorické“, ale väčšina nerozpoznala, že sladkú chuť im namiesto cukru poskytlo umelé  sladidlo.  

Poznanie množstva umelých sladidiel vo výrobkoch by tiež pomohlo zabezpečiť, aby spotreba detí zostala pod odporúčanou dennou úrovňou príjmu, uviedla doktorka Baker-Smith. Výskum naznačuje, že väčšina sladidiel pre deti je na prijateľnej úrovni, ale niektorí zistili, na základe odhadovanej spotreby z 24-hodinového stravovania, že príjem sladidiel môže prekročiť odporúčaný denný príjem. 

Zdroj: https://healthychildren.org

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: