Turistika s deťmi v obchodných domoch

Veronika Kmetóny Gazdová | 11. november 2023
Turistika v obchodných domoch

"Moderný štýl" života priniesol so sebou fenomén, že mnohé mladé rodiny sa síce prechádzajú, ale ich prechádzky sa presunuli zo sídliskových parkov do nákupných centier.

Spojenie nákupov, posedenia na káve, kým bábo v kočíku spí, je pre rodiča pohodlné a v jeho ponímaní spája príjemné s užitočným. Navyše ak má bábätko staršieho súrodenca, o to je eventuálne dobre postarané v zábavnom detskom kútiku.

Opak je však pravdou. 

S bábätkom do nákupného centra? Radšej na vzduch

Zábavné obchodné centrá sú uzavreté klimatizované priestory, ktoré sú charakteristické veľkým pohybom a koncentráciou ľudí. Táto kombinácia je živnou pôdou pre šírenie infekčných a respiračných ochorení. Hovoríme tu však o prostredí, ktoré nie je vhodné pre bábätká na trávenie prechádzok, nie o nevhodnom prostredí ako takom. Prechádzka na čerstvom vzduchu má, naopak, oveľa väčší benefit, ktorý pomáha stimulovať obranyschopnosť organizmu dieťaťa. 

U väčších detí je rovnako pobyt von a nie dnu prínosnejší vo viacerých ohľadoch. Dieťa sa vybehá a vydá tým prebytočnú energiu, odreaguje sa psychicky, pri hrách s loptou, na preliezačkách či inej fyzickej aktivite kvalitnejšie a zhlboka dýcha, chôdza po rôznych povrchoch stimuluje jeho chodidlá a pomáha zlepšovať senzomotoriku, pôsobí preventívne proti plochej nohe a pod. Dieťa má vonku možnosť kontaktu s rôznymi a rozmanitými podnetmi, rozvíja sa jeho pohybová zložka a najmä, takto strávený čas je oveľa zdravším, ako pasívne sedenie pri tablete či televízii. 

Zdravé dieťa

Zdravé prostredie, NIE pasívne fajčenie 

Pobyt na čerstvom vzduchu je ten najuniverzálnejší a najdostupnejší spôsob, ako posilniť imunitu dieťatka. Čo by však malo byť úplne STOP pri každom dieťati bez ohľadu na jeho vek, je prítomnosť fajčiarov so zapálenou cigaretou (v akejkoľvek forme) v jeho blízkosti. Pasívne prijímanie tisícov toxínov z dymu cigarety ničí bunky v jeho tele a tlmí detoxikačné procesy, čím sa zvyšuje riziko zápalu priedušiek, rôznych zápalov prinosových dutín, ucha, bronchitídy a takéto deti sú náchylnejšie na rôzne alergie a astmatické ochorenia. 

Naopak, vetrané priestory, pravidelná výmena vydýchaného vzduchu v miestnosti a príjemná teplota v izbe v rozmedzí od 18 do 22 °C je dobrým nástrojom na dobrý a zdravý spánok. Ten rovnako podporuje imunitu dieťaťa tým, že počas spánku dieťa po celom dni výdatne zregeneruje, načerpá sily a energiu nielen do ďalšieho dňa plného zážitkov, ale aj na boj proti vírusom a baktériám. 

Pršiplášť a gumáky = povinná výbava

... že s posilnením imunity nesúvisia? Práve naopak. Imunita sa buduje a posilňuje aj prechádzkami v daždi (samozrejme, nie v silnom lejaku či v búrke). Mrholenie, prechádzky „medzi kvapkami“ napomáhajú prekrviť sliznice dýchacích ciest, očí, uší, vďaka čomu si telo buduje v prenesenom význame bariéry proti vpusteniu škodlivých látok – bacilov a vírusov do tela. Ak je organizmus, navyše, dostatočne zásobený vitamínom D zo slnka či výživovým doplnkom, táto kombinácia výrazne znižuje riziko vypuknutia ochorenia. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: