TIP Tatry bez bariér: Poďte s deťmi do Tatier: Múzeá a pamätihodnosti.

Redakcia | 3. júl 2017
tatranska električka,hrebienok, Tatry, dovolenka s deťmi na Slovensku

Včera sme vám ponúkli tipy výlety a túry vrámci bezbariérových chodníkov v Tatrách. Pokiaľ obľubujete aj múzeá a iné pamätihodnosti, čítajte ďalej...ponúkame vám pár ďaľších skvelých tipov!

Mohlo by vás pred cestou zaujať: Cestujeme s deťmi: Zn. VLAKOM

Zaujímavé pamiatky - po stopách osobností

Rímske lapidárium

Komárňanská pevnosť, Bašta VI., Okružná cesta, 945 01 Komárno

Po napoleonských vojnách na rozkaz cisára Františka I. v 19. storočí bol okolo komárňanskej pevnosti, ležiacej na sútoku Váhu a Dunaja, postavený jeden z najväčších pevnostných systémov v Európe. Bašta VI., ktorá bola postavená v prvej polovici 50-tych rokov 19. storočia, je najväčšou pevnostnou stavbou 6 km dlhej komárňanskej obrannej línie pozostávajúcej z jedenástich bášt.

V objekte bastiónu VI. pevnostnej línie, ktorá je zaujímavou fortifikačnou stavbou z 19. storočia, múzeum zriadilo lapidárium rímskych kamenosochárskych pamiatok. Väčšina exponátov pochádza z 2. – 4. stor. n. l. z rímskych hraničných opevnení Brigetio a Celemantia, vybudovaných v blízkosti Komárna.

Expozícia „Rímske lapidárium“ v najväčšej bašte komárňanského pevnostného systému prezentuje rímske kamenosochárske pamiatky (oltárne a náhrobné kamene, sarkofágy, sochy, architektonické články) z I. až IV. st. po Kristovi.

dovolenka s deťmi, Tatry, bicykle , výlety s deťmi

Určite si prečítajte: TIP Tatry bez bariér: Poďte s deťmi do Tatier! -1.časť

Pamätná izba Pavla Dobšinského

Uprostred obce Slavošovce sa nachádza rodný dom, v ktorom sa v roku 1828 (16. marca) narodil spisovateľ, etnograf, pedagóg a kazateľ Pavol Emanuel Dobšinský.

Jeho príbehy dodnes zbližujú deti celého sveta, na Dobšinského rozprávkach sa učia poznávať sily dobra, skromnosť a pracovitosť, ale aj to, že zlé sily, ktoré predstavujú čerti, šarkany, ježibaby vždy stíha trest.

V pamätnej izbe sa k návštevníkovi prihovára doba, v ktorej žil a tvoril najznámejší slovenský rozprávkar. V expozícii sú priblížené i neznáme údaje o živote Dobšinského aj slávnostné udalosti konané na jeho počesť. To všetko pripomína vystavená dokumentácia, pramene, zborníky, články publikované gemerskou vlastivednou spoločnosťou, ukážky z tvorby Dobšinského.

Sú tu aj reprodukcie niektorých listov písaných Dobšinskému od A. Sládkoviča, M. Hrebendu, ale aj prejavy, ktoré odzneli na vedeckej konferencii v Rimavskej Sobote a sú venované odkazu Pavla Dobšinského.

Cestujete radšej autom: Ako zvládnuť cestovanie s deťmi autom? Čítajte...

Pamätná izba Boženy Slančíkovej-Timravy v Ábelovej

Pamätný dom B. S. Timravy bol sprístupnený v roku 1977 ako špecializovaná expozícia venovaná životu a dielu tejto významnej slovenskej prozaičky.

Expozícia sídli v budove bývalej školy. Zaujímavým exponátom je spisovateľkina kuchárska kniha a písací stôl, za ktorým pracovala. Pamätný dom spravuje Obecný úrad Ábelová.

Tatry, Pieniny, dovolenka s deťmi

Pamätná izba Ľudmily Podjavorinskej Bzince pod Javorinou

Pamiatke známej spisovateľky kníh pre deti Ľudmile Riznerovej – Podjavorinskej je venovaná Pamätná izba v jej rodnom dome v Bzinciach pod Javorinou.

K najznámejším dielam „tety“ Ľudmily patria rozprávky „Čim-Čim“, „Zajko –Bojko“, „Medový hrniec“ a ďalšie. Okrem spomienok na život a dielo známej literátky sa môže návštevník zoznámiť i s ľudovou kultúrou a tradíciami tejto rázovitej obce.


dovolenka s deťmi, Tatry, hory

Dom ľudovej kultúry (Múzeum Bošáckej doliny) Bošáca

Dom ľudovej kultúry je vlastne múzeum skanzenového typu. Jedná sa o pôvodný sedliacky dom s príslušenstvom (zariadená izba, letná kuchyňa, stodola), vybavený pôvodným náradím, nábytkom a ostatným vybavením. Sú tu uložené aj krásne bošácke kroje.

Expozícia ľudovej architektúry a bývania (Skanzen) Humenné

Expozícia ľudovej architektúry je umiestnená asi 200 m SV od budovy kaštieľa. Reprezentuje ľudovú drevenú architektúru východokarpatskej oblasti. Bola vybudovaná v rokoch 1974 – 1982 a verejnosti sprístupnená v roku 1984. Nachádzajú sa tu najtypickejšie stavby ľudovej architektúry a jedna sakrálna stavba. Hlavným stavebným materiálom objektov je drevo, hlina a slama.

Drevený kostolík svätého archanjela Michala z Novej Sedlice je z roku 1764 a pôvodne bol vybudovaný bez použitia jediného klinca. Patrí medzi národné kultúrne pamiatky Slovenska.

 Prečítajte si aj: Dovolenka na Slovensku... (alebo u susedov?)

 

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: