Špina a alergény zo zvierat deťom prospievajú

Redakcia | 27. máj 2018
Špina a alergény zo zvierat deťom prospievajú

Vedci zistili, že fínske deti, ktoré žili so psom alebo mačkou boli menej choré a nepotrebovali brať antibiotiká. V priemere ochoreli menej na ušné infekcie, kašeľ alebo nádchu v porovnaní s deťmi, ktoré žijú v rodine bez zvierat.

Zvieratá deťom prospievajú

Podľa doktorky Eija Bergrothovej a jej kolegov z fakultnej nemocnice Kuopio vo Fínsku je jedným z možných vysvetlení fakt, že alergény a drobné mikročastice špiny uchytené na zvieratách sú dobré pre imunitný systém dojčiat.

Výskum prebiehal na 397 dojčiat, ktoré sa narodili v spomínanej nemocnici od septembra 2002 do mája 2005. Vedci ich sledovali v priebehu prvého roka života.

Šteniatko verzus novorodenec
Prečítajte si tiež:

Šteniatko verzus novorodenec

6 hodín v prítomnosti psa posilní imunitu

Rodičia pravidelne v týždňových intervaloch vypĺňali denníky od tretieho trimestra tehotenstva až do veku 12 mesiacov po narodení. Zaznamenávali informácie o zdraví dieťaťa rovnako ako aj jeho kontakt so psami alebo mačkami. Podľa nich je menšia pravdepodobnosť ochorenia vtedy, ak strávi dojča maximálne šesť hodín denne v prítomnosti psa.

„Možným vysvetlením tohto zaujímavého zistenia môže byť fakt, že pes žijúci vonku prinesie domov alegény a mikročastice nečistôt,“
napísali vedci vo vydaní časopisu Pediatrics. Špina a baktérie, ktoré prinesie zviera domov môžu vplývať na imunitný systém dieťaťa, čo smeruje k lepšej obrane proti vírusom a baktériám, ktoré spôsobujú respiračné problémy, uviedla doktorka Bergrothová pre agentúru Reuters.

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: