Šteniatko verzus novorodenec

Zuzana Paprskárová | 29. jún 2017
Šteniatko verzus novorodenec

Túžite po šteniatku, no ste práve tehotná a nie ste si istá, či je práve teraz ten vhodný čas? Máte obavy? Zvažujete všetky pre a proti? Možno sa vaša túžba po šteniatku stretáva s nesúhlasom okolia. Pravdepodobne vás vaša rodina a známi zásobujú štrašidelnými scenármi a zneisťujú vás vo vašom rozhodnutí.

Šteniatko a bábätko, zbláznila si sa ? Nemáš dosť starostí, ešte aj psa? Čo urobíš, ak to nebudeš zvládať? Ako si zadelíš čas medzi šteniatko a novorodenca? Čo ak pes nebude bábätko akceptovať? Ako budeš chodiť venčiť a kočíkovať? A mnoho mnoho ďaľších katastrofických scenárov a zaručených rád...

Nedajte sa však odradiť!

My vám ponúkame  9 dôvodov prečo je práve teraz na šteniatko  ten správny čas.

batoľa a šteniatko, bábätko a šteniatko, dieťa lozí

Výborný tréning

Šteniatko vyžaduje množstvo pozornosti. Rátajte s tým, že prvé noci nebudete spať, pretože môže plakať za mamou, potrebuje cikať aj v noci a vyžaduje  celodennú pozornosť. Presne tak ako novorodené bábätko.  Toto obdobie je preto pre vás výborný tréning prerušovaného spánku, nekonečnej trpezlivosti, testujete si stanovenie pravidiel a schopnosť vychovávať.

Odpútanie pozornosti

Ste v strese z tehotenstva, obávate sa pôrodu, či máte obavy, že v niečom pri bábätku zlyháte? Prepadáte panike, že to nezvládnete? Aj v tomto prípade vám šteniatko pomôže. Budete tak zaneprázdnená starostlivosťou oň, že si na stres týkajúci sa materstva a pôrodu určite ani nespomeniete.

Mohlo by vás zaujímať: Pre všetkých milovníkov psov: bábätko a pes - patria k sebe?

Výchova

Ak si zaobstaráte šteniatko ešte pred pôrodom bábätka , získate čas na jeho výchovu a tréning. Keď sa bábätko narodí, budete mať uz relatívne vychované šteňa, ktoré bude rešpektovať vaše pravidlá.

Pohyb a prechádzky

Či chcete, či nie, so šteniatkom treba chodiť častejšie von. Na vzduch sa teda dostanete minimálne trikrát denne. Šťeňa vás donúti spraviť si prechádzku aj keď budete šialene unavená a budete chcieť len sedieť s vyloženými nohami a relaxovať.
Nedajte sa však odradiť. Malé šteniatko nevydrží chodiť dlho, rýchlo sa unaví. Vaše prechádzky teda budú stopercentne spĺňať váš zdravý povinný pohyb na čerstvom vzduchu. Vonku sa zdržíte možno len 20 minút.

Nekonečný spánok

Nemajte obavy, napriek tomu, že šteniatko si vyžaduje viac krátkych vychádzok denne, mimo tento čas bude väčšinou spať. Zostane vám teda dosť času na pripravenie si domácnosti na príchod bábätka.


Prečítajte si aj: Niekoľko tipov, ako si upraviť domácnosť pred príchodom bábätka

Čas

Pokiaľ chodíte do práce a zaobstaráte si do bytu šteniatko, môže nastať problém. Šteňa si vyžaduje zo začiatku množstvo času a nemôžete ho nechať príliš dlho samé doma. No ak ste už na materskej dovolenke a väčšinu času trávite doma, je to ideálna situácia!

dieťa a pes, bábätko a pes, bábätko a šteniatko

Priateľ na celý život

Bábätko a šteniatko budú vyrastať spolu, budú na seba zvyknutí od narodenia a budu sa ľúbiť.  Vaše dieťatko tak získa skvelého parťáka a verného kamaráta. Bonus naviac je ten, že nebude mať strach pred cudzími psami.

Určite si prečítajte: Máme psa a budeme mať dieťa - je pes vhodný k bábätku?

Pripravte sa na novú životnú rolu

V momente narodenia bábätka, presuniete seba na druhé miesto. Už nie sú prvoradé vaše pocity a vaše potreby.  Na prvom mieste je len a len bábätko. Pre prvorodičky je to nový, no garantujeme vám, že zároveň úžasný pocit. Myslieť 24 hodín denne v prvom rade na inú bytosť a nie na seba, je predsa úžasné!

Príprava otecka na novú rolu

Šteniatko zamestná aj vášho partnera. A to aj v prípade, že sa nebude priamo  podielať na jeho výchove a na starostlivosti oň. Vyskúša si na vlastnej koži pocit, že už nie je momentálne u vás na prvom mieste. Myslite preto vopred aj na to, či túžba po šteniatku je vaša spoločná. Ak je totiž váš partner proti, nespoliehajte sa na to, že si psíka v budúcnosti istotne obľúbi tak ako vy.

Skúsenosti mamičiek tieto body potvrdzujú. Máloktorá ľutuje zaobstaranie si šteniatka pred pôrodom. Naopak, považujú to za jedno z najlepších životných rozhodnutí .


Nezabúdajte však na to, že vaše dieťa bude vždy na prvom mieste.  A potreby dieťaťa vždy pred potrebami psíka.  Žite svoj život tak, aby ste bola šťastná vy a vaša rodinka, či už so psíkom alebo len s bábätkom.


Na záver vám dávame do pozornosti: Dieťa a pes: 10 krásnych fotiek, ktoré sú dôkazom úžasného puta

Zdroj: www.offbeathome.com

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: