Rastie rezeň na strome ALEBO Och, zajka jesť nebudem!

Mgr. Jarmila Hýroššová | 16. november 2018
Rastie rezeň na strome ALEBO Och, zajka jesť nebudem!

„Fúúúj, to je nechutnééé!“, vykríkol jedného dňa Adam (6) pri obede. Jeho starší brat mu práve prezradil, že klobása na jeho tanieri pochádza z koňa. „Toto teda jesť nebudem!“, zaumienil si malý škôlkar, odsunul tanier od seba a od tej chvíle sa stal vegetariánom na pol úväzku.

Pri každom kúsku mäsa chcel vedieť, z akého zvieraťa pochádza – a podľa toho sa rozhodol, či ho zje alebo nie. Teľa, krava, prasa a kôň boli tabu už od začiatku.

Odkiaľ sú veci, ktoré jeme? TOTO je zajko?

Mnohí rodičia deťom radšej nehovoria, odkiaľ sa berie mäso, pretože majú obavy, že by ho potom mohli začať odmietať. Aj malé dieťa by ale malo vedieť, odkiaľ sa veci berú a rovnako ako dospelý by si malo uvedomiť, čo je dobré, čo nie, a prečo.

Preto je pri detskej otázke – odkiaľ sa vzal rezeň, ktorý sa práve servíruje k obedu, vymýšľať príbehy o tom, že vykvitol na záhrade – nevhodné. Pokúsime sa odhaliť, do akej miery má byť rodič čestný a povedať drobcovi pravdu.

Mlieko nám dáva krava, vajcia znáša sliepka, zemiaky rastú v zemi – potiaľto je všetko mierumilovné a nezákerné a dá sa deťom perfektne a jasne vysvetliť. Háklivejšie je to v situácii, ak ide o párky, šunku, rezne a pod. Máme deťom hovoriť, že kvôli nim musia umierať zvieratá? Akou cestou vysvetľovania sa vydať?

Deťom neklamte

Deti veľmi rýchlo spozorujú, kedy im dospelí hovoria pravdu, a kedy nie. Ak teda príde čas, keď sa deti opýtajú, odkiaľ vlastne pochádza rezeň a ako sa vyrába saláma, mali by byť rodičia čestní: zabije sa zviera a z neho sa vyrobia mäsové výrobky.

TIP: Ak deti nenadhodia tému „mäso“ samy od seba, nemusíte to nevyhnutne robiť vy. Chlapci a dievčatá sa o tom, odkiaľ sa berie mäso, dozvedia pomerne skoro – najneskôr v škole alebo ešte skôr v materskej škole.

Pripustite otázky

Ak je už raz téma nastolená, deti kladú nespočetné množstvo zvedavých otázok. Tu je dôležité, aby boli rodičia trpezliví a neodbili drobcov vetou: „Na to si ešte malý/á!“. Lebo deti, ktorých otázky sa neberú vážne, sa cítia menejcenne a neisto. Preto je dôležité, aby sa rodičia, pokiaľ je to možné, pokúsili uspokojiť ich zvedavosť.

TIP: Ak neviete na niektorú z detských otázok odpovedať, otvorene to priznajte! Môžete drobcovi sľúbiť, že sa pokúsite zistiť bližšie informácie, napr. z kníh, internetu a pod.

Vydajte sa na gazdovský dvor

Aj výlet na gazdovský dvor môže deťom ozrejmiť, odkiaľ pochádzajú potraviny, ktoré konzumujeme. Mestskí drobci a tí, ktorí nemajú možnosť prázdninovať u babky a dedka na vidieku, sa dozvedia, ktože to na takom naozajstnom sedliackom či dedinskom dvore žije.

Pri pobyte na dovolenke, víkende alebo len pri jednodňovom výlete, ďaleko od časovej tiesne a mestského ruchu, si môžu deti spolu s rodičmi vlastnoručne nadojiť mlieko, zbierať vajíčka, zo smotany utĺcť maslo, cepom vymlátiť obilie, odviesť sa na koni, nazrieť do traktora a nakŕmiť rôzne domáce
zvieratá, pri troche šťastia vidieť aj skutočnú zabíjačku a porciovanie prasaťa.

TIP: Ak chodíte pravidelne na dovolenku k moru a máte pocit, že tentoraz nastal čas na zmenu, skúste si formou agroturistiky vychutnať prírodu vo vidieckom prostredí. Agroturistika je totiž skvelý tip na rodinnú dovolenku s deťmi, ktorá umožňuje stráviť voľný čas v zdravom prostredí slovenského, resp. českého či rakúskeho vidieka. Stačí si vybrať z ponúk cestovných kancelárií z pobytov na sedliackych dvoroch, rančoch či farmárskych gazdovstvách.

Odmietanie mäsa akceptujte

Keď sa deti dozvedia, že klobásky a saláma pochádzajú z prasaťa, nugetky z kuraťa a viedenský rezeň z teľaťa, je možné, že istý čas nebudú chcieť konzumovať mäso a budú odmietať i mäsové výrobky.

TIP:
V žiadnom prípade nenúťte svojho drobca konzumovať mäso. Je možné, že by sa táto nechuť mohla rozvinúť do dlhodobého odmietania a produkty zo zabitých zvierat by sa mu mohli natrvalo sprotiviť. „Najlepšia“ cesta, ako sa stať vegetariánom.

Ak sa vaše dieťa tvrdošijne bráni konzumácii mäsa, nejde o žiadnu katastrofu. Mali by ste ale dodržať niekoľko zásad:

  • Poraďte sa s pediatrom, príp. odborníkom na výživu, ktorý vie, ako vytvoriť plnohodnotný jedálny lístok aj bez mäsa.
  • Dieťa musí živočíšne bielkoviny z mäsa plnohodnotne nahradiť tými z mlieka, mliečnych výrobkov a zo strukovín, najmä zo sóje a z fazule.
  • Malým deťom treba pri príprave jedál zo strukovín odstrániť šupky pasírovaním, aby im bolestivo nenafukovali bruško.
  • Nezabudnite doplniť každé jedlo čerstvým ovocím alebo zeleninou, bohatými na vitamín C.

Vráťme sa ešte k nášmu Adamovi. Ten momentálne chová zvínavky obyčajné a po pár týždňoch opäť začal konzumovať mäso. Ale vegetariánom je stále. Aspoň to tak tvrdí. Občas však robí výnimky. Napríklad u starej mamy, lebo „ona urobí mäsko také mäkučkééé“. A doma, lebo „v chladničke a mrazničke máme veľa všelijakého mäsa a ja nechcem umrieť od hladu“.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: