Problémy so spánkom: Môjmu synovi pomohol psychológ

Marika Koscelníková | 10. máj 2019
Problémy so spánkom: Môjmu synovi pomohol psychológ

Na nové bývanie syn zareagoval námesačnosťou.

Môj syn začal spávať nepokojne

„U Adamka sa začala námesačnosť prejavovať potom, čo sme sa presťahovali. Dnes už vidím súvislosti, ale vtedy som ešte netušila, prečo je jeho spánok taký nepokojný.“ Eva, mama štvorročného Adamka pripúšťa, že lekára mala vyhľadať so synom skôr.

„Prvé noci v novej posteli nevydržal vôbec, sotva zaspal, už sme ho mali s plačom naspäť v obývačke. Hovoril, že sa bojí späť sám. Spánok mal veľmi nepokojný, prehadzoval sa a často sa budil. Nie vždy s plačom. Stalo sa že, som sa prebudila a jeho tvár bola tesne pri mojej.

Adamko stál pri našej posteli a pozoroval ma. Keď som sa mu prihovorila, mlčal. Mal neprítomný výraz v tvári. Snažila som sa s ním komunikovať, ale reagoval neprítomným pohľadom. Väčšinou som odtiahla perinu, aby si ľahol späť a on sa ku mne šuchol. Občas sme ho našli prechádzať sa v spánku po detskej izbe. Takéto epizódy sa opakovali niekoľkokrát do mesiaca. Snažila som sa prestavať nábytok kvôli geopatogénnym zónam, nakúpila som lapače zlých snov, skúsila aromaterapiu – nepomohlo.

Pomohol nám psychológ

Napokon som  vyhľadala detského psychológa, začali sme k nemu chodiť raz týždenne. Rozhovory, kresby a hry vedené psychológom pomohli Adama trochu uvoľniť. Zmenu bývania niesol veľmi ťažko, bol z toho v napätí a nová izba mu nepripadla ako jeho, preto sa v nej bál spávať. Celkový stres zo zmeny sa odrazil na jeho spánku.

Po čase Adamkova námesačnosť a nočné mory pomaly ustupovali, začal pokojnejšie spávať, ale posteľ sme kúpili nanovo – podľa jeho predstáv. Spolu sme vybrali aj obliečky. Získal pocit, že o niečom môže rozhodnúť aj on sám, keď sme sa ho už nepýtali na to, či sa vôbec chce sťahovať,“ uzatvára mama Eva.    

 

Problémy so spánkom vyvoláva aj stres

Zmeny v spánku môžu byť vyvolané stresovými okolnosťami, najmä u citlivejších osôb. Námesačnosť, nočné mory, rovnako ako aj napríklad veľmi časté rozprávanie počas spánku, sa objavujú prevažne v prvej tretine noci, keď nastáva fáza hlbokého spánku. Z hlbokého spánku sa deti zvyknú budiť dva-trikrát za noc.

Počas neúplného prebudenia sa prehadzujú alebo rozprávajú, potom zaspia. U niektorých tento prechod medzi spánkom, neúplným prebudením a opätovným hlbokým spánkom prebieha zložitejšie. Dlhšie zostávajú v zvláštnom nevedomom stave medzi spánkom a bdením.Trvá to niekoľko sekúnd až do pol hodiny.

Sedia nepítomne na posteli, alebo z nej dokonca vstávajú a pohybujú sa akoby s jasným cieľom.  Často sa stáva, že vykonajú potrebu na inom mieste ako na toalete, prídu za rodičmi do spálne a stoja nad posteľou, prípadne sa snažia dostať sa von z bytu.

Myslite na bezpečnosť dieťaťa aj v noci

V prípade, že má vaše dieťa problém s námesačnosťou, je dôležité myslieť na jeho bezpečnosť. Z tohto pohľadu je nevhodná napríklad poschodová posteľ, je potrebné zaistiť okná, uzamknúť dvere a schovať kľúč. Dobrým pomocníkom je aj detská vysielačka, prípadne malý zvonček na dverách, aby ste vedeli, že sa v detskej izbe niečo deje. 

U detí trpiacich somnambulizmom treba dbať na to, aby neboli vystavované veľkému stresu. Napätie, vyčerpanosť a únava zhoršujú prejavy námesačnosti. Vyvolať ju môže aj vysoká horúčka, nespavosť, niektoré medikamenty. Medzi námesačnosťou a splnom mesiaca však nie je dokázaná súvislosť, aj keď je pravda, že senzibilní ľudia reagujú zhoršenou kvalitou spánku.

S vekom dieťaťa sa skracujú fázy spánku, v ktorých sa námesačnosť objavuje, čo znamená, že tieto stavy polospánku/polobdenia ustupujú. Námesačnosť sa vytratí zvyčajne po puberte, v niektorých prípadoch – štatistiky hovoria o desiatich až dvadsiatich percentách – pretrváva u precilivelých osôb do dospelosti. Vyvolať ju môže prílišné fyzické vyčerpanie, stres, veľké psychické vypätie, ale aj hormonálne zmeny ako napríklad tehotenstvo. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: