Prepichnúť alebo nastreliť?

Zuzana Symonová | 28. september 2018
Prepichnúť alebo nastreliť?

V postieľke sa chúli malá princezná a ešte netuší, čo sa na ňu chystá – prepichnutie alebo nastrelenie náušničiek. Čo pre ňu bude najmenej bolestivé, ako náušnicu aplikovať, ako sa jej bude ranka hojiť, nezasiahne vpich akupunktúrne body, aký materiál bude najlepší, zvoliť lekárske prostredie, či salón a kedy je na to najvhodnejšia doba?

Hlavou sa vám naháňa celá rada otázok a nikto vám doteraz spoľahlivo nepovedal, ako to vlastne je.

Kedy nechať prepichnúť, alebo nastreliť náušnice?

Názory laickej spoločnosti sa rôznia – niektorí by nechali dievčatkám aplikovať náušnice už veľmi skoro po narodení (tak, ako to bolo u našej generácie bežné), iní zas chcú počkať min. do tretieho mesiaca veku dieťaťa, kedy jeho imunitný systém a prirodzená kožná bariéra začínajú dozrievať, príp. do doby, kedy za sebou má dieťa už prvé očkovanie hexavakcínou (ak sa neobjavia žiadne negatívne reakcie).

Kedy by odporučil aplikovať náušnice MUDr. Vladimír Volf, Ph.D.? "Určite lepšie je prepichnúť náušnice až po prvom očkovaní hexavakcínou."

Prepichnúť, alebo nastreliť?

Kým vynesieme nejaké súdy, poďme sa pozrieť na obe metódy. Každá má totiž svoje pre a svoje proti - pichanie dierok pre náušničky sa vykonáva spravidla u pediatra a mamičky sa k nemu často uchyľujú kvôli jeho nižšej cene.

Uško sa prepichne jednorazovou injekčnou kanylou spredu dozadu. Odborníci odporúčajú voliť také náušnice, ktoré sa dajú nasunúť zozadu, aby sa mohli pretiahnuť uškom súčasne s vytiahnutím ihly. Navyše by ste pred samotným zákrokom mali náušnice namočiť na minimálne 48 hodín do liehu kvôli dostatočnej dezinfekcii.

"Dcérka má náušnice prepichnuté detskou lekárkou, jedna sa zahojila dobre, druhá hnisala, a to tak veľmi, že sme ju museli na pokyn dr. vybrať a čakať, až sa rana zahojí. Po druhom prepichnutí uško hnisalo opäť, a tak sme zasa len s jednou náušničkou. Tak si hovorím, že to tretíkrát už snáď bude dobré, ale to už necháme nastreliť, len neviem, či nám nastrelia len jednu, " objasňuje svoju neveľmi dobrú skúsenosť pani Kunclová.

Naopak pani Jana Škradová Kovářová uvádza: "Moje dcéry ich majú prepichnuté v piatom a treťom mesiaci a obe bez problémov s hnisaním. Prepichovali nám ich skúsené sestry v nemocnici, ktoré to robia viac ako 30 rokov, tak som k nim mala dôveru. "

Prepichuje sa miesto rokmi preverené, a to stred ušného laloku. V mieste vpichu sa nachádza úplné minimum akupunktúrnych bodov a nie je problém sa im vyhnúť. Výhody prepichovania ušiek spočívajú hlavne v jeho cene a potom snáď len v tom, že po čase nemusíte náušničky vymeniť za iné.

Náušnice - nevyhnutná ozdoba?
Prečítajte si tiež:

Náušnice - nevyhnutná ozdoba?

Nastrelenie náušníc

Nastrelenie náušničiek je trochu novšou možnosťou, ako skrášliť ušká malej princeznej (a nielen jej samozrejme). Nastrelenie sa spravidla uskutočňuje v kozmetických salónoch za pomoci špeciálnej pištole, ktorá rovno vsadí do ucha aj náušnicu.

Vyškolený pracovník lalôčik vydezinfikuje, priloží pištoľ a "stlačí spúšť". Táto aplikácia náušnice je rýchla a takmer bezbolestná – aj preto sa odporúča pre malé deti. Medzi výhody nastrelenia patrí práve rýchlosť, bezbolestnosť, lepšie ušká hoja a človek, ktorý náušnice aplikuje, s nimi nepríde do styku.

Dierky navyše po nastrelení len výnimočne hnisajú a nekrvácajú, čo potvrdzuje aj pani Alica Blahunková: "Dcérka má nastrelené v pol roku a spokojnosť veľká, rýchlosť a hlavne bez revu a slzičiek! Ušká nehnisali. Keď si spomeniem na svoje prepichovanie náušníc v šiestich rokoch, ako mi to tam doktorka vyrezávala a krvi ako u mäsiara, a byť menšia, tak by som tam jačala ako pavián! Čo sa týka bodov a rôznych energetických dráh, toho by som sa u malých detí vôbec neobávala, ich telo je natoľko dokonalé, že aj keby náhodou došlo k preťatiu tejto dráhy, telo si vytvorí nový, okruh“, u dospelých je to zložitejšie.

Ešte vidím ako výhodu u nastrelených náušničiek ich malý tvar, a tým sa aj minimalizuje riziko zatrhnutia, nakoniec tie nastrelené som dcérke nechala až do roka a potom sme ich vymenili. Občas vidím malé dievčatká s celkom veľkými náušničkami po klasickom prepichnutí, chápem, že je potrebné kúpiť trošku väčšie. Ale tvarom aj pidi hmotnosťou mi prídu pre drobcov lepšie tie nastreľovacie. "

Cena tohto zákroku sa pohybuje cca od 10 do 20 EUR vrátane náušnice.

 Ku ktorej metóde aplikácie náušničky malým slečnám by ste sa priklonil vy, pán doktor? "Ja by som sa skôr prikláňal k nastreleniu náušníc, a to predovšetkým preto, že je to metóda rýchla a prakticky bezbolestná, aj keď je finančne náročnejšie ako klasické prepichnutie ušiek ihlou."

Pamätajte, že počas prvého roka by dierky pre náušnice nemali byť prázdne dlhšie ako niekoľko hodín, pretože by mohli zarásť. To platí ako pre dierky nastrelené, tak pre prepichnuté kanylou. 

Aký materiál náušníc zvoliť?

V súčasnej dobe máme naozaj celý rad možností, aký materiál pre náušničky využiť. Na nastrelenie sa spravidla využívajú náušnice z chirurgickej ocele alebo zo špeciálneho kovu, ktorý je potiahnutý 24-karátovým zlatom (žltý kov) alebo paládiom (biely kov).

Pomerne nedávno sa začal na nastreľovanie využívať aj bioplast (v prípade tohto materiálu je dôležité spomenúť fakt, že je nutné ho po štyroch týždňoch vymeniť – nie je možné ho nosiť trvalo). Ak máte obavy z možnej alergickej reakcie na nikel, môžete zvoliť lekársky plast vyrobený z úplne bezpečných materiálov (také náušnice sú však drahšie). Nastrelené náušnice môžete vybrať až po mesiaci, alebo si ich nechať natrvalo.

Ak vyberáte náušnice do ušiek prepichnutých (alebo sa chystáte vymeniť tie nastrelené), buďte obozretní. Voľte drobnejšie náušnice a snažte sa vyvarovať takých, ktoré obsahujú nikel – ten totiž v poslednej dobe spôsobuje čoraz častejšie nielen deťom, ale aj dospelým alergické problémy.

Málo sa totiž vie, že zlato ako také je pre praktické využitie takmer nepoužiteľné, pretože je veľmi mäkké. Pristupuje sa preto na jeho použitie vo forme zliatin so striebrom, meďou, zinkom, paládiom alebo práve spomínaným niklom.

Problémy s materiálom náušníc si "užila" aj pani Irena Kotrčová: "Náušnice určite nastreliť. Je to bez kvapky krvi a rýchlo. Dcérka ich má po prvom očkovaní od pol roka. Akurát vždy, keď jej rástli zúbky, tak sa jej ušká zapálili. Vyskúšali sme 5 rôznych zlatých náušníc.

Chirurgickú oceľ s detským zapínaním sme nezohnali. V Nemecku predávajú voľne v lekárňach mastičku na zapálené ušká. Niečo ako u nás framykoin, ale ten je na predpis. Zúbky vyrástli a ušká sú už v poriadku. "

Občas sa môže vytvoriť tzv. granulóm, tj. drobný zväčšený útvar, často označovaný ako tuková hrčka. Niektorí odborníci sa domnievajú, že práve tento granulóm môže byť reakciou na niektorý z použitých kovov.

Ísť k lekárovi, alebo do salónu?

Každému rodičovi záleží na tom, aby sa jeho dieťaťu venoval naozaj odborník, a nie brigádnik bez znalostí v odbore. Preto je dôležité zaujímať sa o to, kto prepichnutie alebo nastrelenie vykoná. Prepichovanie ušiek by mal určite vykonávať skúsený lekár – pediater alebo zdravotná sestra v ordinácii, príp. u vás doma (ako sa dohodnete).

Vo väčšine prípadov nastrelenie náušníc lekár nevykonáva. Ak budete chcieť využiť túto službu, budete musieť navštíviť kozmetické a iné salóny, kde nastrelenie vykoná preškolený pracovník s príslušnou kvalifikáciou a osvedčením o porušovaní kontinuity ľudskej kože a zároveň s dostatkom skúseností. Rozhodne sa vyhnite zlatníctvu a pochybným reklamám.

Ľudia, ktorí také výkony vykonávajú bez skúseností a príslušného osvedčenia, porušujú zákon o živnostenskom podnikaní a hygienickú vyhlášku. Ak si chcete byť stopercentne istí, vyžiadajte si v salóne osvedčenia, príp. dajte na referencie známych či priateľov.

Ako sa správne starať o prepichnuté uško?

Dierka po prepichnutí ucha kanylou by sa mala rozhodne udržiavať v suchu a čistote. Sprchovať dieťa môžete, ale plávanie či kúpanie radšej na pár dní odložte.

Hnisavý zápal sa môže dostaviť počas hojenia čerstvej dierky, ale aj v dierke, ktorú už nejaký čas dieťa má. Fakt, že z čerstvej dierky vyteká tekutina, ešte nemusí nutne znamenať, že je niečo v neporiadku. Keď je tekutina číra alebo mierne matná do ružova alebo do žlta, nič sa nedeje. Jedná sa o tkanivový mok a je to súčasť hojenia.

V okolí dierky môžete naraziť dokonca na zaschnuté kryštáliky. Ak objavíte hustý, lepkavý a zelenkastý výtok, je veľké riziko, že je v dierke infekcia a je zapálená. Je nutné vybrať náušnicu a začať liečbu. Odborníci preto odporúčajú voliť min. prvé náušnice zlaté, bez obsahu niklu.

Nastrelené ušká sa hoja veľmi dobre a spravidla nevyžadujú ani žiadnu špeciálnu starostlivosť. Ovšem ak sa aj v tomto prípade objaví hnis, je nutné ho začať liečiť, napr. framykoinovou masťou – ak neurčí lekár inak.

Pán doktor, máte pre mamičky nejaké špeciálne odporúčania, ako by sa mali starať o ušné dierky na náušnice? A hrozia dieťaťu nejaké zdravotné komplikácie?

"Ak sa výkon urobí tak, ako má, tak by žiadne komplikácie hroziť nemali. Po výkone je potrebné preventívne ošetriť ušný lalôčik framykoinovou masťou, čím zabránime vzniku infekcie. "

  • Majte na pamäti, že na ušnú dierku siahame iba s umytými rukami, ideálne vôbec.
  • Ak chodíte na dojčenské plávanie, vynechajte ho na deň či dva.
  • Sprchovať dieťa môžete.
  • Hlavičku umývajte až na tretí deň.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: