5 rád, ako ošetrovať prepichnuté uško

Redakcia | 18. január 2019
5 rád, ako ošetrovať prepichnuté uško

Vaša malá slečna sa rozhodla, že je najvyšší čas dať sa ozdobiť náušničkami? Alebo ste chceli, aby už mala túto tortúru za sebou a ľudia vždy vedeli, že sa na nich usmieva malá slečna a nie chlapček? Ponúkame vám 5 tipov, ako si poradiť s prepichnutým uškom.

  1. Pred každou manipuláciou s uškami si poriadne umyte ruky.
  2. 2x denne  (alebo častejšie) ošetrite prepichnuté miesto liehom, pričom náušnicou točte (v prípade nastrelenia) alebo ju preťahujte (v prípade náušníc s uškom). Náušnice nedávajte z uší dole!
  3. V prvých dňoch chráňte uši pred vodou, šampónom a inou kozmetikou.
  4. Až do úplného zahojenia dávajte pozor, aby na ušku neostali zvyšky šampónu.
  5. V prípade začervenania, svrbenia, hnisania navštívte odborníka, ktorý prepichnutie uška vykonal, prípadne pediatra.

    Prepichnúť alebo nastreliť?

    Prečítajte si tiež:

    Prepichnúť alebo nastreliť?

Vedeli ste, že...?

Zdobenie náušničkami patrí k historicky dávnym zvykom. Už v starovekom Egypte sa pomocou kameňov vsadených do náušníc ovplyvňovalo zdravie ich nositeľa, piráti si vraj vpichom zlatej náušnice do určitého bodu zlepšovali zrak.

V minulosti bolo nosenie náušníc prejavom bohatstva a spoločenského statusu (u žien) a naopak u mužov to bol často znak rebelantstva (nosili ich prevažne lúpežníci, zbojníci, piráti). Neskôr nastalo obdobie, keď sa prepichovanie uší považovalo za barbarstvo. No v 70. rokoch minulého storočia sa náušnice do módy vrátili a dodnes sa tešia veľkej obľube.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: