POTVRDENÉ: Deti majú viac energie ako vrcholoví športovci

Michaela Klamová | 7. marec 2023
Deti majú viac energie ako vrcholoví športovci

Rodičia to vedia už dávno – energia detí akoby nemala konca kraja. A fakty im dávajú za pravdu.

Deti majú viac energie ako vrcholoví športovci 

Pri porovnávaní chlapcov vo veku 8 – 12 rokov, netrénovaných dospelých a profesionálnych atlétov sa zistilo, že predpubertálne deti mali po fyzickej aktivite najlepšie hodnoty pulzov a najrýchlejšie odbúravanie laktátu v krvi, ktorý je jedným z faktorov únavy (ext. zdroj štúdia). Jednoducho povedané, ani výrazná fyzická aktivita im neubrala nič na ich energii a vládali by si to zopakovať. 

Preto sa deti dokážu sa hrať a blázniť celé hodiny, zatiaľ čo rodičia počítajú minúty do večierky. Deti by sa preto mali pravidelne venovať športu či iným pohybovým aktivitám

Pohyb má byť radosť, nie trápenie

Ak sa vaše dieťa venuje konkrétnemu športu, je dôležité zamerať sa na kvalitu, nie kvantitu. To, že má viac energie než obaja rodičia dohromady, neznamená, že ho treba „vyšťaviť“ dlhším a častejším trénovaním. Sústreďte sa na zdokonalenie techniky daného športu, aby ste predchádzali prípadným úrazom a, samozrejme, vytvorte prostredie, v ktorom bude mať zo športu radosť.

Lebo aj toho najväčšieho nadšenca pohybu nabitého energiou položí na kolená, ak sa z jeho zdroja radosti stane povinnosť a trápenie.

Tak to neprepáľte, milí rodičia športovcov. Potenciál dieťaťa je jedna vec, jeho spokojnosť a pohoda, druhá. Vidieť dokonalý výkon a tvár vyčerpaného, večne namrzeného dieťaťa bez úsmevu, nie je cesta. 
Nech si deti užijú svoju silu a energiu s radosťou!  

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: