Opäť sa mení letný čas na zimný– ako to však zvládnuť s deťmi?

Redakcia | 1. október 2017
Opäť sa mení letný čas na zimný–  ako to však zvládnuť s deťmi?

Je to pravidelný rituál. Dvakrát za rok zvesujeme zo stien hodiny, hľadáme ovládajúce kolieska a posúvame čas. A nebude tomu inak ani teraz na jeseň.

Zmena letného času na zimný je stanovená na víkendovú noc 29. októbra 2017. Naše hodinky si v nedeľu o tretej v noci posunieme späť na druhú hodinu.

Mnohým deťom ale spôsobuje zmena času problémy. Prečo sa mení čas a ako pomôcť dieťaťu vyrovnať sa s danou skutočnosťou, sa pokúsime načrtnúť v nasledujúcich riadkoch.

V októbri sa nám vráti hodina, ktorú nám „ukradli“ na jar. Celkom potešujúce. Prvá nedeľa tak má o hodinu dlhšie ráno, kedy si môžeme dlhšie pospať.

Samozrejme, ak nás náš drobec nezobudí. V skutočnosti majú deti s konceptom zimného času pomerne veľké problémy.

Aby sme ich citlivo pripravili na nový čas a mohli si pritom užiť v posteli darovanú hodinku, treba urobiť niekoľko opatrení. Prezradíme vám niekoľko trikov, ako na to.

Prečítajte si: Spánkový režim počas prázdnin

Prečo sa mení čas?

Každý rok si dvakrát poctivo posúvame ručičky hodín vpred či vzad a vykoľajujeme náš organizmus z rytmu.

Prvým, kto myšlienku striedania letného a zimného času koncipoval, bol zrejme Američan Benjamin Franklin. Poukazoval na to, že by sa tak mohlo ušetriť na sviečkach.

Na území Slovenska bol letný čas po prvý raz zavedený v rokoch 1916 až 1918 a neskôr v rokoch 1940 až 1949.

Po tridsaťročnej prestávke ho v roku 1979 zaviedli opäť. V roku 1999 sa po prvý raz končil letný čas v októbri, dovtedy sa na Slovensku končil v závere septembra.

Sprievodca detským spánkom v rôznych vekových obdobiach

Kam posúvať ručičky na hodinách?

Dopredu či dozadu? Táto otázka je taká stará, ako striedanie času samotné. A práve tak dlho sa dvakrát do roka postará vždy o chaos a nedorozumenia.

Niektorým ľuďom sa dokonca môže stať, že nasledujúci pondelok prídu do práce o hodinu skôr alebo neskôr. Alebo im ujde autobus, ktorý (ktovie z akých dôvodov) v obvyklú hodinu neprichádza a neprichádza. Takže tu je malé zhrnutie:

V lete sa čas posúva dopredu. Namiesto druhej hodiny nočnej sú potom už tri hodiny. Noc je teda o hodinu kratšia.

V zime je to naopak. Čas sa posúva z tretej hodiny späť na druhú. Na to, ako si zapamätať, kedy sa ako hodiny posúvajú, existuje jednoduchá pomôcka:

Na jar dávame záhradný nábytok PRED dom. Na jeseň ho potom dávame SPÄŤ do domu.

11 výhod spoločného spánku

Zmena času – ako ju znášame

Zmena času z letného na zimný je náročná pre náš organizmus. Súvisí to s poklesom slnečného svitu v jesennom a zimnom období, ďalej so zmenou charakteru počasia a so zvýšenou citlivosťou nervovej sústavy voči záťaži.

V tomto období pri zmene letného času na zimný sa ordinácie lekárov plnia pacientmi, ktorí sa sťažujú na pokles výkonnosti, nespavosť, ochabnutosť, únavu a zlú náladu.

Ako na zmenu času reagujú deti?

Každá mama vie, aký dôležitý je pre dieťa pravidelný režim a dodržiavanie presného času na vstávanie, kŕmenie, kúpanie a následné uloženie do postieľky.

Preto mnohým rodičom malých detí prináša zmena času komplikácie, narúša totiž ich denný a najmä spánkový režim.

Ak sa objavia problémy, zvyčajne trvajú jeden až dva dni, maximálne týždeň. Oveľa horšie je to pri prechode zo zimného času na letný, keď sa noc o hodinu „skracuje“. Ale aj krátko trvajúce mrzutosti môžu byť nepríjemné. Dá sa im však predísť.

Prečítajte si: Školáci by mali spať 10 hodín

Ako pripraviť dieťa na zmenu času?

  • Ak chcete pripraviť svoje deti na zmenu času, môžete ich nechať v sobotu večer o polhodinku až hodinku dlhšie hore. Povedzte im napríklad, že sobotný večer bude ako cez prázdniny.
  • Potom sa s nimi ešte v nejakej svetlej miestnosti zahrajte. Vďaka svetlosti vylúči mozog menej melatonínu (hormón, ktorý pôsobí upokojujúco), ktorého koncentrácia v noci silno stúpa a až ráno znova klesá – a to vtedy, keď sa „budič“ kortizol (stresový hormón) stáva aktívny.
  • Ak by však boli deti v sobotu večer vo zvyčajnom čase veľmi unavené a chceli ísť spať, mali by ste ich prianiu vyhovieť a v žiadnom prípade od nich nežiadať, aby zostávali hore dlhšie.
  • Ak sa deti v nedeľu ráno po zmene času zobudia o hodinu skôr, pretože sú vďaka svojmu prirodzenému rytmu spania a bdelosti zvyknuté na určitý čas vstávania, asi nepomôže nič, ak ich budete prehovárať, aby si išli znova ľahnúť.
  • Dohodnite sa s partnerom už v sobotu večer, kto z vás vstane s deťmi skôr a zabaví ich. Pripraviť raňajky, čítať si knižku, počúvať CD – to sú možnosti, ako zmysluplne využiť skorý štart do nového dňa.
  • Deťom prospeje, keď strávia veľa času na čerstvom vzduchu. Pohyb vonku je zdravý a dieťa unaví, potom budú ráno (a často i kvalitnejšie) dlhšie spať.

Dieťa v manželskej posteli. Áno či nie?!

Veľa trpezlivosti a pevné nervy

Ak chcete zvládnuť s deťmi posun času bez zbytočného trápenia, obrňte sa dávkou trpezlivosti. Vedzte, že vaše dieťa za zmenu nemôže, takže jeho správanie by ste mali chápať, a nie naň kričať, či podľahnúť mrzutej nálade spolu s ním.

Drobec v tom môže mať nejakú chvíľu poriadny zmätok, ale ak vytrváte a svojím pokojným prístupom mu situáciu čo najviac uľahčíte, nebude to vôbec také náročné a dlhé.

Pri zmene letného času na zimný vám prajeme veľa síl a trpezlivosti a deťom, aby zmenu pocítili čo najmenej.

Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: