O spánku bábätiek trochu inak: 4 fakty, ktoré by rodičia mali poznať

Mgr. Dagmar Pokorná | 25. november 2016
O spánku bábätiek trochu inak: 4  fakty, ktoré by rodičia mali poznať

Spánok bábätiek a detí – večná téma. Kto z nás by nemal osobnú skúsenosť s problematickým zaspávaním a so spánkom ako takým?

V prípade detí sa problémy so spaním umocňujú, veď pochopiteľne prinášajú stres a nervozitu aj pre ostatných členov rodiny. Aby sme boli schopní týmto nevítaným situáciám predchádzať, aby sme dokázali zabezpečiť bezproblémové zaspávanie a pokojné spanie bábätku, pozrime sa na spánok z trochu iného uhla.

Dr. Sears uvádza niekoľko faktov, poznanie ktorých nás privedie k širšiemu pochopeniu a rozšíreniu vedomostí o tom, čo sa s našimi drobčekmi počas spánku deje.

Štyri fakty o spánku, ktoré by rodičia mali poznať    

Ako spia dospelí 

Mnohí z nás si k zaspávaniu pomáhame, vedome či nevedome, osvedčenými uspávajúcimi rituálmi: čítaním, počúvaním hudby, pozeraním televízie, alebo sexom.

Keď upadáme do spánku, naše mozgové centrá začínajú odpočívať a umožňujú nám prechod do fázy hlbokého spánku (NRAM – non rapid eye movement), kedy sa myseľ a telo nachádzajú v najväčšom pokoji.

Dýchanie je pomalé, pravidelné, svaly sú uvoľnené, akoby sme boli „omráčení“. Približne po jeden a pol hodine hlbokého spánku sa náš mozog začne „prebúdzať“ a  „pracovať“, čo nás prenáša do fázy ľahkého, aktívneho spánku (RAM – rapid eye movement).

Oči sa vtedy pohybujú pod zatvorenými viečkami podľa aktivity mozgu. Snívame, prevraciame sa, možno máme aj pootvorené oči bez plného prebudenia. Niekedy sa aj celkom prebudíme, ideme na toaletu, napijeme sa vody, vrátime sa do postele a pokračujeme v spaní.

Tieto alternatívne cykly hlbokého a ľahkého spánku sa striedajú približne každé dve hodiny v priebehu celej noci, takže priemerný dospelý človek spí asi šesť hodín v hlbokom a dve hodiny v  aktívnom spánku. Nespíme teda hlbokým spánkom celú noc, aj keď môžeme mať taký pocit.               

Ako zaspávajú dojčatá 

Keď uspávame bábätko hojdaním v náručí, v kolíske alebo v kočíku, zatvára viečka a postupne zaspáva. Napriek zatvoreným očkám sa jeho očné viečka stále chvejú, nepravidelne dýcha. Rúčky a ramená má uvoľnené, možno sa sem tam mykne, naťahuje, alebo sa zľahka pousmeje.

Prečítajte si: 10 tipov spánkovej odborníčky Jo Tantum pre lepší spánok bábätiek

Ak ho takto uložíme do postieľky, po chvíli sa prebudí a začne plakať. Dôvod je jednoduchý. Dieťatko ešte celkom nezaspalo, dostalo sa len do fázy ľahkého spánku.

Pokiaľ uspávací rituál zopakujeme o čosi predĺžime, zistíme, že pravidelne a pokojne dýcha, má uvoľnené svaly, mykanie a naťahovanie sa postupne vytratilo. Bábätko prešlo do fázy hlbokého spánku, kedy ho môžeme uložiť do postieľky bez následného prebudenia.   

Rodičovské ponaučenie č. 1 - Rozpoznaj aktívne a hlboké fázy spánku bábätka

Deti v prvých mesiacoch života prechádzajú najskôr stavom aktívneho spánku, z ktorého ľahko precitnú. Približne dvadsať minút je čas, aby sa dojča ocitlo vo fáze hlbokého spánku a mohlo ďalej sladko spinkať.

Niektoré deti v ďalších mesiacoch života prechádzajú do hlbokého spánku rýchlejšie. Je na nás, aby sme sa naučili rozpoznať fázy spánku nášho drobčeka. Nech zaspí kdekoľvek – v kočíku alebo v autosedačke, ak ho chceme preniesť do postieľky, vyplatí sa počkať, dokiaľ sa dostane práve do fázy hlbokého spánku.

Deti majú kratšie cykly hlbokého a ľahkého spánku ako dospelí 

Sledujme bábätko ako spí. Asi jednu hodinu po zaspaní sa začne otáčať, posúvať, pozorujeme ľahké chvenie očných viečok a napínanie svalov na tele, robí rôzne grimasy na tvári, nepravidelne dýcha. Dieťatko sa vrátilo do fázy ľahkého spánku.

Čas prechodu z hlbokého do ľahkého spánku je „citlivou“ dobou, kedy sa môže prebudiť, hlavne ak má k tomu nežiaduci stimul, akým je napríklad hlad. Pokiaľ sa ale neprebudí, dostane sa cez túto fázu pomerne rýchlo, v priebehu desiatich minút sa vráti do stavu spánku hlbokého.

Prečítajte si: 

Detský spánok v otázkach a odpovediach - 1. časť: spánok dojčaťa, SIDS

Cyklus spánku dospelej osoby (prechod z ľahkého do hlbokého spánku a späť) trvá priemerne deväťdesiat minút. Cyklus spánku dieťaťa je kratší, v rozmedzí od 50 do 60 minút, takže „citlivou“ etapou s „hrozbou“ prebudenia dojčatá prechádzajú približne každú hodinu.

Keď sa dieťatko nachádza v ľahkom spánku, môžeme mu položiť ruku na chrbát, spievať upokojujúcu melódiu, alebo len tak ležať vedľa neho, ak je v rodičovskej posteli. Takto „potichu“ docielime,  aby sa z ľahkého spania neprebudilo.      

Rodičovské ponaučenie č. 2 - Pomôžte bábätkám dostať sa do hlbokého spánku bez prebudenia

Niektoré deti pri prechode z ľahkého do hlbokého spánku potrebujú pomocnú ruku, hlas rodiča, materskú starostlivosť. Sú aj také, ktoré týmito „citlivými“ spánkovými chvíľami dokážu prejsť celkom hladko, a ak sa aj prebudia, samy sa vedia dostať späť do hlbokého spánku.

Z uvedených rozdielov v unikátnom zložení spánkových cyklov vychádza, že rodičia by  pre spánok bábätka mali vytvoriť také podmienky, aby „citlivú“ dobu prechodu z ľahkého do hlbokého spánku prešlo bez prebudenia.

Hlboký spánok dojčiat je rozdielny ako u dospelých 

Deti zaspávajú dlhšie ako dospelí a „citlivých“ období prebudenia v ľahkom spánku u nich narátame dvakrát viac ako u rodičov. Na prvý pohľad  je tento fakt  pre mamu a otca, unavených z celodennej starostlivosti, nie veľmi spravodlivý, na druhej strane, na princípy spania (alebo nespania) detí by sme mali pozerať z hľadiska ochrany ich vitálnych funkcií.

Bude pre nás jednoduchšie pochopiť potreby dieťatka a prispôsobiť nočnú opateru tak, aby skôr pomáhala, ako poškodzovala prirodzené rytmy jeho spánku. V tomto bode existuje rozpor s modernými prístupmi, prinášajúcimi rôzne techniky, ktoré bábätku napomáhajú  spať cez noc hlbšie  – a to aj za cenu možného rizika.

Prečítajte si: Prečo sa moje dieťa v noci budí?
Spracované podľa: www.askdrsears.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: