MANDLE: Ponechať ich alebo radšej vybrať?

Dagmar Baluchová | 27. marec 2022
Mandle - vybrať alebo nechať?

Čoraz viac rodičov rieši túto dilemu u svojich malých detí.

Ak aj to vaše je opakovane choré, antibiotiká užíva viac, ako je vhodné, dokonca v noci chrápe alebo sa pomočuje, mali by ste vážne uvažovať o návšteve otorinolaryngológa.

Kolobeh chorôb

„Odkedy dcéra ako 4-ročná nastúpila do škôlky, začal sa náš kolobeh chorôb. Keď mi to kolegyne so staršími deťmi rozprávali, neverila som. Teraz už viem. Huhňanie, soplíky a na to sa nabaľovali ďalšie choroby. Antibiotiká sa nám nevyhli. Opakovane. V lete sa situácia ako-tak upokojila, no od septembra sme „turné“ po doktoroch ťahali znova,“ priznáva Lucia.

Okrem častých chorôb pribudli aj ďalšie problémy, jej dcérka začala čoraz častejšie v noci chrápať, spávala s otvorenými ústami. Aby to nebolo málo, aj jej reč bola nezrozumiteľná, „huhňavá“. Dokonca sa objavilo aj nočné pomočovanie. Od pediatričky dostali odporúčanie na otorinolaryngologické (ORL) vyšetrenie. „Pre istotu som ho s ňou absolvovala u dvoch rôznych lekárov. Výsledok však bol rovnaký – odporučili nám vybrať nosohltanovú mandľu. A tak sme našu Líviu objednali na zákrok.“

Dnes už má dievčatko po ňom a rodičia vedia, že spravili dobre. Lucia priznáva: „Skutočne je to citeľný rozdiel, dcéra chodila do škôlky už týždne, jej zdravotný stav sa výrazne zlepšil, je menej chorá, lepšie papá, a najmä oveľa lepšie spí.“ 

Mandle sú dôležité, ale...

Každý orgán v ľudskom tele má svoj význam a žiaden nie je zbytočný. Nosohltanová mandľa (nesprávne je pomenovanie nosná či nosová) je spolu s krčným mandľami časťou lymfatického systému. Pomáha udržiavať organizmus zdravý tým, že zachytáva škodlivé baktérie a vírusy, ktoré vdychujeme či prehltávame. V podstate funguje ako filter a podpora imunity, keďže produkuje aj látky, ktoré ju pozitívne ovplyvňujú.

Prekonanými chorobami, zápalmi sa však jej činnosť znižuje a namiesto toho, aby nečistoty zachytávala, sa sama stáva ložiskom infekcie. Typickým obrazom mandle, ktorá nestíha čeliť náporu infekcií, je jej zväčšenie, ktoré môže spôsobovať aj častejšie zápaly stredného ucha a zhoršovať deťom sluch. Na stav tkaniva nosohltanovej mandle majú vplyv aj alergie. 

Časté a dlhotrvajúce nádchy zhoršujú stav nosohltanovej mandle, preto je nutné každú nádchu u detí dôkladne preliečiť.

Môžu mandle dorásť?

Klinický obraz zväčšenej nosohltanovej mandle, spojený s nutnosťou častej liečby antibiotikami, vedie k návrhu na jej odstránenie. Treba povedať, že tento zákrok patrí k najčastejším v detskom veku a zvykne sa vykonávať v rámci jednodňovej chirurgie.

Zákrok sa robí v celkovej anestézii, takže dieťa si naň nebude pamätať. Pripraviť ho na to, že bude v nemocnici, bude uspané a istý čas po zákroku bude pociťovať diskomfort, ho však je potrebné. Vybratie nosohltanovej mandle sa robí endoskopicky. Operácia je bezpečná a nezvyknú sa po nej objavovať recidívy. Hoci je pravda, že vo výnimočných prípadoch môže nosohltanová mandľa dorásť a zákrok je potrebné zopakovať. 

Domáci režim po vybratí mandlí

Väčšina detí nemá po zákroku žiadne závažné vedľajšie prejavy. Je však nutné aj  v domácom prostredí dodržiavať prísny režim. Dieťa by malo niekoľko dní odpočívať doma, nechodiť do kolektívu a vyhýbať sa infekciám. Námaha je vhodná iba primeraná. Strava sa odporúča nehorúca, kašovitá, napr. polievky, pudingy, cestoviny ap.  Vyvarovať sa treba i horúcim, kyslým a bublinkovým nápojom. 

Mandle musia von! ÁNO, či NIE?
Prečítajte si tiež:

Mandle musia von! ÁNO, či NIE?

Deti so zväčšenou nosohltanovou mandľou môžu:

  • dýchať ústami, v dôsledku čoho môžu mať pocit suchosti v ústach
  • zväčša majú stále pootvorené ústa, čo je aj typický príznak
  • dýchanie nosom je sťažené
  • dýchajú hlasno
  • v noci spia zle, chrápu
  • počas spánku sa môže objaviť zástava dýchania – obštrukčné spánkové apnoe, čo môže viesť k narušeniu spánku. To zase môže spôsobiť ťažkosti s učením, správaním, rastom, a dokonca môže viesť aj poruchám srdcovej činnosti.     
  • časté sú chronické (dlhotrvajúce) infekcie nosa, dutín, ušné infekcie
  • riziko straty sluchu

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: