Letné angíny? Nenechajte si pokaziť vaše dovolenkové plány!

PaedDr. Dagmar Baluchová | 9. júl 2023
Letné angíny? Nenechajte si pokaziť vaše dovolenkové plány!

Je krásny letný deň a pred vami je možno vysnívaná dovolenka či výlet. Váš drobec sa však nezobudí s dobrou náladou. Ba čo viac, bolí ho v krku, už na pohľad má zväčšené mandle, hrdlo je červené. Bolesť v hrdle je nepríjemná a nepreliečený stav angíny môže viesť k neblahým následkom.

Po odmeraní teploty zistíte, že má horúčku. Samozrejme, nechutenstvo a únava ako bonus. Z postele mu radšej ani nedovolíte vyliezť... Na zaujímavý program môžete zabudnúť. Postará sa vám oň angína. 

Letná angína

Angína, odb. tonzilitída, patrí k najčastejšie diagnostikovaným chorobám v rámci otorinolaryngológie. Je definovaná ako zápal krčných mandlí. Mandle (= lymfatické uzliny v tvare mandlí) svojím umiestnením v zadnej časti ústnej dutiny a na vrchnej časti hrdla čiastočne zabraňujú prieniku baktérií a infekcií do organizmu. Spolu s nosnými mandľami hrajú dôležitú úlohu v obranyschopnosti organizmu. 

Typy angín

Rozoznáva sa angína:

  1. Akútna – prejavuje sa horúčkou, bolesťou hrdla, citlivými krčnými lymfatickými uzlinami. Ťažkosti s dýchaním sa môžu prejaviť ako chrápanie, dýchavičnosť, ale aj nebezpečné nočné zástavy dychu. Symptómy môžu trvať od 2 do 14 dní. 
  2. Chronická – bolesť hrdla sa chronicky vracia, liečba nezaberá, prítomný je zápach z úst (halitóza), krčné uzliny sú citlivé. 

Ochorenie môže mať pôvod:

  • bakteriálny – pôvodcom je najčastejšie streptokok skupiny A, ale objavujú sa aj angíny, ktorých pôvodcami sú streptokoky iných skupín, príp. iné druhy baktérií (napr. stafylokoky...);
  • vírusový – vyvolaný napr. vírusom Epstain-Baarovej či Herpes simplex, častejšie sa vyskytujú v lete, preto sa zvyknú nazývať aj letné angíny;
  • mykotický – typické u ľudí s oslabeným imunitným systémom, spúšťačom sú kvasinky a plesne.
Na vznik angíny má vplyv napr. aj vyčerpanosť organizmu, nedostatok vitamínov, ale aj konzumácia zmrzliny, studených nápojov či pobyt v klimatizovanej miestnosti či aute, čo je typické najmä pre letné angíny.

Riziká pri angíne

Angíny neradno podceňovať. Ale to už asi zistil každý, kto jednu či dve prekonal a nevenoval ich liečbe dostatočný priestor. Obzvlášť to platí u malých detí... Pri dodržiavaní lekárskych odporúčaní, užívaní liekov a dostatočnom odpočinku sa angína môže vyliečiť do 10 až 14 dní. Neliečená a prechodená angína však môže prejsť do zápalu stredného ucha, ochorenia obličiek, pečene či srdcového svalu. Vážnou komplikáciou je reumatická horúčka, ktorá je obzvlášť nebezpečná u detí, ktoré majú opakované infekcie a sú často liečené antibiotikami.

Ak sa v dôsledku angíny vyskytne v tkanive v okolí mandlí absces, stav si môže vyžiadať až chirurgický zákrok. Nahromadený hlien v okolí mandlí totiž môže spôsobiť opuch tváre, krku, v horšom prípade aj blokovanie dýchacích ciest. 

Diagnostika a liečba angíny

Rýchly nástup je pre angíny typický. Bolesť hrdla, zväčšené uzliny, príp. aj horúčka, nádcha, kašeľ, či zvracanie. Ak sa dostupnými prípravkami nepodarí tieto príznaky stlmiť do dvoch dní (u malých detí aj skôr), je na mieste vyhľadať lekára. Okrem udaných príznakov bude lekára určite zaujímať pohľad do ústnej dutiny. Pacientovi urobí výter z hrdla, aby sa laboratórnym vyšetrením zistilo, ktorá baktéria je pôvodcom ochorenia a podľa toho cielene nasadia lieky.

Keďže najčastejšie angíny vyvoláva streptokok skupiny A, liekom prvej voľby je penicilín (u osôb s alergiou na penicilín sa volia iné antibiotiká).

Lekár na potvrdenie diagnózy vyšetrí u pacienta C-reaktívny proteín = CRP vyšetrenie (odobratím kvapky krvi z prsta). Toto vyšetrenie sa robí priamo v ambulancii pediatra (u dospelých u všeobecného lekára). Zvýšené hodnoty poukazujú na prebiehajúci zápal a nutnosť antibiotickej liečby. Vyšetrenie CRP sa môže opakovať aj počas liečby na overenie toho, či antibiotiká zaberajú.

Ak sa zistí, že angínu vyvolal vírus, antibiotiká nie sú účinné, liečba prebieha symptomaticky, t. j. tlmí sa horúčka, bolesť, užívajú sa lieky proti kašľu, nádche (ak sa pridružene objavili), podporuje sa imunita. Dospelí môžu cmúľať pastilky na uvoľnenie bolesti hrdla, kloktať. Čoraz obľúbenejšie sú aj homeopatiká.

Opakované angíny

U niektorých detí sa angíny neustále opakujú. Môže to byť spôsobené tým, že predchádzajúce angíny boli nedoliečené, dieťa má oslabený organizmus, žije vo vysoko infekčnom prostredí, alebo napr. začalo chodiť do škôlky či školy. Pôvodca ochorenia môže dlhodobo prežívať v mandliach a angíny sa chronicky vracajú.

Okrem nutných opakovaných výterov a cielenej liečby podľa ich výsledkov je v takýchto prípadoch dôležité izolovať dieťa na určitý čas od kolektívu (najmä ak sa potvrdí, že dieťaťu sa angíny vracajú po pobyte v škôlke či škole). Ak sa angíny chronicky opakujú a antibiotická liečba dlhodobo nezaberá, je na mieste porozmýšľať nad vybratím mandlí (odb. tonzilektómia). Tento chirurgický zákrok je nezvratný a lekár ho odporučí až po dlhodobejšom sledovaní zdravotného stavu dieťaťa či dospelého, trpiaceho chronickými angínami.

Čo pomáha pri angíne?

  • tekutiny – kvôli bolestiam pri prehĺtaní deti často odmietajú jesť. O to dôležitejšie je, aby veľa pili. Vhodné sú teplé bylinkové čaje (napr. lipový, šalviový...), ovocné šťavy, nevhodné sú bublinkové a chladené nápoje.
  • pokoj – dieťa či dospelí s angínou potrebuje veľa oddychovať a spať. Je chybou, ak rodičia dieťa posielajú do škôlky či školy s tým, že berie antibiotiká, a „teda sa lieči“. Pokoj na lôžku je pri liečbe podstatný.
  • studený obklad – účinkuje najmä pri začínajúcej angíne. Dieťaťu okolo krku obtočíme mokrý studený uterák, ktorý obalíme suchým.
  • kloktanie – najmä u malých detí je ťažké dosiahnuť, aby kloktali roztok z vody a kuchynskej soli, ktorý výrazne tlmí zápal. Ak sa vám to však podarí, účinok stojí za to. Prípadne môžete boľavé hrdlo zvnútra potierať šalviovým odvarom.
  • vitamíny – akýkoľvek zápal je skúškou obranyschopnosti každého organizmu. Pomôcť mu vyhrať nad „nepriateľom“ je možné aj s pomocou vitamínov, ideálne z čerstvej zeleniny a ovocia. Vitamínové doplnky z lekárne uprednostnime až ako druhú voľbu, ak dieťa kvôli bolestiam pri prehĺtaní odmieta konzumovať ovocie a zeleninu. 
  • Echinacea – stimuluje lymfatický systém, priaznivo pôsobí na obranyschopnosť organizmu, hojí zápalové procesy. Je účinná pri liečbe akútnych i chronických zápalových ochorení. Preparáty z tejto byliny sú bežne dostupné v lekárňach a vhodné sú aj pre malé deti (nutnosť dodržať dávkovanie uvedené na obaloch výrobkov).
  • propolis – tento včelí produkt má mnohoraké využitie. Osvedčil sa pri liečbe kožných problémov, tlmí zápalové procesy v ústnej dutine a je účinný pri liečbe angín. Vhodné je užívať ho ako prevenciu i pri začínajúcej chorobe.

Radšej predchádzať...

Angíne je lepšie predchádzať, ako ju liečiť. Preto napriek horúčavám nedoprajte svojim deťom chladené nápoje a zmrzlinu, ak sú rozhorúčené. Pozor na klimatizáciu v aute. Pri letných hrách sa deti často spotia, dbajte na to, aby sa hneď prezliekli a boli v suchom.

Rozhorúčené telo nie je dobré ovlažovať hneď studenou vodou! Ak sa chystáte na dovolenku, nezabudnite si do cestovnej lekárničky okrem liekov proti horúčke a bolesti pribaliť aj niečo na upokojenie boľavého hrdla.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: