Nočný KAŠEĽ u detí: Ako ho utlmiť prírodnými prostriedkami?

Redakcia | 7. máj 2018
kašel v noci, vykašliavanie, antitusiká

Kašeľ, hoci je dôležitým obranným mechanizmom, môže byť najmä v noci pre dieťa úhlavným nepriateľom.

Ani v prípade, že je dôsledkom infekcie dýchacích ciest, by sme ho nemali u malých detí tlmiť liekmi pôsobiacimi na centrálnu nervovú sústavu. Odborníci odporúčajú radšej prírodnú cestu a mechanický spôsob, pri ktorých sa kašeľ utíši, no zároveň nič nebráni vykašliavaniu.

Nebol by asi rodič naozajstným rodičom, ak by nepoznal, aké to je, keď sa dieťa v noci trápi a namiesto pokojného dychu sa z detskej postieľky ozýva nepokojné prehadzovanie sa z boka na bok a dráždivý, neutíchajúci kašeľ.

Prečo je práve noc kritickým časom, v ktorom sa naši najmenší vedia tak rozkašľať? Ako kašeľ v noci utíšiť, aby dieťa neustále nebudil? Odborníci sa zhodujú – vyhnite sa radšej centrálne pôsobiacim antitusikám – liekom zastavujúcim kašeľ pôsobením na centrá kašľa v mozgu. Vhodnejšie je tlmenie kašľa prírodným spôsobom.   

Dôvodov, prečo sa u detí dráždivý kašeľ vyskytuje najmä v ľahu a v noci po relatívne pokojnom dni, v ktorom kašľali len sporadicky, môže byť niekoľko. „Najčastejšou príčinou u malých detí bývajú zatekajúce hlieny, lebo najmä u detí predškolského veku sú často rozšírené infekcie horných dýchacích ciest. Hlien pri nich vyprodukovaný zateká z nosa do nosohltana a dráždi tak sliznicu dýchacích ciest a receptory kašľa,“ vysvetľuje pediatrička Elena Prokopová. Keď si dieťa ľahne, zatekajúce hlieny ostanú stagnovať v nosohltane, dráždia ho a kašľom, ako obranným mechanizmom, sa ich organizmus snaží dostať z tela von.  

Kašeľ pomáha, aj vyčerpáva

Pri kašli okrem vypudzovania choroboplodných zárodkov z dýchacích ciest dochádza aj k dráždeniu sliznice. To spúšťa ďalší kolotoč kašľa, tentokrát z dôvodu zápalu a opuchu samotnej sliznice.

V prípade, že sa strieda produktívny kašeľ cez deň s dráždivým a pomerne suchým kašľom v ľahu, môže byť pre rodiča pomerne ťažké posúdiť, aký spôsob liečby by mal zvoliť. Má kašeľ tlmiť? Alebo, naopak, použiť expektoranciá, ktoré pomôžu hlien z dýchacích ciest vykašľať?

Podľa pediatričky sú v podstate dve cesty. „Pri infekcii horných dýchacích ciest sprevádzanej kašľom počas dňa odporúčame dieťaťu podávať expektoranciá. Dieťa je vo vzpriamenej polohe, hrá sa, sedí a teda môže hlieny ľahko vykašľať alebo prehltnúť. Práve v takomto prípade dobre pomáhajú expektoranciá, ktoré hlien pomáhajú zriediť a kašľom vylúčiť z tela,“ hovorí lekárka Prokopová.

Kašel v noci

Hneď ako si však dieťa ľahne, kašeľ sa znásobí. „Nakoľko je pre dieťa vyčerpávajúce, ak ho zo spánku stále budí neutíchajúci kašeľ, je, prirodzene, v záujme lekára aj rodiča, aby aspoň na noc ustal. Ani v takomto prípade však u malých detí neodporúčam používať centrálne pôsobiace antitusiká, ktoré kašeľ zastavujú tak, že pôsobia na centrá kašľa v mozgu.“ U detí je skôr vhodné použiť takzvané antitusiká – expektoranciá a podporné prostriedky na ochranu sliznice hrdla.

Čo robiť pri neutíchajúcom nočnom kašli? 

Vyčerpávajúcemu a spánok prerušujúcemu kašľu sa popri liekoch dá predchádzať aj tak, že dieťa bude ležať na mierne vyvýšenej podložke hlavy a hrudníka, aby stekanie hlienov bolo čo najmenšie. „Veľmi dôležité je tiež zvlhčenie prostredia, v ktorom dieťa spí,“ pripomína pediatrička. Vlhko pomáha podráždenej sliznici a znižuje jej opuch.

Vysoko pozitívne účinky na kašľom dráždenú sliznicu horných dýchacích ciest majú napríklad prípravky z lišajníka islandského. Slizovité látky v ňom obsiahnuté, lichenín a isolichenín, viažu vodu na povrchu sliznice, čím ju hydratujú a obaľujú ochranným filmom. Tak sliznicu mechanicky chránia. Podráždená sliznica sa lepšie regeneruje, utícha aj dráždenie na kašeľ. Dieťa môže nerušene spať, nakoľko spánok je práve v čase choroby jeden z najvzácnejších liekov.  

Extrakt z lišajníka islandského je obsiahnutý napríklad v niektorých sirupoch na dráždivý kašeľ, a preto sa nie nadarmo hovorí, že je prírodným antitusikom. Jeho výhodou je, že kašeľ utíši, no zároveň nebráni vykašliavaniu hlienov.

Ak sa rozhodnete siahnuť po niektorom zo sirupov s lišajníkom islandským, voľte taký, ktorý má vysoký obsah slizovitých látok, je bez pridaných farbív, alkoholu, a najmä bez cukru, aby v noci zbytočne nedochádzalo k poškodzovanou zúbkov vašich najmilších.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: