DYSLEXIA nie je prekážkou k úspechu

Michaela Klamová | 22. jún 2019
DYSLEXIA nie je prekážkou k úspechu

„Keď vám niekto povie – Janko má dyslexiu –, mali by ste pokľaknúť, potriasť tomu dieťaťu ruku a povedať – výborne, ty šťastný, prešťastný chlapec!“ vraví úspešný šéfkuchár a dyslektik Jamie Oliver. „Dyslexia je dar,“ pridáva sa známa autorka detských kníh Sally Gardner. Čo na to veda?

Séria talianskych štúdií skúmala vnímanie detí predtým a potom, čo sa naučili čítať. Ukázalo sa, že odlišné vnímanie vecí a ťažkosti s udržaním pozornosti, ktoré ľudia s dyslexiou majú, sú prítomné ešte predtým, ako sa naučili čítať.

Ľudia s dyslexiou vnímajú svet citlivejšie

Potvrdilo sa tým, že dyslexia je prítomná už od narodenia a vynorila sa otázka, či nie je iba prejavom odlišného vnímania, ako majú „čítajúci“ ľudia, ktorí sa dokážu bez problémov sústrediť na konkrétny bod, myšlienku či text.

Ľudia s dyslexiou však svoju pozornosť nedokážu dostatočne sústrediť, no miesto toho vnímajú svet okolo seba celistvejšie a komplexnejšie. A práve toto odlišné vnímanie sveta okolo seba je to, čo robí ľudí s dyslexiou výnimočnými a dáva im navrch v mnohých povolaniach, v ktorých je potrebná kreativita a myslenie mimo konvenčných hraníc.

Dyslektici sú často myšlienkoví priekopníci, nájdete medzi nimi vynálezcov, fyzikov, zabávačov, dizajnérov či manažérov.

Roky strávené v školskej lavici s dyslexiou sú pre mnohé deti utrpením. Miesto snahy zmeniť ich vnímanie sa radšej zamerajte na podporu a rozvoj toho, čo im ide a čo ich baví. Pripomeňte im, aké mnohé povolania sú pre ľudí s dyslexiou ideálne. To, že vaše dieťa nosí domov zlé známky, ešte neznamená, že jedného dňa nedonesie napríklad Nobelovu cenu za fyziku.

Medzi známych dyslektikov patria napríklad aj:

Maggie Aderin-Pocock – astronómka a vesmírna odborníčka

Richard Branson – miliardár, zakladateľ Virgin Records

Tom Cruise – herec

Leonardo da Vinci – maliar, sochár, vynálezca

Walt Disney – zakladateľ štúdia Disney

Whoopi Goldberg – komička, politická aktivistka

John Lennon – spevák kapely Beatles

Pablo Picasso – maliar

Steven Spielberg – režisér

Steve Jobs – spoluzakladateľ spoločnosti Apple

Ludwig van Beethoven – hudobný skladateľ

Agatha Christie – spisovateľka

Thomas Jefferson – prezident USA

Thomas Edison – vynálezca

a mnohí ďalší.

Dyslexia v predškolskom veku?
Prečítajte si tiež:

Dyslexia v predškolskom veku?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: