Domáci miláčik – áno, či nie?

Redakcia | 19. jún 2020
Domáci miláčik a deti

Život s domácim maznáčikom má mnoho benefitov.

Prosíkajú vaše deti, že by chceli psíka, či mačičku? Pri predstave každodennej starostlivosti o potenciálneho nového člena domácnosti vás môžu obchádzať mrákoty... Áno, domáci miláčik vyžaduje čas a starostlivosť. Jeho prítomnosť vo vašej domácnosti môže však mať oveľa viac pozitív, ako si viete predstaviť. 

Portál metroparent.com uvádza  množstvo oblastí, v ktorých môže domáce zvieratko- mačka alebo iný tvor -pomôcť dieťaťu rozvíjať sa.

Vedomosti a učenie

Holly Glomski, manažérka Pingree Farms v Detroite, hovorí, že je na to, aby ste boli dobrým chovateľom zvierat, musíte  študovať a skúmať svoje zviera. Kľúčovými zručnosťami sú tu znalosť biológie vášho zvieraťa a vedomosti o tom, aká strava je preň najlepšia.

"Ak chcú byť deti vynikajúcim majiteľom domácich miláčikov," hovorí Glomski, "musia sa najprv stať veľkým vedcom."

To znamená, že vaše dieťa by sa malo vždy pýtať a skúmať, vysvetľuje Glomski. Keď sú deti v mladom veku vedené k tomu, aby sa učili o svojich miláčikoch - a robili vlastné výskumy - to im v dlhodobom horizonte pomôže, keď budú musieť uplatniť tieto zručnosti v práci alebo  v škole.

Zodpovednosť

To je jedna z hlavných výhod domácich miláčikov s dopadom na vývin dieťaťa - pretože bez zodpovedného majiteľa nemôže domáce zviera prežiť. Ako hovorí Glomski: „Nie sú žiadne dni voľna“, pokiaľ ide o chov zvierat, pretože sa staráte o živú bytosť, ktorá je od vás závislá po celý život.

Tieto povinnosti siahajú od zabezpečenia toho, aby sa vášmu miláčikovi podávalo správne množstvo jedla a vody v správnom čase počas dňa, až po to, aby dieťa vaše šteňa vyvenčilo- alebo vyčistilo toaletu pre mačky, či klietky pre iné zvieratá.

Empatia

Mať domáceho maznáčika prináša aj vnímanie potrieb a emócií iného živého tvora - a tým sa vztvára možnosť spojenia medzi zvieraťom a dieťaťom.

"Aké čistejšie spojenie môžete mať ako kontakt s domácim miláčikom?" hovorí Glomski, ktorá zdôrazňuje dôležitosť porozumenia iným druhom, ktorí nehovoria našim jazykom.

Zvieratá majú úžasnú schopnosť prejaviť empatiu aj voči deťom.  A naopak, deti sa dokážu učiť empatii práve tým, že sa pokúšajú vcítiť do tvora, ktorý nedokáže rozprávať ich jazykom.

Dôvera

Starostlivosť o domáce zvieratko môže rôznymi spôsobmi budovať aj dôveru – dôveru rodičov vo svoje deti, ale aj vlastnú sebadôveru u detí. 

Ak  deti preukážu, že sa môžu úspešne starať o svojho domáceho maznáčika, môže to zvýšiť dôveru rodičov v ich schopnosti. Môže sa ukázať, že deti sú pripravené na väčšie životné výzvy, ako je napríklad pestovanie zdravých vzťahov, alebo schopnosť samostatnosti.

Medzi zvieraťom a dieťaťom je tiež vybudovaná dôvera. Zvieratko môže naučiť vaše dieťa dôverovať domácim miláčikom, dôverovať samému sebe a budovať dôveru, ktorú si prenesie do ďalších vzťahov.

Zdravie

Boli vykonané rôzne štúdie, ktoré ukazujú, že zvieratá majú pozitívny vplyv na duševné zdravie. "Mať zviera zvyšuje u človeka  pocit šťastia," hovorí Glomski.

Možno jednou z najlepších výhod domácich miláčikov pre vývin dieťaťa je práve to, že pri sebe má  zvieratko aj vo chvíľach, keď sa cíti na dne alebo potrebuje spoločníka.

Okrem duševného zdravia môžu zvieratá skutočne pomôcť aj v oblasti fyzického zdravia. Kľúčom k zdraviu vášho domáceho maznáčika je prechádzka alebo hranie s hračkami. Psík sa potrebuje vyvenčiť a poprechádzať a mačky tiež potrebujú pohyb, skákanie a behanie za hračkou a pod. Toto pomáha tiež deťom pridať si do svojich rutín zábavné cvičenie.

Trpezlivosť

Učenie (alebo výcvik) domáceho maznáčika je ďalšou klasickou zodpovednosťou, ktorú môžu prevziať deti - a vyžaduje si to veľa trpezlivosti. Glomski hovorí, že dieťa musí byť trpezlivé a musí pochopiť, že odborná príprava si vyžaduje čas a opakovanie, či už ide o naučenie sa chôdze na vôdzke alebo učenie akékoľvek trikov.

Tento proces tiež učí deti, ako byť trpezlivejší v iných kontextoch. To by mohlo zahŕňať aj situácie v škole alebo v budúcich zamestnaniach. Glomski hovorí, že dospelí čelia mnohým odlišným názorom a dostávajú sa do kontaktu s rôznymi typmi osobností a trpezlivosť je kľúčom k tomu, aby sme dospeli k záverom a vzájomným dohodám. 

Čo je na živote s domácimi miláčikmi to, vďaka čomu sa deti majú lepšie? 

Portál psychologytoday.com uvádza výsledky výskumov podľa  prehľadu 22 štúdií o vplyve domácich zvierat na vývin dieťaťa, ktorý priniesol aj prekvapivé zistenia. 

Hoci sú niektoré nálezy zmiešané, autori dospeli k záveru, že dospievanie s domácimi zvieratami je spojené s vyššou sebaúctou , lepším kognitívnym vývinom a sociálnymi zručnosťami.

Čo je na živote s domácimi miláčikmi to, vďaka čomu sa deti majú lepšie? Autori prehľadu navrhujú niekoľko možností. Patrí medzi nich vplyv domácich miláčikov na zníženie stresu , poskytovanie sociálnej podpory a spoločnosti a zlepšenie komunikačných zručností detí. 

Výskum zameraný na vplyv domácich miláčikov

Výskum, ktorý sa objavil v časopise Anthrozoös, vykonala skupina vysokovýkonných štatistikov spoločnosti RAND Corporation. Na skúmanie vplyvu domácich miláčikov na deti vedci použili odpovede domácností s najmenej jedným dieťaťom vo veku od 5 do 11 rokov. Rodičom bola položená séria otázok týkajúcich sa fyzického a duševného zdravia ich detí. Do štúdie boli zahrnuté údaje od 5 191 detí; 2 236 žili v domácnostiach so psom alebo mačkou a 2 955 žili v domácnostiach, ktoré nemali žiadne zvieratá.

Deti , ktoré majú domácich miláčikov dosiahli spravidla lepšie výsledky vo viacerých oblastiach

Podľa očakávaní vedci zistili, že deti žijúce s domácimi miláčikmi sú vo všeobecnosti lepšie ako deti, ktoré nemajú domáceho maznáčika. U detí, ktoré boli vychovávané v rodinách s domácimi miláčikmi hlásili rodičia:

  • lepšie všeobecné zdravie
  • väčšiu mieru poslušnosti
  • viac fyzickej aktivity
  • menej zmien nálad
  • menej problémov so správaním
  • menej problémov s učením
Deti a domáci maznáčikovia
Prečítajte si tiež:

Deti a domáci maznáčikovia

Odlišnosti v sociálnych triedach spoločnosti

Zároveň sa však zistilo, že deti v domácnostiach so psami alebo mačkami boli bohatšie a pozitívne ich ovplyvňovalo množstvo sociálno-ekonomických faktorov. Mohli by byť tieto výhody skutočným vysvetlením zjavného vzťahu medzi vlastníctvom domácich miláčikov a zlepšením zdravia a pohody detí?

Na zodpovedanie tejto otázky sa vedci spoločnosti RAND obrátili na sofistikovanú štatistickú techniku nazvanú „dvojitý robustný regresný prístup“. Táto metóda analýzy umožnila vedcom preskúmať dôsledky vlastníctva domácich miláčikov, ktoré zostali po úprave o 20 demografických a sociálno-ekonomických rozdielov medzi domácnosťami s domácim miláčikom, či bez neho.

deti a domáci miláčik

Kontroverzné výsledky

Prakticky všetky rozdiely medzi deťmi vlastniacimi domáce zvieratá a domácimi, ktoré nevlastnia domáce zvieratá, sa stratili, keď sa brali do úvahy faktory ako rasa, majetkové pomery domácnosti, zdravie rodičov a finančné pomery. 

Skrátka analýza ukázala, že deti so zvieratami sú na tom v mnohých ohľadoch lepšie - ale nie preto, že majú domáce zvieratá. Bolo to preto, že pravdepodobne pochádzali z prosperujúcich domov a neboli členmi menšinových skupín.

Sami vedci nie sú týmito výsledkami nadchnutí

Argument, ktorý priniesla táto štúdia - že zdravotné a psychologické prínosy starostlivosti o zvieratá sú pre deti do značnej miery dôsledkom rozdielov v bohatstve a sociálnej triede, je presvedčivý. Napriek tomu, vedci si tým nie sú až takí istí. Výskumníčka, Dr. Layla Parast, hovorí: „Všetci sme boli skutočne prekvapení výsledkami a na rozdiel od inej práce, ktorú vykonávame v spoločnosti RAND (napríklad v oblasti zdravotného poistenia alebo výkonu nemocníc atď.), sme sa do tejto témy angažovali veľmi osobne a emocionálne.“

Poukázala na to, že súbor údajov neobsahoval informácie o tom, ako dlho žijú domáce zvieratá v domácnostiach, a preto nemohli skontrolovať možné dlhodobé účinky domácich miláčikov na deti. Ako dodala: „Možno, že keby sme to dokázali zmerať, videli by sme niečo iné. Sama vidím pozitívne dopady interakcií môjho syna so zvieratkami. Vidím, ako sa u neho rozvíja neha a láska, až do takej miery, že je schopný  objať a nakŕmiť každé zviera, ktoré vidíme na našom dvore- vrátane skunka, či medvedíka čistotného. “  

Hoci výsledky tohto výskumu vás nemuseli úplne presvedčiť, rozhodnutie je vždy na vás. Sami najlepšie uvidíte vplyv domáceho miláčika na vaše dieťa, keď sa o neho bude starať, keď mu bude učiteľom, priateľom a spoločníkom.  

Zdroje:
www.psychologytoday.com
www.metroparent.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: