Dievčenské problémy s prsiami

Diana Mašlejová | 16. december 2016
Dievčenské problémy s prsiami

V puberte sa okolo ženských pŕs spúšťa v mysliach malých slečien lavína obáv a prsia vyvolávajú mnohé dievčenské trápenia.

Ženské prsia sú od nepamäti predmetom všeobecnej pozornosti. Preto sú ženy (a hlavne tie vo vývine) veľmi citlivé práve na tie „svoje“. Zo stránok časopisov, reklám, i filmov môže vzniknúť dojem, že existuje ideálny tvar a veľkosť prsníkov a ostatok je takpovediac „podpriemer“.

Trápenia a obavy mladých slečien v súvislosti s prsníkmi

„Nemám ich primalé, priveľké, nerastú pomaly, prirýchlo, prečo ma bolia?“ Vo veľkej miere závisia tieto pocity od kolektívu, v ktorom sa dieťa pohybuje. Dievčatá sa medzi sebou pozorujú a všímajú si, ako sa ktorá vyvíja.

Aj chlapci v období puberty spozornejú a začnú svoje rovesníčky považovať nielen za spoločníčky do hier. Začínajú na ne pokrikovať a svojsky prejavovať narastajúcu náklonnosť. Žiadna z mladých slečien nechce vyčnievať z davu a byť „iná“ ako jej rovesníčky, preto sa v období prichádzajúcej puberty mnoho dievčat trápi pre svoje telo. 

Mama by mala so svojou dcérou túto tému citlivo predebatovať

Toto by mali ich mamy vedieť, keďže táto téma je pre väčšinu dospelých žien už zanedbateľná a na to, čo bolo pred rokmi, sa občas rýchlo zabúda. Stačí sa však zamyslieť a v predstavách sa premiestniť do svojich „detských“ čias a istotne si každá z nás spomenie na množstvo otázok a zahanbenia, ktoré v nás téma vyvolávala.

Ako matka by ste nemali čakať, pokým za vami vaše dievčatko príde samo. Chúlostivosť tejto témy si vyžaduje zvlášť citlivý prístup a dieťa možno nedokáže prekonať pocit hanby. Niektorým slečnám začnú prsia bujnieť už v jedenástich, iné musia pár rôčkov počkať, aby sa im zväčšili aspoň o jedno čísielko.

Prečítajte si: Pár užitočných faktov pre rodičov (pred)puberťákov

Ako na to? Základom je tento problém odľahčiť. Ale pozor, aby to nevyznelo ako výsmech. Ani flegmatický prístup nie je najvhodnejším riešením, pretože vzbudzuje pocit ľahostajnosti. Treba vytušiť správnu mieru a ukázať, že aj vy sama ste sa svojho času vyrovnávali s podobným problémom.

Ponúkame vám zopár argumentov, ktoré mladej slečne aspoň trocha pomôžu vyriešiť a vysvetliť túto citlivú problematiku

Dĺžka doby, pri ktorej sa z pŕs dievčaťa vyvinú prsia mladej ženy, je veľmi individuálna. Niektorým slečnám sa prsia zväčšia v priebehu dvoch, či troch mesiacov aj o dve čísla, iné čakajú omnoho dlhšie.

Ich veľkosť ovplyvňujú rôzne faktory: hmotnosť, miera fyzickej záťaže, psychické napätie i genetické predispozície. To, že má kamarátka už teraz príťažlivé tvary, neznamená, že o pár mesiacov či rokov ich nebude mať aj vaša dcérka.

Nie všetko je iba o veľkosti (argument najmä pre dievčatá s menšími prsiami). Vhodná podprsenka, sebaistota a pekný úsmev pomôžu vrátiť stratené sebavedomie. Dcérku uistite, že každé dievča v jej veku sa týmto problémom trápi a ani vy ste neboli výnimkou.

Prečítajte si: Slečny chcú do školy na podpätkoch...

Možno sa pri pohľade na veľkosť svojich košíčkov súcitne pozriete na očakávajúcu dcéru a napadá vás iba argument, že veľké prsia ešte neznamenajú zaručený úspech u opačného pohlavia – aj keď sa to tak na prvý pohľad môže zdať. Chlapci, ktorí sympatie k opačnému pohlaviu vyhodnocujú iba podľa vzhľadu, nestoja za slzy žiadnej mladej dámy (dnes už to vie každá z nás).

Aj dievčatá s plnými prsiami majú svoje trápenia. Chtiac-nechtiac, veľké prsia sú nepraktické. Treba sa vedieť o ne správne starať, často sú spojené s bolesťou chrbtice a najmä pri športe vedia poriadne prekážať.

Práve pri fyzických aktivitách bude dievča potrebovať vhodnú elastickú podprsenku bez kostíc, ktorá zaručí pohodlie a istotu. Ak máte doma slečnu, ktorú príroda naozaj obdarila, myslite na to, že takéto dievčatá majú naopak obavy, či sa záujem opačného pohlavia netýka iba ich veľkých pŕs.

Prízvukujte, že každý chce to, čo nemá a základom sebadôvery je mať sa rada takú, aká sme. Práve tak sa chlapcom môže dievča naozaj zapáčiť.

Vývin prsníkov spôsobuje nejednej slečne veľké trápenie

Často býva predmetom trápenia rozdielna veľkosť či tvar prsníkov. Prsia nemusia v puberte rásť rovnomerne, ale na konci ich rastu by sa to malo vyrovnať.  Ale tak, ako nemáme jednu nohu či ruku navlas rovnakú ako druhú – ani dospelá žena nemá dva prsníky úplne identické.

Vhodná podprsenka ľahko zakryje takýto nepatrný nedostatok. V obodbí rastu pŕs môže vaša dcérka pociťovať tlak, svrbenie, či bolesť v oblasti hrudníka. Treba ju uistiť, že je to celkom prirodzená vec a vhodný materiál trička, pyžama, či podprsenky zmierni nepríjemné pocity, ktoré sme všetky nakoniec prežili.

Kedy kúpiť dcére prvú podprsenku?

Kúpa prvej podprsenky nie je iba nevyhnutnosťou, ktorá raz jednoducho nastane. Pre malú slečnu je to akýsi rituál, ktorý si s veľkou pravdepodobnosťou zapamätá na celý život. Kedy je však tá správna doba na zakúpenie takej podprsenky a aká je vôbec vhodná?

Mnohé z dievčat prídu samé za mamou s prosbou o podprsenku (aj keď to mnohokrát ešte nie je nevyhnutné). Či už preto, že ostatným rovesníčkam do skrine tiež pribudol tento druh spodnej bielizne, alebo sa jednoducho chcú cítiť „dospelejšie“.

Každá matka spozoruje zmeny dievčenského tela v období puberty. Niekedy je hanblivosť taká veľká, že o podprsenku nepožiadajú, ani keď je to už skutočne potrebné. Na to sme tu však my, mamy, ktoré situáciu zhodnotíme a citlivo navrhneme riešenie.

Ak vaša dcérka podprsenku už nevyhnutne potrebuje, zaobstarajte jej najlepšie rovno dve. Jednu bavlnenú – bez kostíc, ktorá je vhodná na horúce letné dni, na šport či zábavu, a jednu presne podľa obvodu i veľkosti pŕs, ktorá bude držať tvar (nemusí byť nevyhnutne s kosticami). Dbajte najmä na kvalitu materiálu a pohodlie malej slečny.

Keď chce dcérka  „iba“ vyzerať dospelejšie a mať v šatníku podprsenku, nepohrdnite jej prosbou. Mohlo by to uraziť jej sebavedomie, ktoré sa u mladých dievčat ťažko lieči.

Dnes je výber podprseniek taký široký, že istotne nájdete vhodný typ, ktorý ju uspokojí. Dbajte však na to, aby bola „tielkového“ typu – športová a praktická. Nenechajte sa nahovoriť na tú s výstužou a kosticami. Na tento typ má dievča predsa ešte čas.

Uvedomte si, že prichádza obdobie, kedy si s dcérkou začínate byť naozaj blízke a môžete si vytvoriť dôverný priateľský vzťah. Prelomte bariéry, ktoré vaši rodičia možno prelomiť nedokázali, a otvorene sa s dcérkou rozprávajte aj o citlivých témach. Postavíte tým do budúcnosti silné základy vášmu vzťahu.

Prečítajte si: Ako deťom vyjadriť lásku?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: