Deti narodené v jeseni sú športovo zdatné

Redakcia | 13. október 2021
Jesenné deti

Vedeli ste, že najviac úspešných futbalistov a atlétov sa rodí v jesenných mesiacoch?

Vplyv ročného obdobia pri narodení na výber povolania nie je možné podceňovať. Kto sa totiž narodí v septembri alebo októbri na severnej alebo v januári a februári na južnej pologuli, má väčšie predpoklady uspieť v športe.

5 tipov pre letné bábätká
Prečítajte si tiež:

5 tipov pre letné bábätká

Najviac futbalistov sa rodí v jeseni

Analýza dát narodenia profesionálnych športovcov z Veľkej Británie a Austrálie odhalila, že najviac úspešných futbalistov a atlétov sa rodí práve v jesenných mesiacoch.

"Deti, ktoré sa narodia väčšie a viac vyrastú, majú jasnú výhodu pri hraní futbalu. Keď sa narodí v prvých mesiacoch školskej dochádzky, majú väčšinou výhodu až dvanástich mesiacov pred svojimi spolužiakmi, "vysvetľuje Adrian Barnett (ext. zdroj Adrian Barnett) z Queensland University of Technology, v čom tkvie prospech jesenných detí. 

Podľa Barnetta sa 33 percent austrálskych futbalistov narodilo v januári a 25 percent v decembri. Menej ako polovica potom pripadá na ostatné mesiace. V Austrálii pritom začína školská dochádzka práve v januári. Štúdie z iných kútov sveta ale potvrdzujú to isté aj v prípade hokeja, volejbalu a basketbalu, najčastejšie uspejú v týchto športoch hráči narodení na začiatku školského roka.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: