Spia letné a zimné bábätká INAK?

Psychológia pre milujúcich rodičov | 7. jún 2020
Spia letné a zimné bábätka inak?

Spánkový rytmus a letné a zimné bábätka

Spánkový cyklus bábätiek závisí do veľkej miery od svetla a tmy. Znamená to, že zimné bábätká spia inak ako letné?

Prekvapujúco, o bábätkách toho zatiaľ veľa nevieme. Ale ukazuje sa, že ľudia narodení na jar a v lete – teda, keď je vonku viac svetla – majú väčšiu šancu stať sa v puberte a dospelosti „nočnými sovami“ a naopak, tí narodení na jeseň a v zime skôr skončia ako „ranné vtáčatá“. Zvlášť, ak bývajú vo vidieckych oblastiach, kde nie je nočná obloha príliš rušená umelým osvetlením.

Cez deň svetlo, v noci tma - Melatonín zabezpečí, že „telo vie, koľko je hodín“

Tvorba melatonínu závisí od množstva svetla. V sietnici máme špeciálne bunky, ktoré mozgu signalizujú, či je svetlo alebo tma. Preto treba pre kvalitný nočný spánok dostatočnú tmu. To platí aj pre nastávajúcu mamu, aj pre uspávanie a spánok bábätka. 

Rytmus spánku a bdenia sa synchronizuje hlavne podľa svetla. Cez deň ho doprajte bábätku čo najviac. Chodievajte s ním von na prirodzené svetlo, ktoré je aj počas zamračených dní intenzívnejšie ako bežné svetlo v domácnosti. Nechajte ho spávať v kočíku, šatke alebo v izbe, ktorá nie je úplne zatemnená. Naopak, v noci udržujte čo najväčšiu tmu. Nemusí byť absolútna. Stačí dobrý záves, ktorý neprepustí príliš veľa z umelého osvetlenia. Lúče ranného slnka tlmené závesom sú úplne v poriadku.

Dobrou všeobecnou stratégiou je dostatok svetla, najlepšie prirodzeného, počas dňa, tlmené svetlá večer pred spánkom a tma v noci. 

Spánok bábätiek určite aj ovplyvňuje prístup rodičov k zaspávaniu a nočným prebudeniam. Ale svoju rolu tu zohrávajú aj gény.

Mnoho rodičov vníma spánok ako problematický aj vďaka tomu, že majú nerealistické očakávania o jeho dĺžke.

Ako sa postarať o bábätko do 1 roka? Čo všetko by ste mali vedieť a čomu sa vyvarovať? Jedna z najlepších kníh pre rodičov je už v predaji!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: