Chcete pre dieťa najlepšiu škôlku? Takto ju vyberiete!

Dominika Šubínová, | 30. apríl 2019
Chcete pre dieťa najlepšiu škôlku? Takto ju vyberiete!

Škôlka je miesto, kde je dieťa po prvýkrát bez rodiča, dedka, babky, tety alebo hocikoho známeho na viac ako jednu či dve hodiny.

Treba si uvedomiť, že je to pre neho prvý krôčik k samostatnosti, kde sa naučí spoliehať sa na „cudziu“ osobu, čiže pani učiteľku a neskôrsamona seba. Po prvýkrát sa učí aj to, čo je to fungovať tímovo,t. j. skupinovo.

Už len kvôli týmto faktorom, treba pre dieťa vyberať škôlku starostlivo a s ohľadom na jeho osobnosť a potreby.

Ako sa hovorí, koľko ľudí, toľko chutí, a u škôlok to platí tiež. Rozdiely sú menšie i väčšie, ako napríklad ponuka krúžkov, strava, program, počet detí, zariadenie atď.

Pri dome či pri práci ?

Úplne prvým krokom pri výbere škôlky je zvážiť, či uprednostníte škôlku bližšie k domu alebo k práci. Treba si ujasniť, kto bude ráno dieťa voziť a kto ho bude zo škôlky vyzdvihovať.

Zvážte faktory ako ranný stres a kľučkovanie v dopravných zápchach pri dobiehaní do škôlky ráno či v poobedňajších hodinách.

Veľká výhoda škôlok pri práci (ak pracujú obaja rodičia) alebo v jej blízkosti je, že ak sa niečo deje a ste odvolaný pre dieťa prísť (choroba, úraz…) viete prísť vo veľmi krátkej dobe, čo znamená menej stresu pre vás aj dieťa.

To isté platí v situácii,ak je rodič doma, napríklad na materskej dovolenke s druhým dieťaťom. V takom prípade je pre rodiča organizačne lepšie a jednoduchšie vybrať škôlku v blízkosti domu.

Referencie ÁNO či NIE?

Nie sú referencie ako referencie, to vieme všetci. Prečítať si diskusné fóra a vymieňať si informácie inkognitos cudzími ľuďmi je síce fajn, ale nemôže to byť smerodajné.

Vďaka anonymite internetu je veľa ľudí hrdinami, a nemusia vám podať plnohodnotné a pravdivé informácie. Ideálne referencie sú od konkrétneho rodiča, ktorého poznáte osobne, alebo sa s ním pravidelne stretávate.

Ten vám vie povedať niečo o fungovaní danej škôlky, o priebehu ich adaptácie, o prostredí a prístupe. Alebo sa rovno opýtajte malého škôlkara, či chodí rád do škôlky.

Bohužiaľ, nie každý má možnosť dostať referencie od dôveryhodnej osoby.Nakoniec, vždy aj tak platí, lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť.

Osobné stretnutie

Ak máte základné informácie o škôlkach, ktoré vás zaujali, pozreli ste si ich webové stránky, obhliadli si ich zvonku, a zaujali vás buď referenciami alebo napríklad polohou, je druhým krokom dohodnúť si osobné stretnutie priamo v škôlke.

Najideálnejšie rovno spolu s dieťaťom. Deti majú výbornú intuíciu a z ich reakcie uvidíte, čo si aj o škôlke myslia. Máte tiež jedinečnú možnosť dieťa čo najpozitívnejšie zoznámiť s prostredím, kde bude možno tráviť veľa času.

Pri obhliadke škôlky by vás majiteľ (alebo riaditeľ či učiteľ) mal previesť po priestoroch, v ktorých sa bude vaše dieťa pohybovať. Či to je už jedáleň, kúpeľňa, šatňa a v neposlednom rade, samozrejme, trieda a spálňa.

Ak je obhliadka počas dňa a prevádzky,máte ideálnu možnosť vidieť fungovanie škôlky v priamom prenose. Správanie pani učiteliek i samotných detí vám napovie veľa, no berte do úvahy, že nie každý deň je deň D a dobrá nálada sa s malými deťmi naplánovať nedá.

Dôležité je všímať si najmä, aký vzťah a energia panuje medzi deťmi a učiteľkou, poprípade medzi personálom.

Na osobnej obhliadke máte priestor na veľa otázok ohľadom fungovania, režimu dňa, chorobnosti, možnostiach výučby jazykov, stravovania, možnostiach diéty pri intoleranciách alebo alergiách atď.

Medzi dôležité otázky každého rodiča by mala patriť otázka:

Je škôlka vedená ako opatrovateľské centrum alebo materská škola?

Keďže sa na Slovensku menila legislatíva a tým pádom aj podmienky prijatia dieťaťa, je dôležité vedieť, či môžete pokračovať v navštevovaní zariadenia aj po dovŕšení tretieho roku (opatrovateľské centrá) alebo budete musieť hľadať niečo iné, čiže priestor, ktorý bol mestskou časťou kolaudovaný ako materská škola.

Samozrejme, netreba sa zabudnúť opýtať aj na vzdelanie pani učiteliek, či študovali pedagogickú školu a poprípade, akú majú špecializáciu.

Ďalšie dôležité otázky, ktoré by vás mohli zaujímať

  • Aký je režim dňa?
  • Odkedy a dokedy je priestor na ranný príchod?
  • Kedy sa deti vyzdvihujú?
  • Aké sú možnosti výučby cudzieho jazyka?
  • Koľko detí je v jednej triede?
  • Ponúka škôlka športové či záujmové krúžky?
  • Aká je kvalita stravy, či možnosť diéty?
  • Aké sú intervaly pobytu vonku počas dňa?
  • Čo všetko obsahuje edukačná výchova?
  • Je oddelená spálňa od herne alebo je spojená?

Rodičia nikdy nemali toľko možností a informácií pri výbere škôlky ako práve v dnešnej dobe, preto treba zodpovedne zvážiť, kam dieťa umiestnite.

Prehadzovanie dieťa zo škôlky do škôlky nie je z hľadiska jeho psychického vývinu vhodným riešením. Deti si v škôlkach vytvárajú prvé kamarátstva a zažívajú prvé lásky, ktoré si pamätajú potom po celý život a na vytvorenie takých spomienok potrebujú čas, priestor a stabilné zázemie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: