Ako včas podchytiť a urýchliť liečbu RESPIRAČNÝCH OCHORENÍ?

Bc. Viera Rusnáková | 12. júl 2023
NÚDTaRCH, n.o. Dolný Smokovec.

Každý rodič už zažil, keď jeho dieťa prišlo zo škôlky či školy a kýchlo. Objavil sa soplík, kašeľ, horúčka a skončilo sa to návštevou lekára a liekmi. Viete, že v mnohých prípadoch dokážeme pomocou respiračnej fyzioterapie chorobu podchytiť už na začiatku a zabrániť komplikáciám?

Na otázky k tejto téme odpovedá Bc. Viera Rusnáková, vedúca fyzioterapeutka NÚDTaRCH, n.o. Dolný Smokovec.

Bc. Viera Rusnáková

Čo je respiračná fyzioterapia?

Sú to procedúry a dychové cvičenia, ktoré udržiavajú a zlepšujú funkcie dýchania s dôrazom na správne držanie tela a správny dychový vzor. Respiračnú fyzioterapiu delíme na hygienu horných a dolných dýchacích ciest. Ponúka veľa pomôcok pre vyčistenie dýchacích ciest, pričom mnohé sú pre rodičov voľne dostupné. 

Ako dokážeme pomôcť nášmu dieťaťu, keď príde zo školy či škôlky s nádchou?

Úplne prvý základ očisty dýchacích ciest je správne smrkanie nosa. Nesprávnym smrkaním môžeme zapríčiniť zápaly uší a prinosových dutín. Smrkáme každú nosovú dierku zvlášť zatlačením na nosové krídlo jednej dierky, vysmrkáme tú druhú a naopak.

Deti učíme smrkať nos od čo najnižšieho veku. Keď u dieťaťa začne nádcha, siahneme okamžite po nosovej sprche a začneme pravidelne preplachovať nos. Preplach nosa je technika z jogy nazývaná aj néti. Nos preplachujeme 0,9 % fyziologickým roztokom, ktorý si doma pripravíme prevarením 1 l vody, v ktorej rozpustíme 9 g kuchynskej soli. Roztok skladujeme v sklenenej nádobe a pri izbovej teplote. Preplach nosa vykonávame podľa potreby viackrát denne. Vďaka pravidelnému preplachu dokážeme zabrániť infekcii v horných dýchacích cestách a tiež zatečeniu soplíkov do dolných ciest dýchacích. V lekárňach sú dostupné rôzne nádobky „konvičky“ na preplach nosa. Niektoré využívajú voľný prúd vody pretekajúci nosom, iné vstreknú fyziologický roztok do nosa pod tlakom.

Akú si máme zvoliť? Je medzi nimi rozdiel?

Rozdiel medzi nimi je minimálny a účel splnia obe, takže voľba je na samotnom rodičovi a dieťati. Konvičku, pri ktorej preteká voda nosom voľným prúdom, volíme najčastejšie pri starších deťoch, ktoré dokážu spolupracovať. Nádobku, pomocou ktorej roztok vstrekneme do nosa, volíme zase pri batoľatách a mladších deťoch. Pokiaľ má dieťa kvapky alebo spreje do nosa, preplach vykonávame vždy pred podaním liekov.

Pokiaľ sa aj napriek preplachovaniu v nose rozvinie infekcia, máme ďalšie možnosti na podporu liečby ochorení horných dýchacích ciest?

Áno, ďalšou možnosťou je využitie polarizovaného svetla – biolampy, ktoré má schopnosť preniknúť do hlbších štruktúr tkanív. Polarizované svetlo má analgetický, protizápalový a biostimulačný účinok. Aplikujeme ho na oblasť nosa a prinosových dutín, na čistú pokožku, maximálne 10 cm od tela v 90° uhle. Ďalšou technikou je loptičková facilitácia. Je to masáž tváre prevádzaná pomocou mäkkej molitanovej loptičky, ktorá stimuluje tvárový nerv, uvoľní napätie mimických svalov a dutín horných ciest dýchacích. Ďalšou možnosťou je tejpovanie nosa.

Ďalšou nepríjemnou komplikáciou respiračného ochorenia je kašeľ. Ako dokážeme dieťaťu pomôcť s kašľom pomocou respiračnej fyzioterapie?

Záleží od toho, aký kašeľ má. Či je suchý a dráždivý alebo vlhký, produktívny a dieťa vykašliava hlieny. V tomto prípade dokážeme pomôcť inhaláciou, ale neodporúčam inhalovať bez konzultácie s lekárom. Pokiaľ lekár neurčí inak, inhalujeme iba približne 3 – 5 dní. Nie je vhodná inhalácia preventívne, pretože neustále neprirodzené zvlhčovanie dýchacích ciest môže viesť k zdravotným problémom. Na suchý a dráždivý kašeľ inhalujeme najčastejšie fyziologický roztok. Na produktívny kašeľ mukolytiká. Na trhu je dostupné množstvo liekov na inhaláciu, ale toto je téma na konzultáciu s lekárom.

Pri inhalácii je veľmi dôležitá poloha a technika dýchania, aby inhalácia bola efektívna a dieťatku pomohla. Pokiaľ to dieťa dokáže, posadíme ho do sedu, aby malo uložené celé chodidlá na podložke. Bedrové, kolenné a členkové kĺby sú v 90° uhle, chrbátik vzpriamený. Je vhodné, aby sa dieťa počas inhalácie oprelo a nemalo svalstvo v napätí. Inhalátory ponúkajú pre inhaláciu masky na tvár alebo náustky, ktoré sa vložia do úst. Odporúča sa, aby dieťa čo najskôr začalo inhalovať s náustkom, pretože inhalácia je efektívnejšia a nedochádza k veľkému úniku liečiva. Nádych ústami je pomalý, plynulý. Po nádychu nasleduje 2 – 3-sekundová pauza a potom voľný výdych. Je veľmi dôležité, aby dieťa pri inhalácii neplakalo, pretože pri plači sa liečivo nedostane do malých dýchacích ciest a inhalácia je neefektívna. Inhalujeme vždy aspoň 2 hodiny pred spánkom.

Dlhodobou komplikáciou je zahlienenie a vlhký produktívny kašeľ, ktorý deti trápi počas choroby, ale často aj dlho po chorobe.

Pomocou respiračnej fyzioterapie dokážeme hlien v dýchacích cestách uvoľniť, zozbierať a expektorovať, znížiť obštrukciu dýchacích ciest a udržiavať priechodnosť dýchacích ciest. Medzi fyzioterapeutické techniky patrí aktívny cyklus dychových techník, autogénna drenáž a huffing.Tieto techniky učíme pacientov v NÚDTaRCH n.o. v Dolnom Smokovci, pretože ak ich pacient dokonale neovláda, nedokáže ich sám vykonávať bez kontroly fyzioterapeuta.

Tieto techniky sú vysoko efektívne a v spojení so špeciálnymi respiračnými pomôckami je možné hlieny rýchlo a efektívne dostať z dýchacích ciest von. Pokiaľ nemáte k dispozícii respiračného fyzioterapeuta, je vhodné dýchanie formou hry, ktoré je dostupné pre každé dieťa v domácom prostredí. Sú to pomôcky – hračky, do ktorých dieťa fúka a vďaka tomu uvoľňuje hlieny z dýchacích ciest. Hlboký nádych nosom a predĺžený plynulý výdych ústami. Ide o jednoduché dýchanie na zrkadlo, keď dieťa vytvára svojím výdychom cez otvorené ústa rosu – obláčik na zrkadlo. Ďalšou možnosťou je bublifuk, fúkacie fixy, Magic Ball, pohár vody so slamkou, do ktorej dieťa fúka bublinky. Výsledkom je zakašľanie a vykašľanie hlienu z dýchacích ciest.

Poslednou skupinkou detí sú bábätká a batoľatá, ktoré ešte nedokážu fúkať a aktívne spolupracovať.

Pri týchto pacientoch využívame techniku respiračnej fyzioterapie zvanú respiračný handling. Respiračný handling je sústava uchopení, hmatov a polôh. Najčastejšie sa využíva u novorodencov, dojčiat a batoliat do veku cca 2 rokov. Vďaka priamo cieleným polohám a uchopeniam dieťaťa nastáva reťazenie svalov, vyvolávajúce aktiváciu hlbokého stabilizačného systému a následné reflexné vyvolanie dychových pohybov. Využívame ho počas respiračného infektu, keď má dieťa chorobou oslabené dýchanie a je prítomné zahlienenie dolných dýchacích ciest.

Pri terapii nesmie byť dieťa mrzuté a nikdy by nemalo plakať. Plač a obranné odmietanie sú podstatnou prekážkou cvičenia. Nakoľko sú polohy pre dieťa nestabilné, je nutné našimi rukami zabezpečiť dieťatku pocit bezpečia a istoty, aby sa dokázalo uvoľniť, aby sa nastavil správny dychový vzor. Terapia trvá maximálne 10 minút. Je možné ju prevádzať na rehabilitačnom lôžku, posteli, prebaľovacom pulte pomocou overballu, taktiež ju prevádzame na rukách terapeuta alebo rodiča a využívame aj fitloptu. Počas terapie využívame kontaktné dýchanie. Sú to presne umiestnené dotyky rúk na hrudníku, chrbte a brušku dieťaťa, ktoré sú v súlade s jeho dychovými pohybmi.

Mimopažerákový reflux u detí
Prečítajte si tiež:

Mimopažerákový reflux u detí

Respiračná fyzioterapia

Respiračná fyzioterapia v mnohých prípadoch dokáže predísť chorobám, taktiež vďaka nej dokážeme urýchliť liečbu našich detí, ale nikdy nenahrádza návštevu u lekára a liečbu, ktorú lekár odporučil. Túto liečbu nám rehabilitácia iba podporuje. V spolupráci s televíznou spoločnosťou sme natočili radu edukačných videí, v ktorých tieto techniky podrobne vysvetlíme a prakticky ukážeme tak, aby rodič dokázal svojmu dieťatku pomôcť v domácom prostredí. V krátkom čase budú prístupné.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: