Ako správne kritizovať deti?

Redakcia | 6. apríl 2017
Ako správne kritizovať deti?

Takmer všetci ľudia majú problém s kritikou a u detí to nie je inak. Na jednej strane je to spôsobené ich nestabilným sebahodnotením, na druhej strane aj tým, ako je kritika formulovaná.

Ak teda chcete kritizovať svoje dieťa, mali by ste mať na pamäti niekoľko pravidiel:

  • Zostaňte pokojní a vecní.
  • Vyhýbajte sa vetám typu: „Vždy robíš...“ „Nikdy neurobíš...“ Zovšeobecňovania zatláčajú dieťa do kúta.
  • Kritizujte vždy len situáciu a nevyklopte všetok svoj hnev na dieťa na jeden raz.
  • Povedzte dieťaťu, čo cítite, keď sa správa spôsobom, ktorý si vyžaduje kritiku: „Ak si neupraceš tie hračky, ako som ti kázala, mám pocit, že ma ignoruješ a to ma trápi.“
  • Nevyvolávajte pocity viny vetami typu: „Veď si sväto-sväte sľuboval, že ...“ Radšej mu dajte šancu, aby sa o danú vec pokúsilo ešte raz, alebo aby napravilo svoju chybu.
  • Keď dieťa kritizujete, povedzte mu zároveň, aké správanie od neho vyžadujete, aby ste mu poskytli odrazový mostík na zmenu.
  • Pri kritike nikdy nezabúdajte na to, že dieťa má aj veľa dobrých vlastností a schopností.
Pozrite si tiež: Ako vychovať dieťa k samostatnosti?

Aj príliš veľa chvály škodí

Deti sa tešia, keď sa im niečo podarí a dostane sa im za to chvály. To však neznamená, že by mali rodičia zakaždým vyjadrovať búrlivé nadšenie.

TIP: Rozlišujte medzi tým, či sa dieťa naučilo niečo nové, alebo či ide o bežnú vec. Ak budete ospevovať vežu z kociek, ktorá sa mu podarila už hádam aj po stýkrát, stráca chvála účinok.

Dôvod: Deti, ktoré rodičia chvália za každú maličkosť, sa stávajú neistými a musia sa o svojich schopnostiach neustále utvrdzovať. Ak potom chvála nepríde, sú neisté samy sebou a nevyvíja sa u nich primeraná sebadôvera.

Neprehliadnite: TEST: Je vaše dieťa rozmaznané?

Ešte problematickejšie je to však vtedy, ak rodičia chvália príliš veľa, ale okolie dieťa neustále kritizuje. Vtedy stráca nielen dôveru samo v seba, ale aj vo svojich rodičov. A to je trpký dôsledok prílišného dobra!

Zaujme vás tiež: Ako sa deti vyrovnávajú s kritikou? Existuje „zlá“ a „dobrá“ kritika dieťaťa?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: