Ako chutí jeseň?

Redakcia | 23. september 2016
Ako chutí jeseň?

Tekvice v žiariacich farbách, jablká, hrušky, slivky, orechy, paprika, rajčiny, karfiol, brokolica a mrkva – toto všetko býva na jeseň sezónne čerstvé.

Ale mnohí rodičia sa trápia nad tým, ako deťom pripraviť ovocie a zeleninu tak, aby im chutila. Čo pomáha?

  • Deti majú rady pestrosť, takže preneste farby na stôl! Najlepšie podľa princípu semaforu – červená, žltá, zelená. Každá farba zastupuje dôležité účinné látky. Zelenina zelenej farby obsahuje napríklad povzbudzujúce cytorphíny, ktoré nám v tmavom ročnom období urobia dobre.
  • „To je ale hnusné!“ – takto reagujú deti väčšinou viac na výzor ako na chuť. Servírujte zeleninu radšej udusenú do chrumkava ako veľmi uvarenú. Ak je to možné, zeleninu ani ovocie nešúpte. Pritom uchováte výživné látky a zelenina i ovocie si zachová svoju formu a farbu.
  • Mnohé druhy zeleniny, ako napr. paprika, mrkva, kaleráb, chutia aj surové, a nakrájané na menšie kúsky sú ideálnou desiatou pre školáka.
  • Dovoľte, aby vám vaše deti pomáhali pri nákupoch a pripravovaní ovocia a zeleniny. Vtedy sa apetít objaví sám od seba.
  • Skúšajte novinky: na jeseň si napríklad pripravte z jabĺk a hrušiek sušené ovocie alebo vydlabte tekvicu a z dužiny uvarte polievku.

Tip MAMA a ja

Vyskúšajte nové jedlá a chute
Urobte si s deťmi malé hody. Pripravte si na stôl najrôznejšie chuťovky, pomazánky, zeleninu na rôzne spôsoby a ľubovoľne kombinujte. Objavujte nové chute, farby i vône jedál. A popritom sa zhovárajte, smejte či hrajte!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: