5 pozitívnych rodičovských techník, ktoré môžete použiť

Redakcia | 13. august 2023
5 pozitívnych rodičovských techník, ktoré môžete použiť

Pozitívne rodičovstvo znamená, že rodičia deťom poskytujú bezpodmienečnú lásku, bezpečie a podporu, trávia s nimi dostatok času a počúvajú ich. Zároveň stanovujú jasné hranice a na zlé správanie dieťaťa reagujú vysvetľovaním, resp. pokiaľ je to nevyhnuté, nenásilnou vhodnou formou trestu. Predchádzajú tak psychickým či fyzickým trestom, ktoré sa ľahko menia v týranie s poškodzujúcimi následkami.

Dostaňte sa ku koreňom správania

 

Namiesto jednoduchej reakcie na nesprávne správanie dieťaťa, sústreďte sa na identifikovanie skutočnej príčiny jeho správania. Skúste pochopiť, čo motivuje vaše dieťa alebo čo sa snaží dosiahnuť svojimi činmi. To vám pomôže byť proaktívnym a predchádzať problémom tým, že sa zameriate na skutočné potreby dieťaťa.

 

Príklad: Váš trojročný syn sa nedávno začal náhle správať náročnejšie a častejšie vybuchuje hnevom. Namiesto nahnevanej reakcie na jeho výbuchy zlosti sa zamyslite nad tým, čo môže byť skutočnou príčinou jeho správania. Možno za týmto správaním sú zmeny v jeho každodennom rozvrhu alebo nedostatok pozornosti, keďže má novorodeného súrodenca. Identifikácia skutočnej príčiny vám umožní lepšie pochopiť potreby vášho dieťaťa a byť pripravený reagovať adekvátne.

 

Buďte dôslední

 

Vytvorte si v domácnosti pevné rutiny, plány a očakávania. Dodržiavajte ich čo najviac a neustále zisťujte, či deti poznajú dôsledky za svoje správanie. Dôslednosť pomáha deti naučiť sa, že existujú pravidlá a postupy, ktoré sa očakávajú, a zároveň im poskytuje pocit bezpečia.

 

Príklad: Ráno máte stanovenú pevnú rutinu pre vaše deti. Povedzme, že vaša rodina má ráno nasledovný postup - deti sa zobudia, umyjú si zuby, najedia sa a oblečú do školy. Dôsledne dodržiavajte túto rutinu každý deň. A ideálne, ak sa dá, aj počas víkendov - bude to potom jednoduchšie počas školských dní. Ak vaše deti vidia, že ste dôslední, naučia sa, čo sa od nich očakáva, a bude to pre nich ľahšie a menej stresujúce. V dlhodobom horizonte budete môcť zažiť menej ranných hádok a stresov.

 

Povedzte nie odmenám

Namiesto používania odmien na manipuláciu so správaním dieťaťa, skúste sa zamerať na podporu správneho správania samotným významom a účelom. Deti, ktoré sú odmeňované, strácajú často záujem o činnosť bez odmien a môžu si zvyknúť na odmeny za každý malý úspech.

 

Príklad: Namiesto toho, aby ste odmeňovali svoje dieťa sladkosťami za dobré správanie, vytvorte s ním spoločné zážitky. Ak vaše dieťa dokončí úlohy v domácnosti, neponúkajte mu sladkosti ako odmenu, ale naplánujte spoločný rodinný výlet do parku alebo na detské ihrisko. Týmto spôsobom sa zameriavate na podporu pozitívneho správania a posilňovanie vzťahu s dieťaťom bez použitia materiálnych odmien.

 

Zamerajte sa na to, čo môžete kontrolovať VY

Pri rodičovstve sa zamyslite nad tým, že nemôžete ovládať svoje deti, ale môžete ovládať svoje reakcie na ich správanie. Proaktívne plánujte, ako na situácie reagovať, a dávajte jasné očakávania, aby ste minimalizovali potenciálne problémy.

 

Príklad: Predtým, ako zavoláte dieťa na obed, uistite sa, že ste vytvorili primerané podmienky na to, aby sa pripravilo. Pretože oznámiť dieťaťu, ktoré je v zápale hry, že obed je na stole a má ihneď prísť, môže byť zdrojom konfliktu.  Čiže, ako na to? Povedzme, že dieťa sa hrá s novou hračkou v detskej izbe. Vy mu oznámite: "O pol  hodinu bude obed, pomaly sa dohraj a keď sa dohráš, príď pripraviť  príbory a taniere.” Týmto spôsobom dávate dieťaťu jasnú a proaktívnu nápovedu, čo očakávate, a minimalizujete potrebu následného upozornenia a prípadného konfliktu.

 

Disciplína, ale nie tresty

Jedným z najväčších rozdielov medzi technikami pozitívneho rodičovstva a inými metódami výchovy je zameranie sa na disciplínu, nie trest.

Zamerajte sa na disciplínu, ktorá zahŕňa tréning, výučbu a vedenie dieťaťa k správnemu správaniu. Nepoužívajte tresty, ktoré môžu spôsobiť dieťaťu strach a hanbu, namiesto toho skúste prezentovať dieťaťu dôsledné a dôveryhodné usmernenie.

 

Príklad: Namiesto trestov  sa zamerajte na konštruktívne formy disciplíny. Ak sa vaše deti pohádajú, miesto toho, aby ste ich potrestali, sústreďte sa na to, aby sa naučili riešiť konflikty. Povedzte im, aby si sadli a oboch ich vypočujte, pomôžte im vyjadriť svoje pocity a následne im poskytnite rady, ako sa vyrovnať s podobnými situáciami v budúcnosti.

Zameranie sa na pozitívne rodičovské techniky vám môže pomôcť vybudovať zdravý a láskyplný vzťah s vašimi deťmi a zároveň podporiť ich pozitívne správanie. S trochou trpezlivosti a dôslednosti môžete dosiahnuť pozitívne zmeny vo vašej rodine a zabezpečiť harmonický a šťastný domov.

 

Tip: Pamätajte, že každé dieťa je iné a čo môže fungovať pre jedno, nemusí fungovať pre druhé. Dôležité je zostať trpezlivý, pozitívny a zameraný na budovanie zdravého vzťahu s vašimi deťmi. Len trvalé zmeny v prístupe a komunikácii s deťmi môžu priniesť dlhodobé pozitívne výsledky.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: