13 tipov pre rodičov: Ako pripraviť jedináčika na príchod súrodencov – viacerčiat?

Mgr. Klára Vítková Rulíková | 15. júl 2016
13 tipov pre rodičov: Ako pripraviť jedináčika na príchod súrodencov – viacerčiat?

Najväčší problém všetkých rodičov viacerčiat, ktoré majú staršieho prvorodeného súrodenca, je ten, že nikdy nemajú dosť času, aby bolo ich úsilie kompletné a zavŕšené.

1.    

Keď pôjdete nakupovať veci pre budúce dvojčatá, vezmite so sebou svoje staršie dieťa a nechajte ho vyberať.

2.    

Ukážte mu fotky z čias, keď bolo bábätkom, a porozprávajte sa s ním o tom, aké to bolo, keď sa narodilo, o jeho prvých dňoch doma atď.

3.    

Použite bábiky, aby ste mu predviedli, ako to bude vyzerať, keď sa vrátite z pôrodnice domov. Priblížte mu, ako budú vyzerať prvé dni doma, ako sa môže s dvojčatami hrať a ako sa ich dotýkať.

4.    

Ak je to trochu možné, upravte ešte pred príchodom dvojčiat denný režim tak, ako bude pravdepodobne vyzerať po vašom príchode z pôrodnice, aby ste minimalizovali prípadné zmeny.

5.    

Keď si budete baliť tašku do pôrodnice, pripravte aj jednu pre svoje staršie dieťa. V nej by nemali chýbať rôzne výtvarné potreby, desiata, nová hračka, jednorazový fotoaparát a kniha o dvojčatách.

6.    

Zariaďte, aby sa členovia rodiny či vaši blízki priatelia o vaše dieťa do vášho návratu z nemocnice starali.

7.  

Pripravte ho na návštevu pôrodnice. Ak to bude možné, rozlúčte sa s ním a volajte mu každý deň.

8.    

Keď vás príde navštíviť, snažte sa nepestovať svoje dvojčatá po celý čas návštevy. Poriadne ho objímte a pomaznajte sa s ním.  

9.    

Keď sa vrátite domov, privítajte sa s ním a doprajte mu čas, ktorý strávite iba spolu.

10.    

Oceňujte jeho pozitívne správanie a podporte ho, aby sa nebál hovoriť o svojich myšlienkach a pocitoch.

11.  

Keď niekto bude priveľmi chváliť vaše dvojčatá, vstúpte do situácie so slovami: „Toto je Janko, ich starší súrodenec, ktorý nám veľmi pomáha.“

12.  

Vždy si nájdite chvíľku na rozhovor so svojím prvorodeným dieťaťom. Jasne vyjadrite, ako veľmi je dôležité, že je stále rovnakou súčasťou rodiny.

13.    

Verbalizujte svoje pocity napríklad tým, že mu poviete, ako ste rada, že sa ním môžete porozprávať osamote. Keď ho budete ukladať spať, nezabudnite mu pripomenúť, čo sa udialo počas dňa, a vyzdvihnite najmä zážitky, ktoré ste spolu prežili.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: