10 lekcií do života, ktoré by ste mali odovzdať svojej dcére

Redakcia | 14. august 2023
10 lekcií do života, ktoré by ste mali odovzdať svojej dcére

Sledujete, ako vaše dievčatko rastie, a nestačíte sa diviť, ako rýchlo uteká čas? Rozmýšľate, čo môžete urobiť pre to, aby bola v ďalšom živote šťastná a nestratila sa v ňom? Toto potrebuje počuť každá malá žena!

Čo mám odovzdať svojej dcére?

„Naša dcéra má teraz desať rokov a ja denne žasnem, ako sa každým dňom mení, čo všetko už vie a ako múdro komentuje dianie okolo seba. Je to šťastné, zdravé a veselé dieťa, no životná cesta sa - ako bude rásť, začne komplikovať a čaká ju ešte veľa výziev. Som vďačná, že práve ja a môj manžel sme jej rodičmi a máme tú česť starať sa o jej šťastie a spokojnosť. Teraz, keď sa blíži k obdobiu dospievania, zamýšľame sa, ktoré  dôležité rady jej odovzdať, aby  mohli byť pre ňu cenným sprievodcom životom," hovorí Eva (36), mamička Petry.

Toto potrebuje počuť každá malá žena!

  1. Buď odvážna a ver vo vlastné schopnosti. Nikto ťa nepozná lepšie ako ty sama. Máš potenciál dosiahnuť všetko, o čom si kedy snívala.
  2. Neboj sa chýb a prešľapov. Chyby sú súčasťou učenia sa a rastu. Sú príležitosťou objaviť nové cesty a zlepšiť sa.
  3. Buď láskavá a neboj sa prejaviť zľutovanie. Máš silu meniť svet okolo seba tým, že sa staráš o ostatných. Aj malým gestom môžeš urobiť veľký rozdiel.
  4. Maj vlastnú sebaúctu a miluj sa taká, aká si. Nenechaj sa ovplyvňovať ideálmi krásy a umelo vymyslenými štandardmi. Si jedinečná a krásna svojím vlastným spôsobom. A nezabúdaj, že najväčšia krása ide zvnútra.
  5. Venuj čas svojim záujmom a vášňiam. Objavuj a uč sa stále nové veci a vybuduj si svoju vlastnú identitu.
  6. Buď silná a nevzdávaj sa. Vo svojom živote sa stretneš s rôznymi prekážkami a výzvami. Mysli na to, že každý problém ťa posilní a nedovoľ, aby ti ubral na sebadôvere.
  7. Buď vďačná za to, čo máš. Nauč sa oceniť a byť vďačná za všetky maličkosti a príležitosti, ktoré ti život prináša.
  8. Udržuj si pevné a zdravé vzťahy. Rodina a priatelia sú oporou a zdrojom lásky a podpory. Nezanedbávaj tieto vzťahy a investuj do nich veľa času a úsilia.
  9. Buď flexibilná a otvorená novým skúsenostiam. Život je plný neistoty a zmien, a tvoja schopnosť prispôsobiť sa a prijať nové výzvy ti pomôže rásť a rozvíjať sa.
  10. Vždy buď verná sama sebe. Dôveruj svojmu vnútornému hlasu a postupuj podľa vlastných hodnôt a presvedčení. Ponechaj si svoju autenticitu a nenechaj sa nikým zmeniť.


Sledovať, ako dieťa vyrastá a stáva sa mladou ženou, je nádherný a zároveň významný okamih v živote rodiča. Dajme našim dcéram vedieť, že sme tu pre ne, aby sme ich podporili a pomohli im objaviť všetku krásu a silu, ktorú majú vo svojom vnútri.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: