10 aktivít inšpirovaných Montessori na rozvoj jemnej motoriky detí

MK | 13. máj 2024
10 aktivít inšpirovaných Montessori na rozvoj jemnej motoriky detí

Ide o prístup vedený deťmi: poskytnete im materiály, ktoré potrebujú a necháte ich, aby sami skúmali a tvorili. Popritom sa učia.

Montessori metóda na zdokonaľovanie motoriky

Hlavným trikom je nájsť aktivity, ku ktorým sa vaše dieťa bude vracať znova a znova samo, bez nutnosti neustáleho povzbudzovania. Umenie ponúka deťom jednu z najúčinnejších metód na rozvoj jemných motorických zručností a naučenie sa kliešťového úchopu, ktorý je kľúčový pre neskoršie písanie. Nemusia vzniknúť umelecké diela, ktoré by ste hneď zarámovali, ale vaše dieťa sa do týchto aktivít zapojí celým srdcom, každým ťahom štetca alebo vlnovkou a pripraví svoje ruky na písanie.

Montessori metóda je vedená deťmi, čo znamená, že im poskytnete materiály, ktoré potrebujú, a urobíte krok späť, aby ste ich nechali skúmať a tvoriť. 

Tu je 10 umeleckých nápadov v štýle Montessori, ktoré pomôžu podporiť jemné motorické zručnosti:

1. Nálepky

Odlepovanie nálepiek z hárku je náročná práca, ale deti budú motivované peknou nálepkou a budú sa o to aspoň pokúšať. Hra s nálepkami je výborná na precvičovanie jemnej motoriky. Pekné "cvičenie" s nálepkami nájdete aj v časopise Včielka, alebo v detských pracovných zošitoch. Odlepovanie, prelepovanie, nalepovanie - to všetko deti zabaví a precvičí ich rúčku. 

2. Trhanie papiera

Trhanie papiera na malé kúsky je niečo, čo si užijú aj tie najmenšie detičky. Môžete použiť farebný papier a potom jednotlivé kúsky triediť do pripravenej misky podľa farby. Trhanie a triedenie pomáha rozvíjať koordináciu pohybu ruky. Neskôr môžete zaviesť aj nožnice. Čoraz viac detí nedokáže vystrihnúť presný tvar s nožnicami, zamerajte sa aj na rozvíjanie tejto zručnosti.  

3. Hlina a plastelína

Možno to nie je najobľúbenejšia hra kvôli neporiadku, ale deti sa zbožňujú hrať s týmito materiálmi. Na začiatok stačia tvary ako sú guličky či valce. Miesia poddajný materiál v ručičkách a pokúšajú sa z neho niečo vytvoriť či len presypovať - ak ide o hlinu. 

4. Malé pastelky 

Na správne držanie ceruzky či pera je dôležitý správny úchop. Trojhranné pastelky sú ideálne, ich tvar nabáda deti, aby ich uchopili troma prstami. Ak ich doma nemáte, použite TRIK - zlomte bežné pastelky na malé kúsky, na ich držanie bude dieťa musieť použiť kliešťový úchop, inak ich nezachytí.

5. Krieda

Krieda vyžaduje väčší tlak ako pastelky, čo pomáha vášmu dieťaťu pochopiť tlak, ktorý je potrebný na písanie. Zvoľte stojan s tabuľou, na ktorú môže dieťa kresliť alebo si zoberte kriedu s skúšajte kresliť na chodníku, aby dieťa malo skúsenosť s kreslením pod rôznymi uhlami a na rôzne povrchy.

6. Navliekanie korálikov

Navliekanie korálikov je vynikajúca aktivita na precvičenie jemnej motoriky a koordinácie. Začnite s väčšími guľôčkami s väčšími otvormi na šnúrku pre mladšie batoľatá. Väčšie deti si môžu tvoriť náhrdelníky či náramky. 

10 aktivít inšpirovaných Montessori na rozvoj jemnej motoriky detí

7. Maľovanie

Maľovanie je ďalšou aktivitou, ktorá je skvelá na rozvoj jemných motorických zručností na všetkých úrovniach. Najmenšie deti môžu maľovať prstami, staršie batoľatá môžu maľovať napríklad kúskom vaty alebo handričky, ak ešte nemajú kliešťový úchop.

Keď už dieťa dokáže držať štetec pomocou úchopu s tromi prstami, maľovanie štetcom je vynikajúci spôsob, ako si precvičiť kontrolu a presnosť. Ak chcete nastaviť maľovanie v štýle Montessori, poskytnite dieťaťu tácku, na ktorej bude všetko, čo potrebuje - pohár na vodu, štetec, farby a špongiu na čistenie. Sprístupnite toto všetko svojmu dieťaťu a ukážte mu, ako maľovať a aj si po sebe upratať.

8. Lepenie

Lepenie môžete spojiť s trhaním papiera a jednotlivé kúsky skúšať nalepiť do konkrétneho tvaru. Opäť pripravte dieťaťu všetko, čo potrebuje na lepenie, ako sú flitre alebo malé kúsky papiera, listy zo stromu a podobne, aby ste maximalizovali motiváciu dieťaťa.

9. Špendlíkovanie 

Prepichovanie alebo perforovanie je klasické Montessori cvičenie pre 3-6-ročné deti.

Pri tomto cvičení môže dieťa opatrne vypichnúť diery okolo okraja naznačeného kruhu. Ak to dieťa robí opatrne a urobí otvory blízko seba, môže potom vyraziť tvar, ktorý vyšpendlíkovalo. Vyžaduje si to veľkú dávku koncentrácie a kontroly.  Dohliadajte na bezpečnosť dieťaťa. 

10 aktivít inšpirovaných Montessori na rozvoj jemnej motoriky detí

10. Obkresľovanie 

Keď si dieťa osvojí kliešťový úchop a začne písať ceruzkou, obkresľovanie môže byť preňho skvelým spôsobom, ako zlepšiť ovládanie rúk. Keď zvládne obkresľovanie tvaru, ukážte im, ako ozdobiť tvary pomocou vzorov. 

Spoznávanie písmenok a tvarov pomocou obkresľovania prstom pomôže dieťaťu pochopiť a napodobniť tvary. Vyskúšajte to ešte predtým, ako ho požiadate nakresliť štvorec alebo napísať písmenko. 

Umenie je niečo, čo väčšinu detí prirodzene priťahuje samo a navyše pomáha rozvíjať aj jemné motorické zručnosti. Zaraďte ho do každodenných aktivít s deťmi. 

Zdroj: www.mother.ly 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: