Zahnať materským mliekom smäd?

Redakcia | 27. október 2016
Zahnať materským mliekom smäd?

Mám 13-mesačného syna, ktorého stále dojčím. Po šiestom mesiaci som zaviedla príkrmy, podľa rady mojej pediatričky, s príkrmami problémy nemá.

Čo ma však trápi je, že v poslednom čase sa okrem ranného a podvečerného dojčenia dožaduje materského mlieka kedykoľvek počas dňa. Kamarátka ma upozornila na fakt, že keď nedostane počas dňa moje mliečko, veľmi rýchlo môže prísť k dehydratácii. Musím spomenúť, že som mu ponúkala nielen vodu, ale aj rôzne detské čaje a všetko odmieta, nepresvedčí ho žiadna iná tekutina vo fľaške či v rôznych detských pohárikoch, ani slamka nezaberá.

Na otázku odpovedá MUDr. Katarína Vicianová, z  I. detskej kliniky DFNsP a LFUK

Treba si uvedomiť, že váš 13-mesačný synček prijíma tekutiny vo forme materského mlieka ale aj v ostatnej potrave. Po prvom roku života dochádza k výrazným zmenám v spôsobe výživy. Deti už neprijímajú stravu iba pasívne, ale samy začínajú o vlastnej výžive rozhodovať. I vo výžive sa tak prejavuje ich osobnosť. 
Prečítajte si: Prvé ovocné príkrmy
Váš „problém“, ktorý nemusí byť vôbec problémom, môže mať dve základné príčiny.

Materské mlieko od hladu i smädu

Nakoľko váš synček má už bohatší jedálny lístok, je pohybovo aktívnejší, potrebuje i viac tekutín. Preto sa dožaduje častejšie materského mlieka. Materské mlieko mu slúži od hladu i smädu. Existuje však i možnosť, že ste pre svojho synčeka „cumlík“, ostrov istoty a lásky, ktorý hľadá pri každodennom spoznávaní nových vecí. Je mnoho takýchto detí, ktoré sa v tomto veku viac dožadujú materského mliečka. 

Ak dieťa prospieva a zároveň prijíma dostatok inej odporúčanej stravy, netreba sa ničoho obávať. Treba nejaký čas počkať a potom mu skúsiť ponúknuť vodu alebo riedenú čerstvú či kompótovú šťavu.
Iná je situácia, ak dieťa v tomto veku pije veľa materského mlieka, a to na úkor tuhej stravy. Medzi 1. a 2. rokom života  by malo dieťatko vypiť asi 500 ml mlieka (alebo mliečnych výrobkov). Pritom 100 ml mlieka zodpovedá 1 plátku syra (15 g), alebo 30 g mäkkého syra (tvaroh, žervé). 100 g jogurtu  zodpovedá približne 150 ml mlieka. Pri priemernej tvorbe 0,5 l denne v tomto období materské mlieko poskytuje 1/3 potrebnej energie a bielkovín. 
Pre zdravý vývoj je veľmi dôležitá pestrá strava. Musíte teda sama vedieť, či váš drobec papá dostatok ostatnej stravy. Ak áno, tak na netrápte. Ale ak nie, musíte sa pokúsiť byť tvrdšia a nedojčiť ho kedykoľvek počas dňa. Počet dojčení treba pomaly o niečo znížiť. 

Pitný režim je veľmi dôležitý

Pitný režim je veľmi dôležitý. 
  • Ročné dieťa potrebuje 120 – 135 ml tekutín na 1 kg hmotnosti na 1 deň (celkovo 1 150 – 1 300 ml na deň).
  • 2-ročné dieťa potrebuje 115 – 125 ml tekutín na 1 kg hmotnosti na 1 deň (celkovo 1 350 – 1 500 ml na deň).
Vo veku dojčaťa a batoľaťa sa častejšie stretávame so zvýšeným pocitom smädu v súvislosti s faktormi vonkajšieho prostredia, ktoré kladú na dieťatko väčšie nároky – v zime sú to prekúrené byty a sucho (nízka vlhkosť) v nich. Dochádza tu k stratám tekutín kožou a sliznicami, čo si organizmus žiada doplniť. V lete zasa prehriatie organizmu. Dieťatko, ktoré je motoricky veľmi aktívne, tiež potrebuje viac tekutín.
Problém pitia býva spojený aj s celkovým celodenným zložením prijímanej stravy a pitným režimom počas dňa. Deti treba učiť základným návykom i v príjme tekutín. A tu sa robí veľa chýb, pretože dieťa má vypiť už dopoludnia približne polovicu celkového denného množstva tekutín, a nie navečer a v noci.
Pitie sladkého čaju a sladených džúsov tiež vedie k začarovanému kruhu nadmerného príjmu tekutín a zvýšeného smädu, nakoľko organizmus musí nadmerný cukor spracovať a na to potrebuje vodu. Tieto deti strácajú chuť do jedla, často bývajú chudokrvné.
Nadmerný príjem tekutín, zlozvyk držať „obľúbenú hračku – dojčenskú fľašu“  dojčiat a batoliat  môže viesť až k príznakom otravy vodou, pretože tak dostanú do organizmu často nekontrolovateľné množstvo vody. Problém denného či nočného nadmerného pitia prevažne sladkých tekutín je v našej detskej populácii tiež zlozvykom. Často si takto najmenšie deti hlavne v noci vynucujú pozornosť a prítomnosť rodičov, najmä mamičky.

Aby sme z detí nevychovali „sladičov“, podávame im vodu a  po 7. – 8. mesiaci môžeme skúsiť riedené čerstvé ovocné šťavy. 
Prečítajte si: Noční „savci“ alebo Ako je to s nočným dojčením

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: