Tvrdohlavé dieťa: 5 rád zúfalým rodičom

redakcia MAMA a ja | 27. október 2016

Máte doma tvrdohlavca, ktorý sa v obchode domáha všetkého, čo mu padne do oka?

Ak sú vám známe situácie, keď vaše dieťa prosíka, kričí, plače, a dokonca sa niekedy aj hodí o zem, skúste nabudúce jednu z našich rád, ktoré vám umožnia naviazať vzťah s dieťaťom založený na vzájomnom rešpekte a dôvere a pomôžu vám riešiť situácie s chladnou hlavou:

1. Zostať ľahostajný a zachovať pokoj

Toto je najdôležitejší a zároveň najťažší krok. Musíme mu pokojne vysvetliť, že nemôže mať všetko. Jediný účinný spôsob, ktorý dieťa od takéhoto chovania odradí, je skúsenosť, že týmto spôsobom svoj cieľ nedosiahne.

Prečítajte si tiež: Tvrdohlavé dieťa

2. Neustúpiť

Musíme si stáť za slovom. V žiadnom prípade mu nehovoríme, že je zlý alebo škaredý, keď sa takto správa, iba rázne vyslovíme odmietnutie.

3. Prejaviť pochopenie

Je dôležité dieťaťu ukázať, že si uvedomujeme, ako veľmi si danú vec praje, a vyhnúť sa slovám ako napríklad „Chceš toho priveľa.“ Dieťa potrebuje cítiť, že je chápané.

Prečítajte si tiež: TEST: Je vaše dieťa rozmaznané?

4. Nediskutovať

Vyvarujte sa dlhým diskusiám o dôvodoch, prečo mu danú vec odmietate kúpiť. Dieťaťu to dáva veľa príležitostí reagovať tak, aby sme sa cítili vinní.

5. Pripraviť sa na opakovanie scén 

Musíme si uvedomiť, že pokiaľ sme čo len raz prikývli požiadavkám nášho dieťaťa, bude skúšať všetko možné aj nemožné, aby to opäť dosiahlo. Tu však musíme zotrvať v našom postoji.

Prečítajte si tiež: Výchova detí: dve slová

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: