MAMA a ja radí: aké je optimálne miesto na prebaľovanie?

Mgr. Jarmila Hýroššová | 9. november 2016
prebaľovanie

Kde prebaľovať našich najmenších?

Ak sa má cítiť bábätko i vy pri prebaľovaní dobre, je výber vhodného miesta alfou a omegou. Premyslite si preto už pred pôrodom, kde budete bábo prebaľovať. Možností, ako riešiť túto niekoľkokrát denne sa opakujúcu činnosť, je hneď niekoľko.

Prebaľovanie v kúpeľni

  • Ak je kúpeľňa malá, prebaľovací pult sa do nej nemusí zmestiť, ale môžeme postupovať alternatívne, napríklad nainštalovaním dosky na alebo nad pračku, na ktorú možno položiť
    prebaľovaciu podložku.
  • Ak je kúpeľňa priestrannejšia a nenachádza sa v nej práčka, možno v nej umiestniť prebaľovací pult.
  • Ak je v kúpeľni dosť miesta, môže sa stať prebaľovacia komoda, zladená s ostatným nábytkom, jej súčasťou.

Prebaľovanie v kuchyni

  • Ak máte priestrannejšiu kuchyňu s dlaždicami alebo linoleom, nemal by byť problém umiestniť v nej prebaľovací stôl s vaničkou a kuchyňa sa tak stane i miestom na kúpanie bábätka.

Prebaľovanie v spálni

  • Na nábytok, prípadne na posteľ, možno kedykoľvek umiestniť prebaľovaciu podložku.
  • Ak máte v tejto miestnosti nedostatok nábytku, zvážte kúpu prebaľovacej komody.

Dôležité:

Nikdy nenechávajte dieťa ležať bez dozoru! Zo dňa na deň bude totiž aktívnejšie a kedykoľvek sa môže prevrátiť z chrbátika na bruško a zmeniť polohu. Ak leží samo na prebaľovacej podložke, pulte či komode, je nebezpečenstvo úrazu veľmi vysoké.

Typov prebaľovacích „staníc“ je niekoľko. Najjednoduchšou verziou je už spomínaná prebaľovacia podložka. Možno ju umiestniť kdekoľvek – na posteľ, na stôl atď. Jej najväčšou výhodou je to, že je prenosná a skladná, ľahko ju upracete. Nespornou výhodou je i cena. Čo sa týka praktickosti prebaľovania, má prebaľovacia podložka jedno mínus – ak nemá stabilné miesto, musíte ju zakaždým upratovať, aby nezavadzala. Zároveň vyvstáva otázka, kam umiestniť ďalšie prebaľovacie potreby, ako napr. plienky, obrúsky, krém a iné.

Prečítajte si tiež: Otecko a prebaľovanie – skutočný horor?!

Vlastné pulty určené na prebaľovanie rozdeľujeme na dva druhy: plastové s kovovými nohami alebo drevené – tie môžu byť policové alebo komodového typu. Výhodou prebaľovacieho plastového pultu je, že ho možno umiestniť kdekoľvek v byte – v kúpeľni, v kuchyni a pod. Obsahuje kôš alebo poličku na uloženie ďalších potrieb na prebaľovanie a kúpanie dieťaťa. Býva vodeodolný a často máva pod sebou umiestnenú vaničku. Plastové pulty sa vyrábajú väčšinou na kolieskach, takže je ľahké premiestňovať ich podľa potreby. Kolieská sa dajú, samozrejme, zabrzdiť.

Zaujme vás: Prvé kúpanie, prebaľovanie, dojčenie, obliekanie...

Drevené komody s prebaľovacím pultom – nákup takéhoto kusu nábytku sa vyplatí najmä v prípade, že vieme, ako a na čo prebudovať komodu, keď dieťa vyrastie. Niektoré komody môžu slúžiť ako úložný priestor na oblečenie, lebo disponujú klasickými zásuvkami a nástavec na prebaľovanie sa dá ľahko odstrániť. Pri nákupe prebaľovacej komody myslite na zladenie dizajnu s ostatným nábytkom v miestnosti, aby ste mohli komodu využívať čo najdlhšie, lebo jej nákup je zo všetkých spomínaných možností na prebaľovanie najnákladnejší.

Rozptýlenie namiesto nudy

Každý deň plné plienky, stále dokola prebaľovanie, je jasné, že raz sa táto činnosť stane rutinou. Nielen pre mamu, ale aj pre bábätko. Aby sa vaše dieťa nenudilo, pomôžu hračky, ktoré zavesíte nad prebaľovací pult, to fascinuje aj najmenšie bábätká. Staršie majú rady hrkálky, ktorými môžu triasť, alebo zaujímavý predmet, s ktorým sa môžu zabaviť. Alebo môžete nad miesto, kde prebaľujete, zavesiť zvonkohru, ktorá vyludzuje jemné tóny.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: