OD AKÉHO VEKU sa podáva deťom mäso? Ktoré druhy sú vhodné na prvé príkrmy?

MUDr. Katarína Vicianová | 14. november 2019
OD AKÉHO VEKU sa podáva deťom mäso? Ktoré druhy sú vhodné na prvé príkrmy?

Kedy prvýkrát mäsko? Aké mäso je vhodné v akom období zavádzania nových potravín?

Mäso podávame dieťatku v prvom mäsovo-zeleninovom príkrme.  U plne dojčeného dieťaťa  odporúčame podať prvý príkrm po ukončenom 6. mesiaci života. U umelo živeného dieťaťa podáme prvý príkrm  najskôr po zavŕšení 4.,  prípadne 5. mesiaca života.  

Mäsovo-zeleninový príkrm 

Len zriedka by sa mal pripraviť mixovaný, častejšie polotekutý vo forme prepasírovaného pyré, neskôr roztlačenej hustejšej kaše s pokrájaným mäsom na drobné kúsky. Príkrm podávame zásadne lyžičkou a na obed.                                                                                                                                                                                

Začína sa jednou zložkou. Zo zeleniny je vhodná mrkva, petržlen, karfiol, kaleráb, špenát, brokolica, tekvica, cukina. Zeler sa pre alergizujúce vlastnosti neodporúča u najmenších detí v prvom roku života. K mrkve pridáme petržlen alebo zemiak a na  7. –  8. deň aj mäso. A tiež postupne zvyšujeme objem príkrmu až na 150 – 200 ml. Zo začiatku jedna porcia príkrmu obsahuje 20 g, neskôr 35 g mäsa na dávku.

Do prvého príkrmu  je vhodné „biele“  mäso, a to kuracie, morčacie alebo z domáceho králika, najlepšie zo známeho zdroja.  Samozrejme, bez kože.                                                                                                                       

Z hydinového mäsa je dobrou voľbou pre najmenších kuracie či morčacie stehno, nakoľko má viac železa ako prsia.                                                                                                                        

Príkrm obohatíme jednou kávovou lyžičkou rastlinného oleja (slnečnicový, repkový, 5 – 10 g). Tak zabezpečíme primeranú dodávku polynenasýtených mastných kyselín.

Mäsovo-zeleninovým príkrmom  postupne nahradíme jednu mliečnu porciu materského alebo umelého mlieka. Hlavne na začiatku niektoré deti potrebujú aj tento príkrm zapiť mliekom.     

odkedy podávať mäso

Ako často mäso pre dieťa?

  • Po 6. mesiaci  môžeme pripraviť tento príkrm  6-krát týždenne s mäsom a 1-krát týždenne namiesto mäsa podáme  jeden varený  slepačí vaječný žĺtok.  Varený slepačí vaječný bielok v 1. roku života nepodávame.   
  • Po 7. mesiaci môže mať  mäsovo-zeleninový príkrm namiesto polievky formu zemiakovej kaše s mäsovým hašé.
  • Po 8. mesiaci môžeme začať podávať teľacie a v 10. mesiaci mladé hovädzie mäso.  V tomto veku podávame mäso približne v množstve 3 polievkových lyžíc.
  • Naše sladkovodné ryby dávame až v 10. mesiaci života.

Dojčatám NESOLÍME!

Príkrm zásadne nesolíme po celý prvý rok života. Už v tomto veku môže vzniknúť zlozvyk veľa soliť. Ten  má v neskoršom veku za následok výskyt vysokého krvného tlaku a srdcovo-cievnych ochorení. Dieťa  nevie, že soľ existuje. To sa iba mamičkám nezdá jedlo chutné bez soli. Aj naďalej sa preto snažíme aj väčším deťom soliť čo najmenej. 

Po ukončenom 1. roku v rámci rodinného stravovania mäso, ryby, hydinu, vajíčka alebo strukoviny podávame denne. Mäso podávame 5-krát do týždňa a jeden raz ho nahradíme celým vajíčkom a druhý raz strukovinami alebo rybou.

Deťom vo veku 2 až 3 rokov mäso, ryby, hydinu, vajíčka alebo strukoviny podávame tiež denne. Majú tvoriť 1 – 2 porcie za deň (1 porcia je 40 g  mäsa, alebo 1 vajíčko, alebo 4 – 5 lyžíc varených strukovín).                                                                      

Chudé bravčové mäso podávame iba výnimočne, nie pravidelne a to až k druhému roku života. Rovnako je to i s jahňacinou.       

Deti vo veku 4  až 5 rokov 

Mäso v jedálničku by mali mať približne 4 – 5-krát týždenne.  Je dobré ho striedať a nezabudnúť na ryby. Zo sladkovodných odborníci najviac odporúčajú zubáča, pstruha, hlavátku, šťuku a kapra. Denná dávka  mäsa by mala byť približne 40 g. Asi 30 g mäsa nahradí 1 vajce alebo 4 – 5 lyžíc varených strukovín.                   

Príprava mäsa 

Prispôsobuje sa veku dieťaťa. Mäso varíme alebo dusíme, po 2. roku aj pečieme. Môžeme ho pomlieť a podávať formou hašé už v prvom roku života.                                                                 

Vyprážané jedlo nepatrí do výživy dieťaťa vôbec. Pre najmenšie deti nie je vhodný ani vysmážaný rezeň, ktorý po  vysmažení zbavíme obalu, ako to  niektorí  rodičia radi robia.

Údeniny, párky, salámy...

Ak zvažujeme kúpiť detskú výživu, alebo iné výrobky tzv. baby (napr. párky, šunka), je vždy vhodné dopredu poznať ich zloženie.  Údeniny, párky, salámy, klobása  a paštéty treba však rozhodne vynechať.

Tieto mäsové výrobky obsahujú veľké množstvo tuku, cholesterolu, solí a tiež konzervačných látok a karcinogénov. To nie je vhodná strava zdravého jedálnička dospelých, a nie to ešte detí. Až k druhému roku života roku môže dieťatko dostať kúsok šunky (hydinovej či bravčovej). Rozhodne však platí, že pre deti je najlepšia domáca strava.              

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: