Spánková poradkyňa odpovedá: Náročné uspávanie syna

Redakcia | 10. október 2023
Spánková poradkyňa odpovedá: Náročné uspávanie syna

Na vaše otázky odpovedajú u nás odborníci, tentoraz Dott. ssa Zuzana Guzmická, spánkový poradca.

Dvojročný syn je nesmierne živý a jeho uspávanie, popoludní i večer, trvá vždy minimálne hodinu. Ako to zmeniť? Nastupuje do jaslí a obávam sa, že toto mu nebudú tolerovať. Ďakujem.

Dlhé uspávanie dieťaťa - čo s ním?

Obdobie dvoch rokov života vie byť z pohľadu spánku a najmä zaspávania po obede pre nás maminky veľkou výzvou. Mnohé deti aj preto v dvoch rokoch denný spánok predčasne strácajú, čo vedie často k nočným desom z veľkej únavy, zhoršeniu správania a celkovému preťaženiu. 

Ak synček na obed dlho zaspáva, skontrolovala by som v prvom rade, či ho na spánok neukladáte príliš skoro. V tomto veku môže byť pred obedným spánkom potrebných aj 6 hodín bdenia.

Tiež odporúčam pri zaspávaní zatemniť miestnosť, ktorá zníži stimuláciu okolím. V neposlednom rade je dôležité, aby svoju celkovú spánkovú potrebu za 24 hodín neodspal v noci, čo by znamenalo, že mu na zaspatie na obedný spánok už nezostane spánkový tlak.

Nástupu do škôlky a obedného spánku tam by som sa neobávala. V škôlke bude mať veľmi veľa stimulácie a so zaspávaním nebude mať problém. Sú tam jasné pravidlá a hlavne fakt, že do postele idú všetci. Držím palce.

Pre viac rád ohľadom dojčenia od našej odborníčky, profesionálnej spánkovej poradkyne Dott. ssa Zuzana Guzmickej, si nezabudnite si zakúpiť  vydanie tlačeného časopisu MAMA a ja alebo objednať predplatné.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: