Kedy a ako premiestniť dieťa z postieľky do „veľkej“ postele

Redakcia | 24. október 2023
Kedy a ako premiestniť dieťa z postieľky do „veľkej“ postele

Každý rodič to pozná - ten okamih, keď si uvedomíte, že váš malý poklad nie je už taký malý a je čas na veľkú zmenu. Áno, hovoríme o premiestnení vášho dieťaťa z postieľky do „veľkej“ postele.

Tento krok je pre mnohé rodiny zlomovým momentom, ktorý signalizuje prechod z bábätka na batoľa. Ako však vedieť, že je ten správny čas? A aká je najlepšia cesta, ako zabezpečiť, aby tento prechod prebiehal čo najplynulejšie?

Kedy je ten správny čas?

Väčšina batoliat začne signalizovať, že sú pripravené na premiestnenie do „veľkej“ postele medzi 18 mesiacmi a tromi rokmi. Avšak, neexistuje univerzálny prístup; každé dieťa je iné. Niektoré z týchto signálov môžu byť, že dieťa začne vyliezať z postieľky alebo že sa do nej jednoducho nezmestí.

Príprava na nový prírastok v rodine

Ak očakávate príchod nového bábätka, odporúča sa, aby ste svoje staršie dieťa premiestnili do nového lôžka aspoň šesť týždňov pred termínom pôrodu. Tento časový rámec poskytne dieťaťu príležitosť zvyknúť si na novú posteľ, predtým ako do domácnosti príde nový obyvateľ „jeho“ postieľky.

Postupy a tipy

Pripravte dieťa na novú realitu

Oznámte dieťaťu týždeň alebo dva pred premiestnením, že bude mať novú posteľ. Môžete ho nechať vybrať si novú posteľnú bielizeň alebo plyšové hračky, ktoré by chcelo mať vo svojej novej posteli.

Umiestnenie postele

Ak je to možné, umiestnite novú posteľ na miesto, kde bola stará postieľka. Umiestnite známe plyšové hračky a prikrývky do novej postele, aby sa dieťa cítilo „ako doma“.

Bezpečnostné opatrenia

  • Pripojte bezpečnostnú zábranu k posteli, aby dieťa v noci nespadlo.
  • Odstráňte malé hračky a predmety z podlahy.
  • Uistite sa, že všetky káble a zásuvky sú bezpečné a mimo dosahu dieťaťa.
  • Ak je to potrebné, použite bezpečnostnú bránku na dverách alebo na vrchu schodov.

Rutiny a návyky

Ak dieťa má problém so zvykaním na novú posteľ, zachovajte staré spánkové rituály. Povedzme, že čítate dieťaťu knihu pred spaním; pokračujte v tom aj po premiestnení. Môžete pridať nočné svetlo, ak má dieťa strach z tmy.

Premiestnenie dieťaťa z postieľky do veľkej postele je dôležitý krok v jeho vývoji. Môže to byť obdobie zmeny, ale s dobrou prípravou a trpezlivosťou môže byť tento prechod plynulý a pozitívny pre celú rodinu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: