TIP pre rodičov: Ako hovoriť s dieťaťom tak, aby počúvalo

Redakcia | 6. apríl 2018
TIP pre rodičov: Ako hovoriť s dieťaťom tak, aby počúvalo

Ako vyliečiť uši dieťaťa, ktoré vás nepočúva nie preto, že by nemohlo, ale preto, že sa mu nechce?

Voláte dieťa umyť si ruky, upratať izbu, prísť k stolu večerať – ale ono nepočúva. Mnohí rodičia sú zneistení a frustrovaní, keď sa už malé deti vzpierajú ich napomínaniam a požiadavkám.Stoja pred svojím tvrdošijným dieťaťom bezradne a jediné, čo v tej chvíli dokážu, je naň poriadne nakričať.

Pritom si väčšina rodičov želá prežiť všedný deň bez konfliktov. Často to chcú robiť lepšie ako ich vlastní rodičia a náhle zažívajú, že ich dieťa je schopné priviesť ich na pokraj nervového zrútenia. Ako teda vyliečiť „hluché uši“ vášho dieťaťa?

Prečo deti nepočúvajú, čo rodičia hovoria

Ak deti nepočúvajú, môže to mať najrôznejšie príčiny. Najbežnejšie sú však nasledujúce dve: Po prvé dieťa nechce počúvať, alebo zo zdravotných dôvodov nemôže.

Pri prvej príčine ide o to, že dieťa v skutočnosti môže počuť, ale nemá chuť počúvať a namiesto toho robí radšej iné veci.

My dospelí hľadáme chybu veľmi rýchlo u detí, ale je možné, že sami musíme niečo zmeniť, aby nás deti počúvali.

neposlušné dieťa

V prípade, že dieťa nepočúva preto, lebo má zdravotný problém, dá sa veľmi rýchlo vyriešiť. Pri návšteve ORL ambulancie dokáže lekár veľmi rýchlo stanoviť, či (prípadne nakoľko) má dieťa poškodený sluch.

U približne 22 % všetkých detí v predškolskom veku sa totiž vyskytujú sluchové poruchy. V tomto prípade možno zvládnuť problém včas, cielenými prostriedkami a opatreniami.

TEST bábätiek: počujú dobre?

Problémy so sluchom však môžete odhaliť oveľa skôr. Už 4-mesačné dieťatko reaguje na zvuky.

TEST SLUCHU u bábätiek:

Skúste sa postaviť tak, aby vás nevidelo a tlesnúť. Ak sa otočí, aby zistilo, čo to bolo, je všetko v poriadku. Pokiaľ však, aj po opakovaných pokusoch, zistíte, že na nečakaný zvuk bábo nereaguje, kontaktujte lekára.

Ako hovoriť s dieťaťom tak, aby počúvalo 

Ten, kto chce, aby ho deti počúvali, musí mať na pamäti jedno: Kričať cez celý byt ani opakovať výzvu desaťkrát neprináša žiaden osoh. Dôležitá je prítomnosť rodičov.

To znamená podísť k deťom, pozerať sa na ne, najlepšie vo výške očí. Dieťa si musí všimnúť, že rodič sa v tej chvíli zaoberá len ním samým.

Deti totiž ihneď vycítia nepozornosť rodičov a robia si ďalej to, čím sa práve zapodievajú: skáču na gauči, hnevajú sestru a samozrejme sa pokojne ďalej hrajú. Všetko je atraktívnejšie ako to, čo od nich očakávajú rodičia – ponáhľať sa, upratovať, čistiť si zuby, umývať ruky či vykonávať ďalšie obťažujúce činnosti. Potom je jasné, že „nepočúvanie“ je lákavé. Oslovte dieťa nahlas a zreteľne jeho menom a nadviažte s ním očný kontakt.

Podíďte k nemu, lebo čím ste od neho ďalej, tým menej sa cíti osobne kontaktované. Môžete si k dieťaťu kvoknúť tak, aby ste boli v rovnakej výške očí a položte mu ruku na rameno.

To mu pomôže koncentrovať sa na vašu požiadavku. Potom je takmer nemožné, aby ignorovalo vašu požiadavku.

TIP pre rodičov:

Dajte dieťaťu trochu času na to, aby splnilo to, čo od neho žiadate.  Deti totiž reagujú oneskorene a vo väčšine prípadov vám odpovedia alebo splnia danú úlohu potom, čo chvíľku počkáte.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: