Ako vybrať správny opaľovací krém pre deti

Redakcia | 17. jún 2024
Ako vybrať správny opaľovací krém pre deti

Leto je obdobie plné radosti, hier vonku a slnečných dní. Pre deti je však dôležité zabezpečiť ochranu pred škodlivými účinkami slnečného žiarenia.

Vybrať správny opaľovací krém pre deti môže byť výzvou, pretože detská pokožka je veľmi citlivá a vyžaduje špeciálnu starostlivosť. Čo treba zvážiť pri výbere? 

Opaľovanie detí
Prečítajte si tiež:

Opaľovanie detí

Ako vybrať správny opaľovací krém

1. Ochranný faktor (SPF)

Pre deti je ideálne zvoliť opaľovací krém s vysokým ochranným faktorom, minimálne SPF 50+. Tento faktor poskytuje veľmi vysokú ochranu pred spálením, čo je dôležité pre citlivú detskú pokožku.

2. UVA a UVB filtre

Kvalitný opaľovací krém by mal obsahovať širokospektrálne filtre, ktoré chránia pred UVA aj UVB žiarením. UVA žiarenie preniká hlbšie do pokožky a môže spôsobiť jej predčasné starnutie, zatiaľ čo UVB žiarenie je hlavnou príčinou spálenia pokožky.

3. Vhodnosť pre citlivú pokožku

Detská pokožka je často citlivejšia a náchylnejšia na alergické reakcie. Preto je dôležité vybrať produkty, ktoré sú hypoalergénne a bez parfumácie a farbív.

4. Vodoodolnosť

Deti milujú vodné hry a preto je praktické zvoliť vodoodolný opaľovací krém. Takýto krém zabezpečí, že ochrana pred slnkom zostane účinná aj počas pobytu vo vode.

5. Doplnkové zložky opaľovacieho krému

Vitamín E a hydratačné zložky v opaľovacom kréme pomáhajú chrániť pokožku pred vysušením a podporujú jej zdravý vzhľad.

Ako správne nanášať opaľovacie prípravky

Krém nanášajte v dostatočnom predstihu pred plánovaným pobytom na slnku, ideálne aspoň 15 až 30 minút vopred. To umožní prípravku, aby sa dostatočne vstrebal do pokožky. Pre optimálnu ochranu je potrebné použiť viac krému, než si väčšina ľudí myslí. Pre deti by ste mali použiť približne 2 miligramy krému na centimeter štvorcový pokožky, čo zodpovedá asi jednej polievkovej lyžici krému na celé telo dieťaťa.

Naneste krém rovnomerne po celom tele, nezabúdajte na ťažko dostupné miesta ako sú uši, krk, nohy, chrbát, kolená a vrcholy chodidiel. Pre jednoduchšiu aplikáciu môžete využiť opaľovací sprej alebo roller, ktorý zabezpečí rovnomerné nanášanie. Opaľovací prípravok nanášajte opakovane každé 2 hodiny, a to najmä po plávaní, potení alebo utieraní uterákom. Aj keď je prípravok vodoodolný, jeho účinnosť sa môže po kontakte s vodou znížiť.

Zvýšte ochranu citlivých miest, ako sú nos, uši, pery a ramená. Na tieto oblasti môžete použiť špeciálne tyčinky s vysokým ochranným faktorom. Aj keď používate opaľovací krém, je vhodné deti obliekať do ochranného oblečenia, klobúkov a slnečných okuliarov s UV filtrom.

Vyhnite sa slnečným lúčom počas najhorúcejších hodín dňa, teda medzi 10. a 16. hodinou.

Toto sa vám z dm drogerie markt môže zísť

Produkty značky sundance Kids

S OF 50+ obsahujú UVA a UVB filtre a poskytujú spoľahlivú, veľmi vysokú ochranu pred spálením. Sú vhodné pre obzvlášť citlivú, neopálenú detskú pokožku so sklonom k alergiám.

Vodoodolné zloženie pôsobí okamžite po nanesení, poskytuje vlhkosť až na 24 hodín a citlivú pokožku tak chráni pred vysušením. UVA + UVB širokopásmový filtračný systém s vitamínom E má dlhotrvajúci účinok proti vysušovaniu pokožky. Pri pravidelnom používaní pomáha chrániť kožné bunky pred negatívnymi účinkami slnečného žiarenia a zabraňuje predčasnému starnutiu buniek pokožky. 

Krásne a zdravé leto!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: