Vitamín D: Pevné kosti a dobrá imunita

Redakcia | 26. február 2024
Vitamín D: Pevné kosti a dobrá imunita

Vitamín D, často nazývaný aj "slnečný vitamín", je kľúčovým nutrientom pre naše celkové zdravie, pričom má zásadnú úlohu v podpore pohybového aparátu. Ale nielen to.

Vitamín D je nevyhnutný aj pre správne fungovanie imunitného systému, zdravie srdca a mozgu, ako aj pre reguláciu hladiny cukru v krvi. Vitamín D tvorí skupina tukom rozpustných vitamínov. Najznámejšie sú D2 (ergokalciferol) a D3 (cholekalciferol). Nízke hladiny vitamínu D sú spojené s mnohými zdravotnými problémami a ich dôsledky sú značné. Nejde len o zdravie kostí, nízke hladiny tohto vitamínu ovplyvňujú aj imunitný, nervový, reprodukčný a kardiovaskulárny systém.

Dôležitosť vitamínu D pre pohybový aparát

Vitamín D je nevyhnutný pre absorpciu vápnika z čreva, čo je kritické pre udržanie zdravých a silných kostí. Bez dostatočnej hladiny vitamínu D môže dôjsť k nedostatočnej mineralizácii kostí, čo vedie k riziku osteoporózy a zvýšenej pravdepodobnosti zlomenín. Okrem toho vitamín D zohráva dôležitú úlohu v udržiavaní svalovej funkcie, čo je dôležité pre prevenciu pádov, najmä u starších dospelých.

Vitamín D: Celkový prínos pre zdravie

Vitamín D je tiež dôležitý pre imunitný systém, kde pomáha modulovať odpoveď tela na infekcie a zápalové procesy. Dokázalo sa, že adekvátna hladina vitamínu D znižuje riziko autoimunitných ochorení a podporuje zdravie srdca tým, že reguluje krvný tlak a znižuje zápal. Vitamín D môže mať tiež ochranný účinok proti niektorým typom rakoviny.

Kedy siahnuť po výživových doplnkoch s vitamínom D

Hoci je možné získať vitamín D zo slnečného žiarenia, potravín a doplnkov stravy, v niektorých prípadoch môže byť doplnenie jeho hladiny prostredníctvom výživových doplnkov nevyhnutné. To platí najmä v obdobiach obmedzeného slnečného žiarenia, ako je zima alebo v prípade ľudí, ktorí trávia veľa času vnútri alebo majú tmavšiu pokožku. Doplnky sú tiež dôležité pre ľudí s určitými zdravotnými stavmi, ktoré obmedzujú absorpciu vitamínu D z potravy, alebo pre tých, ktorí majú zvýšenú potrebu tohto vitamínu, ako sú tehotné a dojčiace ženy, starší dospelí a ľudia s osteoporózou.

V období tehotenstva a dojčenia je dostatočná hladina vitamínu D kľúčová pre správny vývoj kostí a zubov u dieťaťa. V menopauze, keď je riziko osteoporózy vyššie, je zase dôležité udržiavať adekvátnu hladinu vitamínu D na podporu kostnej hustoty a znižovanie rizika zlomenín.

Ako získať vitamín D?

Zatiaľ čo odborníci pravidelne upozorňujú na dôležitosť užívania vitamínu D u dojčiat, u starších detí sa to často prehliada. Nedávny výskum z Francúzska dokonca ukázal, že staršie deti trpia závažnými nedostatkami tohto vitamínu. Čiastočne to môže byť dôsledkom nevyváženej stravy, experimentovania s diétami u teenagerov, ale aj nedostatočného vystavenia sa slnečnému žiareniu.

Vitamín D: Pevné kosti a dobrá imunita

Existujú rôzne spôsoby, ako získať vitamín D:

  • vystavovaním pokožky slnečnému žiareniu,
  • konzumáciou potravín bohatých na tento vitamín (ako sú napríklad vaječný žĺtok, fortifikované mlieko a mliečne výrobky, tuhé syry, ryby ako pstruh, losos, tuniak, sardinky a ďalšie druhy mäsa).

Odborníci však upozorňujú, že ani zvýšená konzumácia potravín obsahujúcich vitamín D, ani pravidelné opaľovanie sa v čase, keď slnečné lúče nie sú škodlivé pre pokožku, nedokážu dlhodobo a dostatočne pokryť jeho nedostatok. Preto sa odporúča, aby deti aj dospelí užívali vitamín D aj vo forme doplnkov.

Zabezpečenie dostatočnej hladiny vitamínu D je teda zásadné pre udržanie zdravia na mnohých úrovniach, a to nielen pre pohybový aparát, ale aj pre celkové zdravie a dobre fungujúci imunitný systém. Pravidelná kontrola hladín vitamínu D a konzultácie s lekárom môžu pomôcť určiť, či je potrebné začať s doplnkom vitamínu D a aké dávkovanie je vhodné pre jednotlivé životné obdobia a zdravotné potreby.

Toto sa vám z dm drogerie markt môže zísť: 

 Vitamín D: Pevné kosti a dobrá imunita

  • Mivolis kapsuly Čertov pazúr, 60 ks
    Pre náš pohybový aparát, pozostávajúci zo svalov, kostí, chrupaviek a väzivových tkanív, je nevyhnutné dostatočné zásobovanie živinami. S pribúdajúcim vekom dochádza k väčšiemu opotrebeniu pohybového aparátu, s čím súvisí nutnosť náležitej dodatočnej starostlivosti. K nej môže prispieť aj prípravok vo forme kapsúl Mivolis Čertov pazúr. Obsahuje vitamín D, ktorý prispieva k udržaniu zdravých kostí a udržaniu správneho fungovania svalov a vitamín C, ktorý prispieva k správnej tvorbe kolagénu a správnej funkcii chrupaviek a kostí. 
  • Mivolis kapsuly vitamín D3, 60 ks
    Kapsuly v perlách sú výživový doplnok s vitamínom D3. Vitamín D3, nazývaný tiež „slnečný vitamín“, je pre ľudský organizmus životne dôležitá živina, prispieva k udržaniu správneho fungovania svalov, k správnemu fungovaniu imunitného systému, k normálnej hladine vápnika v krvi a k udržaniu zdravých kostí a zubov. 
  • Mivolis kapsuly kurkuma, 30 ks
    Kapsuly predstavujú výživový doplnok s vitamínom C, vitamínom D3 a výťažkom z kurkumovníka dlhého. Pomocou technológie NovaSOL® je výťažok so sekundárnou rastlinnou látkou kurkumínom spracovaný v tekutej forme, čo umožňuje jeho vysokú biologickú dostupnosť (absorpciu). Obsiahnuté látky - vitamín C a D prispievajú k normálnemu fungovaniu imunitného systému, pričom vitamín C prispieva k správnej tvorbe kolagénu a k správnej funkcii chrupaviek. 
  • Mivolis kapsička, 90 g
    Kapsička Immun Smoothie jablko, banán, jahoda ponúka chutné ovocné pyré. Jemná kaša je kombináciou jablkového, jahodového a banánového pyré s prídavkom mrkvy. Obsahuje pridané vitamíny C, D a B6, pričom vitamín D prispieva k udržaniu správneho fungovania imunitného systému. Kapsička je skvelou pochúťkou počas dňa.  
  • Mivolis tablety vitamíny C, D3 a selén, 30 ks
    Tablety predstavujú výživový doplnok s vitamínom C, D3 a selénom, ktorý prispieva k správnemu fungovaniu imunitného systému. 1 tableta obsahuje 1000 mg vitamínu C. Vitamín C prispieva k zníženiu vyčerpania a únavy a k správnej látkovej premene, dôležitej pre tvorbu energie normálneho energetického metabolizmu. Depotná technológia umožňuje priebežné uvoľňovanie zložiek, a tým dlhodobé zásobovanie vitamínom C, vitamínom D3 a selénom. 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: