Adamko má 20 mesiacov: Letné dobrodružstvo

BARBORA DAXNER | 10. august 2021
Adamko má 20 mesiacov
foto: archív rodiny

Už viem, aké je to spať pod širákom! Tak naozaj, v stane, v spacáku. Áno, vo vlastnom spacáku, na karimatke. Naši ma totiž spolu s mojou sestričkou tento rok namiesto obligátnej dovolenky pri mori vzali kempovať. Do stanu. Na rozkošnú Modrú farmu uprostred lazov Zaježová.

Hotový raj pre deti – na pasienkoch vedľa stanu sa pasú kone a kravy, o kus vyššie zasa stoicky prežúva prasiatko, majú tu aj kozy, ovce, sliepky či zajačiky. A hojdačky a nefunkčný malý traktor, na ktorý môžeme vyliezať podľa ľubovôle.

Ráno nás zobúdza východ slnka a kikiríkanie kohútov a večer nás uspáva nočný chlad, obloha plná hviezd a múkanie kráv, ktoré sa po celodennom pasení ukladajú na spánok. Urobíme krok zo spacáka a sme na čerstvom vzduchu, voňavom, lesnom. Lietame po lúke, naháňame seba aj mravce, máme permanentne bosé nohy a za nechtami špinu od rýpania sa v hline.

Je to najlepšia škola života, zábavnejšia a dobrodružnejšia než umelé ihriská uprostred miest, plastové šmykľavky či betónové preliezačky.

Odvaha mi nechýba

Aj vďaka týmto zážitkom zo mňa vyrastá mladý muž, taký ten naozajstný, čo prekonáva prekážky a testuje vlastné hranice. Taký, ktorý sa nebojí mravcov a na zhrozenie svojej mamy ani včiel. Taký, ktorý má odvahu za troch, pretože ho v živote ešte nič strašidelné nepostretlo. Taký, ktorý bez zábran skočí z brehu do bazéna či jazera a od ďalších pokusov ho neodradí ani to, že sa poriadne nahltá vody. 

Mám zásadu, že strachu sa čelí čelom a učím to aj svoju mamu. Posúvať hranice komfortnej zóny už odmalička? A prečo nie, veď my deti ešte takéto hranice poriadne nemáme, len si ich postupne vytvárame na základe rôznych životných situácií a toho, čo odpozorujeme od svojho okolia. A taká stanovačka v prírode je niečo, na čo sa nám, deťom, privyká veľmi ľahko. 

Adamko dm

Monkey see, monkey do

V angličtine sa tomu povie: Monkey see, monkey do. (Opice opakujú to, čo vidia.)

Aj ľudia to tak majú. A my, deti, sa týmto spôsobom učíme – rozprávať, chodiť, jesť, žiť. Ak vidia okolo seba knihy, tak ako u nás doma, prirodzene ich to bude ťahať k tomu, aby ich samy otvárali. Ak však uvidia svojim rodičom od rána do večera v ruke tablet, bude to pre nich najväčším lákadlom. Veď ak ho rodičia nepustia z rúk, dozaista to musí byť tá najzábavnejšia vec na svete, logika nepustí. A tá detská už vôbec nie. Ťažko možno od detí očakávať, že sa budú hýbať, ak sa rodičia sami nehýbu.

No ak deti uvidia, že rodičia milujú tráviť voľný čas akčne, budú sa toho dožadovať. A ak budú chodiť čo najviac do prírody, sami k nej budú inklinovať. Moja mama má túto teóriu overenú v praxi. 

Pipi a moja sestra

Moja sestrička už zabudla na Elzu a Ľadové kráľovstvo a najnovšie sníva o tom, že bude bývať v karavane a jej najlepšou kamarátkou je Pipi Dlhá Pančucha, ktorú nám mama číta na dobrú noc, odkedy sme sa vrátili zo Švédska. A pre mňa je zase čoraz silnejším vzorom moja sestra a už jej dokážem sekundovať takmer vo všetkom. Najviac ma baví byť na čerstvom vzduchu, s lopatkou v ruke. A keď sa môžem kompletne celý zafúľať. 

Som odvážny, mám rád ľudí, hoci najlepšie je mi, samozrejme, v maminkinej náruči. Vždy sa tam potrebujem vrátiť po náročnom objavovaní a bádaní, s pár novými dobrodružstvami a modrinami, šťastný, že sa k nej môžem pritúliť a pochváliť, čo som zase zažil. Lebo svet je také pozoruhodné miesto! Len nám ho treba dovoliť objavovať.

Adamko dm

Toto sa vám z dm drogerie markt môže zísť: 

babylove krém na opaľovanie s OF 50+, 75 ml

Krém optimálne chráni pokožku dieťaťa pred UVA a UVB lúčmi. Vodoodolné zloženie s vitamínom E poskytuje okamžitú ochranu.

babylove nature tuhé mydlo a šampón 2 v 1, 60 g

Mydlo s bambuckým maslom bez obsahu parfumov je vhodné pre každodenné jemné čistenie a starostlivosť o pokožku a vlasy dieťatka. Nechtíkový olej a olej z rumančeka chránia citlivú detskú pokožku pred vysušením.

babylove nature tuhé telové maslo, 30 g

Tuhé telové maslo bez obsahu parfumov je špeciálne upravené pre každodennú starostlivosť jemnej a citlivej detskej pokožky. Včelí vosk a bambucké maslo chránia pokožku pred vysušením a dodávajú jej potrebnú hydratáciu.

babylove plienkové nohavičky 13-20 kg, 20 ks

Poskytnú vášmu dieťatku spoľahlivú ochranu pred vlhkosťou počas dňa aj noci. Silné absorpčné jadro a suchá vrstva rýchlo pohltia vlhkosť a udržia pokožku príjemne suchú. Ultra tenký pás umožňuje dieťaťu maximálnu slobodu pri pohybe a jemný materiál je k detskej pokožke šetrný. Dajú sa veľmi jednoducho a rýchlo obliecť a vyzliecť, preto sú ideálne pri trénovaní chodenia na záchod.

babylove súprava zvieratiek na kúpanie, 4 ks

Hravé a zábavné objavovanie pre tých najmenších! Súprava zvieratiek na kúpanie je ideálnym spoločníkom do vane. Veselé farebné figúrky s funkciou striekania vody plávajú na vode a z každého kúpania urobia skutočnú zábavu. Okrem toho podporujú rozvoj motoriky a uchopovania.

dmBio kokosové mlieko s banánom, 330 ml

Dokonalé osvieženie počas horúcich letných dní pre deti od jedného roka! Vychutnajte si nápoj s kokosovým mliekom a banánovým pyré zo surovín v Bio kvalite.

dmBio malinové ryžové oblátky, 35 g

Ryžové oblátky sú ideálnym občerstvením medzi hlavnými jedlami a na cestách pre deti od 7. mesiaca. Oblátky majú vynikajúcu malinovú chuť bez pridaného cukru, aróm a príchutí. Kvalitné ingrediencie pochádzajú z ekologického poľnohospodárstva.

dm drogerie markt

Kúpite exkluzívne v predajniach dm a v dm e-shope. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: