Šesť schopností vášho dieťaťa, o ktorých ste možno nevedeli

MK | 7. december 2023
Šesť schopností vášho dieťaťa, o ktorých ste možno nevedeli

Vo vašom dome je malý génius a patrí členovi rodiny, ktorý nosí plienku a cmúľa si palec na nohe. Bábätká sú ako špongie, ktoré nasávajú informácie z okolitého sveta. Ale vedci prichádzajú s tvrdením, že malé deti už majú aj impozantný súbor zručností, o ktorých ste možno ani netušili.

Šesť schopností vášho dieťaťa, o ktorých ste možno nevedeli 

1. Rozpoznávajú emócie už od útleho veku 

Dojčatá sú citlivé na emócie. Už keď majú novorodenci len niekoľko mesiacov, rozpoznajú rozdiel medzi šťastným a smutným výrazom na tvári rodiča. Okolo svojich prvých narodenín môže dieťa dokonca vycítiť, ako sa cítia iní ľudia.

Ale dieťa si nie je len vedomé vašich pocitov – aktívne sa o ne aj zaujíma. V štúdii z roku 2019 uverejnenej v British Journal of Psychology (ext. zdroj štúdia) si deti vo veku päť mesiacov pozreli dva videoklipy. Jeden klip zobrazoval štvorcovú postavu, ktorú víta priateľská kruhová postava, zatiaľ čo druhý zobrazuje štvorcovú postavu, ktorú kruhová postava šikanuje. Keď im bol ponúknutý výber medzi dvoma štvorcovými postavami prezentovanými na podnose, prevažná väčšina detí si vybrala postavu, ktorá prejavila úzkosť. Vedci dospeli k záveru, že deti prejavujú empatickú preferenciu voči šikanovanej postave.

Rozvíjajte ich talent:

Ukážte a pomenúvajte svoje pocity. Či už pohladkáte psíka alebo nadšene pozdravíte suseda, vaše dieťa to sleduje. To, čo hovoríte bábätkám, je menej dôležité ako to, ako to hovoríte. Nečakajte však, že oklamete dieťa vyslovením „Mňam!“ keď si vložíte špenát do úst: Bábätká vedia rozoznať, keď emóciu len  predstierate.

2. Deti rozumejú dohodnutým gestám a znakovaniu  

Batoľatá dokážu ovládať ruky a ďalšie časti tela skôr než hlasivky a ostatné „nástroje“ nutné k verbálnej komunikácii. To dáva deťom príležitosť komunikovať neverbálne a preklenúť tak obdobie, kedy to nedokážu pomocou slov. 

Rozvíjajte ich talent:

Dajte komunikačným schopnostiam svojho dieťaťa náskok tým, že zavediete znakovanie hneď po narodení. Začnite základmi: „jesť“, „piť“, „mokrý“, „spať“ a podobne. Používajte ich vždy, keď nahlas vyslovíte príslušné slovo, a potom ich slovnú zásobu časom pomaly rozširujte. 

3. Už malé batoľatá chápu matematiku

Vedeli ste, že už batoľatá majú základný zmysel pre odčítanie?
Štúdia vykonaná na Ben-Gurionovej univerzite v Negeve (ext. zdroj štúdia) ponúkla deťom vo veku 6 až 9 mesiacov sledovať bábkové divadlo s dvoma postavami. Výskumníci potom odstránili jednu bábku a zatvorili záves; keď sa znovu otvorila, zostala tam tá istá bábka. Potom experiment zopakovali a zmenili koniec: keď sa opona znovu otvorila, objavili sa dve bábky. Dlhé pohľady bábätiek naznačovali, že pochopili, že dva mínus jeden sa nerovná dva.

Zdá sa, že deti sú tiež schopné riešiť problémy pomocou vedeckej logiky. V štúdii University of British Columbia (ext. zdroj štúdia) ukázali 8-mesačným deťom dve krabice: Jedna mala veľa červených loptičiek a niekoľko bielych; druhá mal väčšinou biele a len pár červených. Výskumníci vytiahli z každej škatuľky päť loptičiek, ukázali ich deťom a potom ich nechali nahliadnuť do škatúľ. Výsledok: Deti sa dlhšie pozerali na škatuľu obsahujúcu prevažne červené guľôčky, pričom si uvedomili, že väčšinou biele guľôčky, ktoré z nej vyšli, predstavovali štatistický nesúlad. To je na dieťa veľmi sofistikované uvažovanie.

Rozvíjajte ich talent:

Dieťa sa matematiku a prírodné vedy najlepšie učí prostredníctvom každodenného skúmania. Poskytnite dieťaťu hračky, ktoré podporujú kreativitu (ako sú stavebnice, škatule s vrchnákom alebo misky), vyskúšajte objavovacie hry (napríklad skrývanie a odhaľovanie predmetu) a povzbudzujte dieťa k pozorovaniu živých i neživých vecí vo svojom okolí.

4. Deti sú schopné od útleho veku naučiť sa druhý jazyk

Štúdie ukazujú, že viacjazyčnosť podporuje flexibilné myslenie, zlepšuje pamäť a zvyšuje koncentráciu dieťaťa. Tradične odborníci navrhovali, aby sa so zavedením druhého jazyka počkalo do 3 rokov. Štúdia (ext. zdroj štúdia) medzinárodného tímu vedcov však zistila, že aj dojčatá dokážu rozlíšiť slová v rôznych jazykoch. Do 20 mesiacov veku dokážu bilingválne deti presne a efektívne spracovať dva rôzne jazyky.

Rozvíjajte ich talent:  

Ak vy alebo váš manžel hovoríte druhým jazykom, pravidelne ho používajte. Odborníci sa domnievajú, že dieťa musí byť vystavené nejakému jazyku aspoň 10 – 25 % času, aby sa považovalo za bilingválne, aj keď to nediktuje funkčné používanie jazyka. Neutrácajte veľké peniaze za súkromné škôlky či kurzy; najlepším spôsobom, ako sa vaše dieťa naučí druhý jazyk, je počuť, ako ho používajú ľudia vo svojom okolí.

5. Deti dokážu skoro rozpoznať tváre

Počas prvých mesiacov už dieťa rozpozná vašu tvár – čo je užitočné, pretože je na vás úplne závislé. Okolo 5 až 8 mesiacov budú schopní rozlišovať medzi známymi a cudzími ľuďmi, vnímajú črty tváre.

Rozvíjajte ich talent: 

Ak váš vlastný sociálny okruh neposkytuje dostatočne široký záber, skúste listovať v knihách alebo si z katalógov a časopisov vystrihnúť obrázky ľudí z rôznych kultúr. Dieťa sa naučí tolerancii odlišnosti a bude chápať a rešpektovať tieto rozdiely.  

6. Deti sú muzikálne 

V štúdii publikovanej v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (ext. zdroj štúdia) výskumníci tvrdia, že „schopnosť detegovať rytmus v rytmických zvukových sekvenciách je funkčná už pri narodení“, keďže novorodenci môžu reagovať na zmenu rytmu srdca matky. Bábätká reagujú na rytmus hudby pohybom rúk a tela, to ste si už určite všimli tiež. 

Rozvíjajte ich talent:

Rodičia inštinktívne hojdajú deti do rytmu pri spievaní piesne. Vedci si myslia, že je to zásadný spôsob, ako sa deti učia o rytme. Ak počúvate svoju obľúbenú pieseň, spievajte a pozerajte sa do očí svojho dieťaťa. Použite rytmus, aby ste sa naučili aj iné veci: Môžete si napríklad vymyslieť vlastný text alebo melódiu na pomenovanie častí tela, pri čistení zúbkov, obliekaní a podobne. 

Zdroj: www.parents.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: