Prvé mesiace s bábätkom: Bude to krásne, ale aj veľmi náročné

Marianna Stanková | 1. október 2024
Prvé mesiace s bábätkom: Bude to krásne, ale aj veľmi náročné

Hlavnou úlohou šestonedelia je dojčiť dieťa na požiadanie a zamilovať sa doň. Keď máte pocit, že už nemôžete, dajte si nahé dieťa na svoje telo a odpočívajte spoločne.

Absolútne šťastie nemusí byť po pôrode automatické. Ako svoje dieťa prijať aj s plačom či „vadami na kráse“?

Zo života: Čo robím zle?

V pôrodnici bola malá neskutočná. Spinkala, papala, spinkala, papala, a tak dookola. Rovnako to bolo aj prvé dni po príchode domov. V pokoji som si pozrela z archívu svoj obľúbený seriál, upratala, navarila, oprala... S vyloženými nohami som si ťukala po čele a hovorila si, čo sa tie matky sťažujú, veď toto je úplná paráda. Bola som šťastná, plná energie, aj keď trochu ubolená. Prešiel týždeň. Vtedy sa to stalo. Nasledujúce dni som spala dokopy asi 15 minút. Malá stále plakala.

Dojčila som ju – nepomáhalo, nosila som ju – nepomáhalo, prebalila som ju – nepomáhalo, vozila som ju vonku aj po byte v kočíku – nepomáhalo, skákala som na fitlopte – nepomáhalo. A tak sme plakali obe. Každý deň som sa modlila k Bohu, aby bolo 16 hodín, vtedy sa vracia partner z práce. Keď mi zavolal, že sa zdrží, opäť som plakala. Som neschopná matka, neviem, čo potrebuje moje dieťa, ja vlastne neviem nič... Volám mame, sestre, kamarátke, známym – v duchu si hovorím, prosím, pomôžte mi. Všetci ma upokojujú, že to prejde, ale ja som unavená, neviem, čo mám robiť skôr. Doma bordel ako po výbuchu, ja s kruhmi pod očami a s mastnými vlasmi, hladná a v tričku, ktoré som si obliekla ani neviem kedy.

Čo sa stalo, že moja dcéra nemôže spať? Čo budem robiť? Ako to zvládnem? Čo robím zle?

Môže to byť šok 

Aj vy ste nespočetnekrát čítali o bezvýhradnej láske, vyplavených hormónoch, o tom neopakovateľnom pute, ktoré sa medzi vami a dieťatkom utvorí? A čo ak to necítite tak, ako vám knihy a romantické filmy sľubovali? Možno ste si dokonca predstavovali, že vaše dieťa bude vyzerať inak. Že ho nadojčíte, potom zaspinká a prebudí sa jemným pradením.

Po pôrode však nastáva u mnohých mamičiek precitnutie. Doteraz boli zvyknuté sa starať o seba a o partnera. Zrazu je tu nový človek a všetka pozornosť sa presúva naňho. A detičky častokrát vyžadujú oveľa viac pozornosti, než väčšina žien sprvu čaká. Možno zažijete aj šok, že je na vás dieťa úplne odkázané – na vašu prítomnosť a pozornosť. Neustálu záťaž a absolútne nasadenie nemusí každá z nás zvládnuť na jednotku. Je to úplne normálne.

Pripravte sa na obdobie po pôrode

Mnoho žien a aj ich okolie sa sústreďuje iba na tehotenstvo a moment pôrodu – k tomu smerujú všetky prípravy. V skutočnosti je ale pôrod len brána ku všetkému ďalšiemu. Je však potrebné nazrieť na to, čo nastane potom. Tieto otázky si položte už ako tehotná, realita vás tak nezaskočí: Ako si predstavujem svoje materstvo? Koho si vezmem na pomoc, až to bude potrebné? Pripravte sa na bezvýhradnú 24-hodinovú opateru a ochotu byť dieťatku k dispozícii bez obmedzení. Keď toto človek prijme dopredu, funguje všetko ostatné podstatne lepšie.

Prvé mesiace s bábätkom: Bude to krásne, ale aj veľmi náročné

Som dobrá matka a hotovo

Pokiaľ sa vám podarí pôrod – zažijete ho prirodzene, bez chémie, väčšieho poranenia alebo dokonca sekcie, ušli ste na svojej ceste za prijatím dieťatka obrovský kus. V opačnom prípade bude možno cesta dlhšia, ale pozitívnou správou je, že harmónie sa dočkáme všetky. Prvé dni po pôrode je dôležitý láskavý a citlivý prístup personálu na oddelení šestonedelia. Novopečená mamička je veľmi citlivá a k tomu, aby k sebe primkla aj dieťatko a trvalo sa doňho zamilovala, potrebuje, aby sa s ňou zachádzalo doslova v rukavičkách. Keď vám pohodu a citlivý prístup nezaistia sestričky alebo pôrodné asistentky, využite napríklad služby duly alebo si zavolajte dobrú kamarátku, ktorá už mamičkou je. Tak budete odchádzať domov s pocitom, že ste matersky kompetentná a cítite sa sebaisto vo svojej novej životnej úlohe.

A to bude dôležité – doma totiž pravdepodobne dôjde k prepadu fyzických i psychických síl, začne klesať hladina hormónov a svoje urobí všadeprítomná únava.

(NE)režim s bábätkom

Aby ste dieťa prijali bez okolkov také, aké je, nesnažte sa ho nasúkať do tabuliek. Je to proste váš originál, a ten sa riadi vlastným rytmom. Opatera personálu na oddelení šestonedelia často smeruje k intervalovej starostlivosti o dieťa. S pravidelnosťou a režimom ohľadom dojčenia, kúpania a spania. V pôrodnici to ešte môže zdanlivo fungovať. Väčšinu detí treba na dojčenie budiť a pri ňom tiež zase zaspávajú – vtedy sú trojhodinové intervaly brnkačka. Všetko sa dosť zásadne zmení po cca dvoch týždňoch. Deti totiž „ožijú“.

Nastane doba, kedy budú spať napríklad len dvadsať minút, dojčenie začnú vyžadovať častejšie a vaše sebavedomie z pôrodnice sa otrasie v základoch. Recept je jednoduchý: neriešte režim, žite okamihom. Dojčite na požiadanie, vyhovte dieťaťu v jeho individuálnom tempe. Všetko je len dočasné - to si v hlave neustále opakujte. Keď si uvedomíme, že nastáva intenzívne obdobie vo všetkých smeroch, veľmi nám to pomôže. Bude to krásne, ale aj veľmi náročné a je dôležité to vedieť.

Nie je to ono? Dojčite a spite

Aj keď sa veľmi snažíte, prvé týždne zžívania sa môžu byť náročné. Hlavou vám behajú myšlienky, že nie ste dobrá matka, pretože sa neviete postarať o vlastné dieťa a starostlivosť oň vás totálne vyčerpáva. Jediná rada znie – odpočívajte. Udržte sa v prítomnosti. Nerobte si predstavy o tom, čo a ako by malo byť. Nebuďte na seba príliš náročná.

Hlavnou úlohou šestonedelia je dojčiť dieťa na požiadanie a zamilovať sa doň. Keď máte pocit, že už nemôžete, dajte si nahé dieťa na svoje telo a odpočívajte spoločne. Vnímajte to tak, že každá žena má iné tempo na nadväzovanie vzťahu, a tak je to určite v poriadku. Postupne začne bábätko viac komunikovať s okolím a dávať najavo, čo skutočne potrebuje. Harmónia určite zavládne.

Najčastejším spúšťačom psychických prepadov a rôznych popôrodných blues býva práve spánkový deficit. Keď cítite, že sa vaše pocity vymykajú norme, je nutné sa niekoľko hodín kvalitne vyspať. Dajte svoje dieťatko niekomu, komu absolútne dôverujete – partnerovi alebo mamine. Dajte si niečo dobré pod zub a odpočiňte si. Verte, že dobrý spánok vás privedie na pozitívnejšie myšlienky a vy hneď všetko zvládnete oveľa jednoduchšie.

Čo urobiť pre správne naštartovanie vášho vzťahu s bábätkom?

  • Podpora rannej väzby na pôrodnej sále – bábätko by malo byť na vašom tele minimálne hodinu (najlepšie dve) v kontakte koža na kožu.
  • Samoprisatie – novorodenec je po pôrode schopný doplaziť sa z brucha k vášmu prsníku a sám sa prisať.
  • Spoločný pobyt na oddelení šestonedelia – tzv. Rooming-in.

Pri pôrode opatrne s analgetikami

  • Pre pozitívne začiatky materstva je optimálne zažiť čo najprirodzenejší pôrod.
  • Preto pri pôrode dôkladne zvážte aplikáciu rôznych analgetík alebo obľúbeného „rajského plynu“.
  • Predovšetkým v záverečnej fáze pôrodu môže užívanie analgetík ovplyvniť vnímanie a po pôrode môžete byť stále pod ich vplyvom.
  • Miesto nich môže pomôcť ktokoľvek, kto vás priebehom pôrodu láskavo prevedie – dula či kamarátka – podporí to vyplavenie správnych hormónov.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: