Prečo je pre deti najlepšia dojčenská voda?

Redakcia | 8. december 2017
Prečo je pre deti najlepšia dojčenská voda?

Pre našich najmenších chceme iba to najlepšie, a to platí aj pri výbere vody.

Prečo je pre deti vhodná dojčenská voda?

Najkvalitnejšia a určite aj najvhodnejšia je dojčenská voda, ktorá musí spĺňať prísne kritériá týkajúce sa zloženia, uskladnenia i balenia. Táto voda nesmie byť podrobená žiadnej chemickej úprave a musí pochádzať z kvalitného podzemného zdroja.

Veľa detských vôd je zastabilizovaných oxidom uhličitým a preto je potrebné túto vodu pred použitím prevárať, sú však aj vody úplne neperlivé, vtedy je preváranie zbytočné. Zloženie dojčenských vôd je rôzne, záleží od výrobcu i samotnej značky.

Väčšinou ide o zastúpenie sodíka, vápnika, horčíka, draslíka a iných, obsahom menej výrazných minerálov. Je na vás, či pre svoje dieťa vyberiete viac alebo menej mineralizovanú vodu. Nezabúdajme však, že značky je vhodné občas vystriedať.

MAMY RADIA MAMÁM: Pitný režim
Prečítajte si tiež:

MAMY RADIA MAMÁM: Pitný režim

Je pre deti vhodná voda z vodovodu?

Je síce pravda, že voda na Slovensku je jednou z najkvalitnejších v Európe, no treba sa pozrieť aj na iné okolnosti, ktoré môžu ovplyvniť jej kvalitu, napríklad poškodené a hrdzavé potrubie. Najväčším problémom môže byť obsah dusičnanov vo vode.

Dusičnany sa v tele premieňajú na dusitany, ktoré sú pre malé deti nebezpečné už vo veľmi malom množstve. Dusitany v detskom organizme môžu spôsobiť neschopnosť hemoglobínu prenášať kyslík, čo sa môže prejaviť modraním pier, rúk a chodidiel. Preto v prvých mesiacoch života dieťatka určite voľte dojčenskú vodu.

Vedeli ste, že...

Voda v detskom organizme tvorí až 80 percent celkovej hmotnosti?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: