PRE a PROTI: používate látkové plienky?

PaedDr. Dagmar Balúchová | 28. november 2017
PRE a PROTI: používate látkové plienky?

Keď látkové plienky nahradili jednorazové, mnohé mamičky sa potešili, pretože im to ušetrilo čas, energiu i peniaze. V súčasnosti, keď sa k slovu opäť hlásia„látkovky“, je to z rovnakých dôvodov – vraj tiež prinášajú úsporu, hoci v inom smere. Je to skutočne tak?

Plienky tvoria základ výbavy každého bábätka, bez nich si starostlivosť o dieťa nevie predstaviť asi žiadna mamička. No zatiaľ čo naše mamy to mali s plienkami náročnejšie – museli ich vyvárať, sušiť, žehliť, čo pri viacerých deťoch nebola jednoduchá a nenáročná záležitosť, dnešné mamy (a mnohé staré mamy im dajú za pravdu) to majú oveľa ľahšie.

Látkové či jednorazové?

Jednorazové plienky, ktoré stačí kúpiť, použiť a zahodiť, priniesli do života detí i mamičiek, nadnesene povedané, hotovú revolúciu.

Aj preto je možno zarážajúci fenomén, ktorý sa znenazdajky opäť objavil. V dobe, keď je snaha všetko si uľahčiť, sa niektoré mamičky opäť vracajú k látkovým plienkam.

Hoci je pravda, že na svoje predchodkyne z minulosti sa už takmer vôbec nepodobajú. Sú z rôznych materiálov, tvarov, majú posilňovače, špeciálne separačné vložky a iné vymoženosti. My sa pozrieme na to, aké majú oba druhy plienok PRE aj PROTI.

„Plienkový“ slovník

Látkové plienky sú rôznych typov: štvorcové, nohavičkové, kapsové (do ktorých sa vkladá sacia kapsa) a iné. Ak by ste sa v plienkovej terminológii vyznali viac, vedeli by ste tiež, že označenie  All in one (AIO) je pre plienky, ktoré obsahujú sacie časti aj nepremokavé povrchy  v jednom kuse, takže navonok vyzerajú ako jednorazové, no po použití neputujú do koša, ale do práčky.

Látkové plienky s označením All in two (AI2, nazývané aj „plienkové systémy“) – ich sacia a  krycia časť sa, na rozdiel od predošlých, dá oddeliť.

Čo sa týka materiálov, látkové plienky sú zväčša vyrobené z prírodných materiálov, prípadne s malým množstvom umelého vlákna.

Základnú zložku najčastejšie tvoria bavlna, bambus, konope či hodváb. Jednorazové plienky potrebujú na svoju výrobu drevo, ropu a chlór. Ďalej je to buničina, celulóza, textília, chemické látky, ktoré robia plienky mäkkými, poddajnými, či absorpčné prvky, ktoré „spracujú“ tekutinu na gélovú hmotu.

Zdravotné a ortopedické hľadisko

Zatiaľ čo jednorazovým plienkam sa ako nevýhoda zo zdravotného hľadiska prisudzuje to, že deti v nich častejšie trpia zapareninami a „nevinný“ nie je ani bieliaci chlór v týchto plienkach, ako aj iné chemické látky, ktoré na citlivej detskej pokožke môžu viesť k nepríjemným alergickým reakciám, voči látkovým plienkam je zdravotných výhrad menej.

„Látkové plienky sú vhodnejšie kvôli kĺbom, no ich negatívom je, že deti sa v nich menej hýbu, menej dvíhajú nožičky a tak slabšie posilňujú bruško (kvôli objemnosti plienky).“ Aj takýto názor panuje medzi mamičkami, ktoré nad používaním látkových plienok u svojich deti uvažujú.

Koľko pravdy na tomto výroku je, sme zisťovali u pediatričky MUDr. Marty Špánikovej, ktorá aj zo svojej praxe potvrdzuje, že látkové plienky postupne používa stále viac mamičiek.

„Z môjho pohľadu nevidím pri sledovaní psychomotorického vývoja detí obmedzenie hybnosti s následkom zaostávania v tomto vývoji. Faktom však je, že ani u detí, ktoré sú balené do jednorazových plienok, ani u detí, ktoré mamičky balia do látkových, nie je žiaden rozdiel vo výskyte pomerne častého a nepríjemného ochorenia tohto veku, ktorým je zaparenie. Vzhľadom na túto diagnózu  nie je možné považovať niektoré zo spomínaných plienok za vhodnejšie.“

Majú plienky vplyv na vývoj bedrových kĺbov?

Na margo ortopedického hľadiska pani doktorka poznamenáva: „Čo sa týka vývoja bedrových zhybov v súvislosti s používaním látkových plienok je  potrebné povedať, že každá mamička balí dieťatko inak, takže látkové plienky nenahradzujú kedysi používané ortopedické nohavičky.

Vzhľadom na to, že vyšetrovanie bedrových zhybov dnes robíme v priebehu prvého mesiaca života dieťatka (ultrazvukové vyšetrenie), zavčasu odhalíme poruchu vývoja bedrových zhybov a ortopéd navrhne a realizuje príslušnú liečbu.

Pokiaľ sú bedrové zhyby vo fyziologickom postavení a v poriadku, nie je potrebné preventívne široké balenie. Takže zhrnuté a podčiarknuté – nikto nemôže namietať proti látkovým plienkam, je to však len rozhodnutie matky, ale nie preventívne opatrenie na správny vývoj bedrových zhybov.“

Ekológia – najväčší argument pri výbere plienok

Pri otázke voľby, pre ktoré plienky sa rozhodnúť, je otázka ekológie skutočne asi najviac skloňovaná. Nás zaujímali fakty, a preto sme o názor požiadali Mgr. Zuzanu Labašovú z Centra enviromentálnej a etickej výchovy ŽIVICA, ktorá konštatuje, že argumenty, štúdie a výskumy sú v tomto smere početné a ich výsledky veľmi rôznorodé.

„Dávať jednorazové plienky na tú istú alebo podobnú úroveň šetrnosti voči prírode ako látkové je podľa mňa rovnaké, ako argumentovať, že jednorazový plastový riad  je šetrnejší ako porcelánový, lebo ho netreba umývať.

Avšak tak, ako všetko, ani téma plienok nie je čiernobiela. Dnes je na trhu veľké množstvo alternatív a každý produkt je iba náš nástroj.

Je na nás, ako ho využijeme, či zneužijeme a či ho budeme používať s čo najväčším zreteľom na životné prostredie. Ak sa teda rozhodneme pre jednorazové plienky, máme na výber medzi bežnými a tými ekologickými, ktoré nie sú bielené chlórom, sú viac či menej kompostovateľné, nie sú parfémované a ich pigmenty neobsahujú ťažké kovy.

Ak si vyberáme látkové plienky, tiež máme na výber, či si kúpime klasické štvorcové alebo moderné systémy. Môžeme si kúpiť aj plienky v bio kvalite, bambusové, či z druhej ruky. Látkové plienky môžeme po každom použití vyvárať, žehliť a sušiť v sušičke, čím výrazne znížime ich šetrnosť voči prírode.

V neposlednom rade môžeme s naším bábätkom čiastočne alebo úplne bezplienkovať, čím sa drasticky zníži náš negatívny dopad na životné prostredie.“

Pre mnohých rodičov je pravdepodobne najschodnejšia kombinácia viacerých spomínaných možností.  Z. Labašová odporúča pri rozhodovaní brať do úvahy predovšetkým pohodlie a zdravie bábätka, ale k tomu ešte niečo... Konštatuje: „To, čo škodí našim deťom, škodí aj našej planéte...“

Čím škodia jednorazové plienky?

  • Veľké množstvo vyprodukovaného odpadu – jednorazové plienky patria medzi 3 produkty najčastejšie sa vyskytujúce na skládkach, pričom doba rozkladu je približne 250 – 500 rokov.
  • Obsah škodlivých chemikálií – dioxíny, ftaláty, ťažké kovy, pigmenty, parfémy, etylbenzén, toluén a iné...
  • Plytvanie prírodnými zdrojmi – ropa, drevná buničina, energia a voda potrebné na výrobu. Na výrobu jednorazových plienok pre 1 dieťa/1 rok sa minie 150 kg drevnej buničiny, 25 kg ropných produktov a 10 kg chlóru.

Čím škodia látkové plienky?

  • Bavlna je plodina veľmi náročná na vodu a tiež náchylná na choroby, preto sa pri jej pestovaní spotrebuje až 10 % všetkých pesticídov používaných v poľnohospodárstve.
  • Pranie plienok v pračkách s vysokou spotrebou a pri vysokých teplotách, žehlenie či sušenie v sušičke spôsobuje vysokú spotrebu elektriny a vody.


Ak ešte stále váhate, možno vašu dilemu jednoznačne vyrieši rebríček starostlivosti o hygienu dieťatka od najekologickejších variantov až po najmenej ekologické:

  • bezplienkovanie
  • používanie látkových bambusových alebo bio bavlnených, či látkových plienok z druhej ruky, pranie na nízkych teplotách s ekologickým pracím prostriedkom, bez žehlenia,  sušenie na slniečku
  • pranie bežných nových látkových plienok na vysokých teplotách, žehlenie, sušenie v sušičke
  • používanie ekologických jednorazových plienok
  • používanie bežných jednorazových plienok

Finančné hľadisko pri výbere plienok

Na Slovensku asi niet mladej rodiny, ktorá by v súčasnosti neriešila aj otázku financií. Plienky sú v rodinnom rozpočte (v domácnosti s malými deťmi) veľmi podstatnou položkou.

V tomto smere možno hovoriť dokonca o stovkách eur, pretože bežne používa dieťa plienky dva až tri roky. Pri látkových plienkach je investícia drahšia najmä zo začiatku, pretože cena 1 kvalitnej látkovej plienky, v závislosti od jej zloženia, systému zapínania, veľkosti ap., sa môže pohybovať od 10 do 25 eur.

Mnohé mamičky sa po overení značky, ktorá im vyhovuje, uspokoja s malým počtom plienok, ktoré im po opraní a bežnej údržbe stačia. Navyše, mladší súrodenci sú vo „výhode“, keďže nepotrebujú nové plienky a „zdedia“ ich po svojom staršom súrodencovi.

U jednorazových plienok možno za sumu 10 – 25 Eur kúpiť celé jedno až dve balenia plienok, ktoré môžu vydržať na rôzne dlhý čas (v závislosti od počtu kusov v balení a potrieb dieťaťa).

Tieto plienky možno často kupovať aj v akciách, čo je však náročné na čas i dostupnosť. Ani tu však naše výpočty nemôžu končiť, pretože k cene látkových plienok je nutné prirátať sumy za prací prášok, vodu, elektrinu atď.

K cene jednorazových plienok (ak by sme chceli ísť do krajnosti) možno prirátať cenu benzínu, ak ich kupujeme cestou autom, odvoz smetí, kde nakoniec skončia atď.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: